logo


«Φρόνιμο είναι και ενδείκνυται» να εξαντλήσει ο Δήμος Διονύσου όλα τα ένδικα μέσα, στην αντιδικία του με τους 126 συμβασιούχους, που βάσει της πρωτόδικης απόφασης μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, γνωμοδότησε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου. Αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο- ή, για να ακριβολογούμε, ένα μέρος του, μια που πολλοί απουσίαζαν εξαρχής και άλλοι έφυγαν πριν ψηφίσουν- αποφάσισε, καταχειροκροτούμενο από τους εργαζόμενους, με 23 ψήφους υπέρ και 4 κατά, να μην ασκήσει έφεση και να αφήσει την πρωτόδικη απόφαση να τελεσιδικήσει.

Οι 23 δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ αυτής της άποψης- που ήταν και η εισήγηση του Δημάρχου- ακολουθώντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, του Αιγάλεω, της Κηφισιάς και άλλων ΟΤΑ, δήλωσαν ξεκάθαρα πως αρνούνται να συμμορφωθούν με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών, που υποχρεώνει  τους Δήμους να εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις διαφορές τους με τους συμβασιούχους, απειλώντας με πειθαρχικές- και ποινικές ακόμη- κυρώσεις.

Το σκηνικό

Από νωρίς το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στον Άγ. Στέφανο, και με αφορμή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε αρχίσει η μαζική προσέλευση των 126 συμβασιούχων, για τους οποίους είχε εκδοθεί προ μηνός πρωτόδικη απόφαση που μετατρέπει τις συμβάσεις τους  από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Είχε δεχτεί λοιπόν το Πρωτοδικείο, με τη δικαστή Ειρ. Κατινιώτη, πως οι εργαζόμενοι αυτοί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο και είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών Υπηρεσιών – κυρίως της Καθαριότητας-  οι οποίες χωρίς αυτούς κινδυνεύουν με κατάρρευση. Στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε παλιότερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία συνομολογούνταν η νομική και ιστορική βάση της αγωγής των εργαζομένων.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν χτες πάνω στο θέμα, μίλησε για την ανάγκη επανόρθωσης μιας κοινωνικής αδικίας, αλλά και για ομηρία εργαζομένων (σ.σ. εκατοντάδων στο Δήμο Διονύσου, εκατοντάδων χιλιάδων σ’ όλη τη χώρα), προτρέποντας εαυτούς και αλλήλους να αψηφήσουν την υπουργική εγκύκλιο και να μη φοβηθούν τις όποιες επαπειλούμενες συνέπειες.

«Να συνεχίσουμε»

Εντούτοις δεν εναρμονίστηκαν όλοι σ’ αυτή τη θέση:

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου, απευχόμενος τη μετατροπή του Δημοτικού Συμβουλίου σε Λαϊκό Δικαστήριο, τόνισε την ανάγκη να εξαντλήσει ο Δήμος όλα τα ένδικα μέσα στην υπόθεση, υποστηρίζοντας σε κάθε βαθμό, πως οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απαραίτητοι, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε νευραλγικές υπηρεσίες. «Είναι προς όφελος όλων- του Δήμου, των εργαζομένων και κυρίως της έννομης τάξης- να υπάρξει τελεσιδικία πάνω σ’ αυτό το θέμα και να ζητήσει ο Δήμος μέσα από την έφεσή του την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης με τις ίδιες θέσεις και απόψεις που κερδήθηκε η αγωγή πρωτόδικα»,  είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Θ. Σαραντάκη, επιμένοντας πως το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι αν θα ασκήσει έφεση ή όχι ο Δήμος, αλλά ποιο θα είναι το περιεχόμενό της.

Οι δύο παραπάνω Αντιδήμαρχοι ήταν και οι μοναδικοί από την φυλλοροούσα Διοίκηση (σ.σ. πολλοί δεν προσήλθαν καν, ενώ άλλοι αποχώρησαν αποφεύγοντας να ψηφίσουν)  που υποστήριξαν τη θέση αυτή. «Παρών» δήλωσαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Πέππας, ουσιαστικά εμμένοντας στην από παλιά εκφρασμένη θέση του περί ομηρίας των εργαζομένων, και ο Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία (ΑΔΚ), ενώ την αναβολή του θέματος, μέχρι να έρθει πληρέστερη και ξεκάθαρη εισήγηση, ζήτησε ο επικεφαλής της ΑΔΚ Α. Πασιπουλαρίδης.

