logo


Πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε στο facebook φωτογραφία σελίδας από το προσεχές φύλλο του τοπικού εντύπου Βόρεια Προάστια. Σ’ αυτήν τη φωτογραφία ο αναγνώστης έβλεπε με πηχυαίους τίτλους να διαφημίζεται η αποκλειστική συνέντευξη του μέχρι τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Πέππα σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό. Το κείμενο εντούτοις που ακολουθούσε ήταν μόνο ρεπορτάζ από τη συνέντευξη- κλεμμένο εξολοκλήρου από την ιστοσελίδα της Οδού Διονύσου, όπου και αναρτήθηκε μια ημέρα μετά τη συνέντευξη Πέππα.

Στην άμεση, επίμονη και έντονη διαμαρτυρία μας, ο εκδότης των Β.Π., ομολόγησε πως «μας δωσατε σε συγκεκριμενη στιγμη που κλειναμε το φυλλο του μηνα, μια ´ετοιμη ´ λυση,» ενώ επιπλέον «Ευελπιστω μεσα σε κλιμα συναδελφικης αλληλεγγυης, το θεμα να ειναι ληξαν» (σ. σ. πιστή αναπαραγωγή της ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω facebook). Και ουσιαστικά εκώφευσε στο αίτημά μας να αναφερθεί ρητά η πηγή του κειμένου.

Ο εκδότης των Β.Π. και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για τη λογοκλοπή αυτή, παρέβησαν ολόκληρο το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που επιτάσσει:

«Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:

α. Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας.

β. Να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή.

γ. Να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων.

Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.

Προφανώς ο εκδότης των Β.Π.- και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος- θεωρούν πως και η συναδελφική αλληλεγγύη γέρνει κατά περίπτωση μονόπαντα: Μέχρι αυτή τη στιγμή η Οδός Διονύσου «συγγνώμη» δεν έχει ακούσει για το ατόπημα της λογοκλοπής εις βάρος της, ούτε μάλιστα κι «ευχαριστώ», για τη βοήθεια που προσέφερε- εν αγνοία της και χωρίς καν να ερωτηθεί– στο κλείσιμο του φύλλου του μήνα.

Ο εκδότης των Β.Π. και όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για τη λογοκλοπή αυτή δυστυχώς δικαίωσαν όσους απαξιώνουν τη «φάρα» των δημοσιογράφων, στολίζοντάς την με τα χειρότερα κοσμητικά επίθετα.

Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι…