logo


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραχωρεί στους δήμους δημόσια γη ώστε να μπορούν να διατεθούν ως δημοτικοί λαχανόκηποι και να καλλιεργούνται από πολίτες, προβλέπει ο ψηφισμένος πλέον νόμος ν. 4061/2012.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται στον νόμο σύμφωνα με τις διατάξεις του η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιφανείας έως 70 στρέμματα, σε Δήμους της χώρας για τη δημιουργία λαχανόκηπων, εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει ακίνητα για το σκοπό αυτό.

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών που θα εκδοθεί, θα ρυθμισθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και ειδικότερα οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ο οικείος Δήμος για την υλοποίηση του προγράμματος όπως η κατάρτιση των ενδιαφερομένων, η παροχή συμβουλών, η παροχή πρώτων υλών, η βράβευση του καλύτερου λαχανόκηπου, διαμόρφωση του ακινήτου, η άρδευση κ.λπ., καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα επιλέγονται οι δικαιούχοι για την καλλιέργεια, το όργανο που θα εκδίδει την σχετική πράξη παραχώρησης, η διαδικασία, η χρονική διάρκεια και οι όροι αυτής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Επίσης διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε ακίνητα που κατέχονται από Δήμους για την εξυπηρέτηση αναγκών τους και συγκεκριμένα για τη στέγαση δημαρχιακών μεγάρων, σχολείων και κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως δημοτικές βιβλιοθήκες, εκθεσιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Για τη δημιουργία λαχανόκηπου ο ενδιαφερόμενος Δήμος υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης/Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζεται το κατεχόμενο ακίνητο με τα τυχόν υφιστάμενα σε αυτό κτίσματα. Αρμόδιος υπάλληλος που υπηρετεί στην παραπάνω υπηρεσία διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση με την οποία βεβαιώνει ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται για κάποιον από τους προαναφερόμενους σκοπούς. Επισημαίνεται ότι τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς και μόνο, αφού λόγω αυτής της χρήσης προβλέπεται η μεταβίβαση της κυριότητας στον οικείο Δήμο.

Από το 2012

Το πείραμα των Δημοτικών Λαχανόκηπων στη χώρα μας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, όταν ο Δήμος Λαρισαίων έκανε πρώτος το άνοιγμα προς την «Αστική Γεωργία» μοιράζοντας μια έκταση 22 στρεμμάτων σε άνεργους, άπορους, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους. Από τότε το παράδειγμα ακολούθησε πλήθος άλλων δήμων, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι ακόμη εντονότερη λόγω της υψηλής ανεργίας.
Μόνο στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης λειτουργούν σήμερα 28 δημοτικοί λαχανόκηποι, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών 41 δήμων της χώρας, ανάμεσά τους εκτός από τη Λάρισα, η Καλαμάτα, η Πεύκη- Λυκόβρυση, το Μπραχάμι, η Βέροια κ.ά.. Περισσότεροι από τους μισούς δήμους, συγκεκριμένα 23 εξ αυτών που υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημοτικός Λαχανόκηπος» μέσω του Δικτύου, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς το κίνημα της Αστικής Γεωργίας (
UrbanFarming) έρχεται διαχρονικά στο προσκήνιο σε περιόδους οικονομικών υφέσεων λόγω της ανάγκης πολλών ανθρώπων να βρίσκουν φθηνά φρέσκα τρόφιμα.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr, tovima.gr