«Η ευθύνη της ψήφου»

Ενδιαφέροντα είναι κάποια χαρακτηριστικά του χθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τα πηγαινέλα των μελών του:

Ας αρχίσουμε από τις… απουσίες.  Ήταν αυτοί που έλειπαν εξ αρχής, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις ή ασθένεια: Ν. Καρυστινός, Η. Παπαχαρτοφύλης, Χ. Παπαβασιλείου, Γ. Κανατσούλης, Θ. Λίτσας (και βέβαια η Σ. Κατσίγιαννη, μονίμως απούσα) από τη Διοίκηση του Δήμου. Από την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση απόντες εξαρχής οι Δ. Γιαρένης και Σ. Σωτηρίου (σ.σ. ίσως ο μόνος πλήρως δικαιολογημένος, μια που νοσηλεύεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο). Από τη Συμμαχία για τον Πολίτη ο Θ. Κυριακόπουλος,  ενώ από τους ανεξάρτητους, εξαρχής απόντες  κατεγράφησαν ο Κ. Κουριδάκης και η Σ. Μαγγίνα (η οποία επίσης σημειώνει πολλές απουσίες το τελευταίο διάστημα).

 Από τη Διοίκηση ήρθαν αλλά έφυγαν, χωρίς να ψηφίσουν, οι Χ. Ποτίδης και Α. Τζανετή. Από τη μείζονα μειοψηφία οι Α. Πέππα, Π. Τσούκας και Β. Κοκμοτός, και από τους ανεξάρτητους ο Γ. Νικητόπουλος..

Παρουσία 100%- δύο στους δύο-  κατέγραψε μόνον η Λαϊκή Συσπείρωση.

«Λυπάμαι για όσους λείπουν και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της ψήφου τους», δήλωσε σχετικά η Π. Ταουξή από την ΑΔΚ.

Τι λένε οι αριθμοί

Ενδιαφέροντα όμως είναι και τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στο προσωπικό του Δήμου Διονύσου.

Σήμερα σε θέσεις μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου απασχολούνται 164 εργαζόμενοι. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 6, που αν και έχουν περάσει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, δεν έχουν πάρει ακόμη το πράσινο φως για τον επίσημο διορισμό τους.

Αν τελεσιδικήσει και καταστεί αμετάκλητη η πρωτόδικη απόφαση  για τους 126 συμβασιούχους- δηλαδή αν μετατραπούν και αυτοί σε εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου- ο παραπάνω αριθμός ανεβαίνει στους 296. Θα πρέπει συνεπώς να αναμορφωθεί μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Οργανισμός  Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου- το οργανόγραμμα κάθε Υπηρεσίας- με τη δημιουργία 126 επιπλέον προσωρινών, προσωποπαγών θέσεων.

Εντωμεταξύ, οι 8μηνες συμβάσεις ακόμη 35 συμβασιούχων του Δήμου λήγουν τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, αναμένεται να υποβάλουν και αυτοί αγωγή για τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με μεγάλη πλέον πιθανότητα να την κερδίσουν. Έτσι ο αριθμός του προσωπικού στον ΟΕΥ θα ανέλθει στους  330 περίπου εργαζόμενους.

Παράλληλα προβλέπονται άλλες 160 έκτακτες θέσεις , εκτός ΟΕΥ, για την κάλυψη εποχικών αναγκών. Σύμφωνα με την πάγια- μέχρι σήμερα πρακτική- για την κάλυψη αυτών των θέσεων προσλαμβάνονταν συμβασιούχοι, όπως οι 126. Οι οποίοι άσκησαν αγωγή, την κέρδισαν και απελευθέρωσαν τις αντίστοιχες έκτακτες  θέσεις. Για τους επόμενους συμβασιούχους; Που με τη σειρά τους θα ασκήσουν αγωγή; Για να έρθουν στη θέση τους νέοι συμβασιούχοι;  Και ούτω καθεξής;

Το ερώτημα προφανώς προκύπτει αβίαστα: Ο Δήμος Διονύσου τελικά πόσους εργαζόμενους- πληρωτέους από τους δημότες- χρειάζεται για να λειτουργήσει αξιόπιστα, αποτελεσματικά, εύρυθμα και απρόσκοπτα;