logo


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στις 8 για τους συμβασιούχους του Δήμου. Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει αυτό που δεν κατάφερε να αποφασίσει χτες η Οικονομική Επιτροπή: Ο Δήμος, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ασκήσει έφεση στην υπόθεση των 126 περίπου συμβασιούχων, οι οποίοι με πρωτόδικη απόφαση αναγνωρίστηκαν ως αορίστου χρόνου; Ή όχι;

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης στην εισήγησή του χτες πρότεινε να μην ασκηθεί έφεση, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου. Ο κ. Βασιλείου θεωρεί πως η διαφορά του Δήμου με τους ενάγοντες συμβασιούχους δεν είναι μισθολογική, συνεπώς ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου η άσκηση της έφεσης. Επιπλέον όχι πολύ καιρό πριν, η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει να συνομολογήσει την ιστορική και νομική βάση των ισχυρισμών των εναγόντων στο Δικαστήριο. Αν λοιπόν σήμερα αποφασισθεί η άσκηση έφεσης, «τότε αφενός θα αποτελούσε αδικαιολόγητη αντίφαση έναντι της  αρχικής απόφασης και θέσης της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ αφετέρου θα μπορούσε να εγείρει βάσιμες υπόνοιες για τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης».

Παράλληλα με την εισήγηση του Δημάρχου, όμως, υπήρξε και άλλη πρόταση- αυτή του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου: Να φύγει το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή των 8 μελών και να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο των 41 μελών, που είναι και το ανώτατο όργανο του Δήμου.

Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε τελικά, από τους Α. Τζανετή, Χ. Ποτίδη, Δ. Σακελλαρίου, Κ. Κοντάκη και Ηρ. Χιώτη, αρνητική ψήφο έδωσαν οι Α. Πασιπουλαρίδης και Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία (ΑΔΚ), η Συμαχία για τον Πολίτη ήταν απούσα στη συνεδρίαση, ενώ ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ν. Πέππας ψήφισε λευκό.

Ας μην παραβλέπεται, τέλος, και η εξής παράμετρος: Η εγκύκλιος του Υπουργείου  Εσωτερικών επιβάλλει στους Δήμους την εξάντληση των ενδίκων μέσων, σε περιπτώσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων. Διαφορετικά προβλέπει αυστηρές πειθαρχικές αλλά και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες: «Η μη εξάντληση των ενδίκων μέσων στις δικαστικές διαφορές, που αναφύονται σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα, δύναται να ενεργοποιήσει από πλευράς σας τη διαδικασία των άρθρων 233 επομ. του ν. 3852/2010 περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών.

… Τέλος, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος».