logo


Με ανοιχτή επιστολή της προς τις δυο Σχολικές Επιτροπές, που επιπλέον κοινοποιείται στο Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, στην Ομοσπονδία Γονέων και στον τοπικό Τύπο, η Ένωση Γονέων Δημοσίων Σχολείων Διονύσου καταγγέλλει πως μεθοδεύεται απόπειρα εκπαραθύρωσης των εκπροσώπων της που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, με το πρόσχημα της νομιμότητας του καταστατικού της. Κατονομάζει μάλιστα ως πρωταίτιους της μεθόδευσης αυτής τη Γραμματέα της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης Κ. Αυγέρη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου της ίδιας περιοχής Μ. Λουκάτο.

Η κόντρα μεταξύ των δυο πλευρών υπενθυμίζεται ότι γεννήθηκε με τη συνένωση του Καλλικράτη: Απέναντι στην Ένωση Γονέων Αγ. Στεφάνου που λειτουργούσε ήδη από ετών, υπήρξε προσπάθεια ίδρυσης της Ένωσης Γονέων Διονύσου, με πρωτεργάτες τότε τον κ. Λουκάτο και τον Γ. Πάντζιο από το Διόνυσο. Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, και έτσι η αρχική Ένωση Αγ. Στεφάνου διευρύνθηκε και εξελίχθηκε σε Ένωση Γονέων Διονύσου. Έκτοτε, και όπως επανειλημμένα έχει καταγραφεί από την Οδό Διονύσου, διεξάγεται ένας «πόλεμος χαρακωμάτων» ανάμεσα στην Ένωση και σε όσους αμφισβητούν τη νομιμότητά της αλλά και την αποτελεσματικότητά της στη διεκδίκηση λύσεων για τα θέματα της παιδείας που απασχολούν τα σχολεία της πόλης.

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής

Έδρα: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

enosigoneondionisou@gmail.comwww.enosigoneondionisou.gr

 

Προς : 1.Α/ΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, 2. Β/ΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κοινοποίηση: 1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΝΥΣΟ, 2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

3. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, 4. ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ

 

Στην επιστολή σας στις 29/11/2013 με αρ.πρ. 749 καλείτε την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δημόσιων Σχολείων του Δήμου μας να σας αποστείλει εγγράφως τη  θέση της σχετικά με τις αποφάσεις  της  15ης συνεδριάσεως της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής  με υπ’αρ 83/2013  που αφορά την επιστολή του κου Λουκάτου περί “νομιμότητας των εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές” και την ένσταση της Γραμματέας της Σχολικής Επιτροπής κας Αυγέρη ως προς τη “συμμετοχή και ψήφο των εκπροσώπων της εν λόγω Ένωσης στις Σχολικές Επιτροπές”.

Το τελευταίο διάστημα η Ένωση Γονέων βρίσκεται στο στόχαστρο των συνεδριάσεων της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής γεγονός που προκύπτει  σαφέστατα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων. 

Το κίνητρο όλων αυτών των καταγγελιών, ενστάσεων και επιστολών, δεν είναι η τήρηση της νομιμότητας αλλά η δράση της Ένωσης. Στόχο έχουν να πλήξουν την απήχηση των απόψεων της στη σχολική κοινότητα και να σταθούν τροχοπέδη στην αγωνιστικότητά της για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

 Όπως γνωρίζετε βάση του Ν. Καλλικράτη έπρεπε να συσταθεί μία ενιαία Ένωση Γονέων του Δήμου Διονύσου  και συνεπώς η πρώην Ένωση Γονέων Αγ. Στεφάνου έπρεπε να τροποποιήσει το καταστατικό της και να διευρυνθεί.  Μπήκαν πολλά εμπόδια τόσο στις αρχαιρεσίες όσο και στην σύστασή της, όμως με την ισχυρή θέληση των Συλλόγων Γονέων να εκπροσωπούνται νόμιμα και την ανάγκη τους να αντιμετωπίσουν ενιαία και δυναμικά τα  οξύτατα προβλήματα στην Παιδεία όλα τελικά υπερνικήθηκαν. Τελικά, με καθόλα νόμιμες  διαδικασίες  έγιναν εκλογές και δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν !

