logo


Ένας στους τέσσερις αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει αναρτήσει, ως όφειλε, τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου του!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το νέο πρόγραμμα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας που υπό τον τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση» δημοσιοποίησε κατάλογο με τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λίγους μήνες πριν την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών.

Από τους 714 εν ενεργεία εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίστηκαν τα «πόθεν έσχες» των -περίπου- 500, ενώ τρεις δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος που τα έχουν δημοσιοποιήσει, αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.transparency.gr/diafanistopikiaftodioikisiμπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του, εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Έξι στους έξι

Για το Δήμο Διονύσου τα στοιχεία που παρατίθενται στην ιστοσελίδα δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αποκαλυπτικά: Από τη Δημοτική Αρχή μόνον ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης έχει αναρτήσει το «πόθεν έσχες» στο site του Δήμου. Ενώ όλοι- και οι έξι- Αντιδήμαρχοι έχουν παραλείψει τη σχετική υποχρέωση. Πρόκειται για τους:

Γ. Κανατσούλη Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, που υποχρέωση ανάρτησης είχε μόνο για το 2013, όταν και ορίσθηκε στη θέση αυτή

Κ. Κοντάκη, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με υποχρέωση και για τα τρία χρόνια

Ν. Παππά Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τα τρία  χρόνια

Ν. Πέππα Αντιδήμαρχο Οικονομικών και τα τρία χρόνια

Δ. Σακελλαρίου Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και τα τρία χρόνια

Θ. Σαραντάκη Αντιδήμαρχο Διαβούλευσης στην αρχή και εν συνεχεία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με υποχρέωση ανάρτησης του «πόθεν έσχες» και για τα τρία χρόνια

Ο παραπάνω κατάλογος ολοκληρώνεται με τον Σπ. Σπηλιώτη, σήμερα ανεξάρτητο, που είχε διατελέσει για δυο χρόνια Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Για την ακρίβεια στην ιστοσελίδα του Δήμου βρίσκονται αναρτημένες οι περιουσιακές δηλώσεις των εξής τεσσάρων αιρετών: του Δημάρχου, του επικεφαλής της μείζονος (ΑΔΚ) Α. Πασιπουλαρίδη, του δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης Δ. Ζαμάνη και του δημ. συμβούλου της Συμμαχίας για τον Πολίτη Θ. Κυριακόπουλου– των τριών τελευταίων μόνο για το έτος 2012, ενώ όπως μάθαμε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δηλώσεων για το 2013.

Εκτός των ανωτέρω, υποχρέωση ανάρτησης του «πόθεν έσχες» έχουν, σύμφωνα με το σχετικό καλλικρατικό νόμο του 2010, και όλα τα μέλη των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων, δηλαδή συνολικά άλλοι 16 σύμβουλοι.