Στη συνέχεια, η Ένωσή μας έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και συμμετείχε στο συνέδριό της. Σημειώνουμε ότι, μέλος της Ομοσπονδίας – η οποία έχει την ευθύνη και την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει και να νομιμοποιεί τα μέλη της- έγινε αφού ελέγχθηκαν  πρώτα όλα  τα νομιμοποιηθέντα έγγραφα όχι μόνο της Ένωσης αλλά και όλων των Συλλόγων Γονέων  που είναι μέλη της Ένωσης Διονύσου. Επιπλέον, σε ό, τι αφορά την νομιμοποίηση της Ένωσης,  πλήρης φάκελος με το καταστατικό, την τροποποίηση, το πρακτικό εκλογών, τη συγκρότηση ΔΣ, κατατέθηκαν αμέσως όπως προβλέπεται στην αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Θ. Σαραντάκη και βρίσκονται στην διάθεσή των αρμοδίων σχεδόν ένα χρόνο. 

Σε ό,τι αφορά την έδρα της Ένωσης Γονέων, το καταστατικό της καταγράφει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου. Όπως είναι αυτονόητο η έδρα ορίστηκε κατόπιν έγκρισης του τότε Δ/ντή του Σχολείου (κου Φαρμάκη) και της έγκρισης παραχώρησης της Σχολικής Επιτροπής. Επιπλέον, το καταστατικό έγινε δεκτό και ψηφίστηκε από το Πρωτοδικείο με έδρα το παραπάνω Σχολείο, χωρίς παρατηρήσεις. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου μας, όταν η παραχώρηση αφορά παραχώρηση σε Δευτεροβάθμιο Όργανο αυτή ορίζεται  επ’ αόριστου και συνεπώς δεν απαιτείται επανέγκριση. Τέλος, οι συνεδριάσεις μας ουδέποτε διατάραξαν ή παρεμπόδισαν την σχολική λειτουργία γεγονός που αντανακλάται στην άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με τον εκάστοτε Δ/ντή.

Όμως, παρότι η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, έλαβε προφορικά γνώση για όλα τα παραπάνω από την πρόεδρο της Ένωσης κα Παπαϊωάννου, η  κα Μήλα εισηγήθηκε τελικά με τον χαρακτηρισμό του  «κατεπείγοντος» στη Σχολική Επιτροπή το θέμα: «Έλεγχος της Ένωσης Γονέων και του καταστατικού της, κατόπιν ερωτήματος της κας Κώνστα».

Εύλογα αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά συμβαίνουν τυχαία, ενώ ταυτόχρονα, καθώς συζητούνται συνεχώς αιτήματα (κατεπειγόντως, εντός ή εκτός ημερήσιας διάταξης) παραχωρήσεων των σχολικών χώρων στις Σχολικές Επιτροπές αμφισβητούνται οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων μας και γίνεται προσπάθεια αποδυνάμωσης των θέσεών μας καθώς  κατηγορούνται ότι εκφράζουν προσωπικές τους θέσεις.

Η Ένωση Γονέων υπερασπιζόμενη τη Δημόσια Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες μέσα στα σχολεία με τη μορφή προγραμμάτων, χωρίς  αποκλεισμούς μαθητών έρχεται σε αντίθεση με συγκεκριμένα μέλη που ενοχλούνται όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους και περιλαμβάνονται στα πρακτικά.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ένωση Γονέων κινείται και επιδιώκει να είναι νόμιμη και ευχόμαστε αυτή τη στάση να την εφαρμόζετε και σε όλους τους φορείς ή ιδιώτες που, όπως καλά γνωρίζετε, μπαίνουν στα δημόσια σχολεία πολλές φορές πριν την έγκριση των παραχωρήσεων από τις Σχολικές Επιτροπές.

Σήμερα δεχόμαστε νέα επίθεση από τον κο Λουκάτο και την κα Αυγέρη γραμματέας της Σχολικής Επιτροπής, βάζοντας  θέμα   νομιμότητας  των αντιπροσώπων μας στις Σχολικές Επιτροπές.                                                                                                                                 

Η κα Αυγέρη ήταν σαφέστατη στην ένστασή της. Παραδέχεται και  φαίνεται στα πρακτικά επειδή η Ένωση Γονέων διαφώνησε με τους χορηγούς και τους ιδιώτες   που  ο Σύλλογός της βάζει μέσα στο δημόσιο σχολείο, που είναι  πρόεδρος, γράφει : «… μπήκαμε (παρέα με τον κο Λουκάτο) στη διαδικασία να ψάξουμε λίγο περισσότερο  το καταστατικό και την νομιμότητα της Ένωσης».                                                                   

Με σκοπό φυσικά να  βγάλουν τους εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων έξω από τις Σχολικές Επιτροπές.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν σχετικά με την επιστολή του κου Λουκάτου και την ένσταση της γραμματέας της Σχολικής Επιτροπής :

Το αποτέλεσμα  των εκλογών δεν αμφισβητήθηκε από κανένα ούτε από τον κο Λουκάτο και την κα Αυγέρη και έχει παρέλθει περίπου ένας  χρόνος. Ο κος Λουκάτος έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ένωσης  και όταν δεν εξελέγη, αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει την λειτουργία του ΔΣ και αφού απέτυχε παραιτήθηκε .Αργότερα απέσυρε και το Σύλλογό του από μέλος της Ένωσης Γονέων και στη συνέχεια  το ίδιο έπραξε και η κα Αυγέρη. Στο διάστημα που ο κος Λουκάτος ήταν στην Ένωση ουδέποτε έθεσε θέμα νομιμότητας των εκπροσώπων της και δεν έγινε από κανέναν ένσταση των εκλογικών διαδικασιών. Μάλιστα ο κος Λουκάτος συμμετείχε στη διαδικασία της επιλογής των εκπροσώπων των σχολικών επιτροπών σαν μέλος τότε του ΔΣ όπου  επελέγησαν ομόφωνα όλοι οι εκπρόσωποί μας τακτικοί και αναπληρωματικοί (ψηφίστηκαν και από το κο Λουκάτο). 

Η συγκρότηση  των Σχολικών Επιτροπών  ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο. Η περίοδος ενστάσεων έχει τελειώσει.

Οι αρχαιρεσίες των οργανώσεων των γονέων διεξάγονται σύμφωνα με τον εκάστοτε νόμο που είναι υπεράνω των καταστατικών τους. Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης”, οι σχολικές επιτροπές  ορίζονται. Δεν αναφέρει πουθενά ότι εκλέγονται.

Ο κος Λουκάτος και η κα Αυγέρη  με το να αμφισβητούν  την νομιμότητα των εκπροσώπων της Ένωσης θέτουν  σε κίνδυνο όλες τις αποφάσεις μέχρι σήμερα των Σχολικών Επιτροπών καθώς και την νομιμότητα όλων των μελών των Σχολικών Επιτροπών .                                                                                                                   Οι εκπρόσωποι της Ένωσης είναι μέλη του ΔΣ που έχουν εκλεγεί από Γενική Συνέλευση των μελών της, υπάρχουν όμως  μέλη της Σχολικής Επιτροπής που έχουν οριστεί ως εκπρόσωποι των παρατάξεων και όχι μόνο δεν έχουν εκλεγεί αλλά δεν  ήταν ούτε  το όνομα τους  στο ψηφοδέλτιο των συνδυασμών τους στις τελευταίες εκλογές, όπως ο κος Λουκάτος.                                                                                                                     Αν οι εκπρόσωποι ορίζονται ή εκλέγονται, αφορά όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής και  όχι μόνο τους εκπροσώπους  της Ένωσης.

Για την διαδικασία επιλογής  των εκπροσώπων μας στις Σχολικές Επιτροπές  συμβουλευτήκαμε και  την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Ένωση Γονέων θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Δημόσια Παιδεία παρόλα τα εμπόδια που κάθε φορά συναντάει .

Ο καθένας μπορεί να κάνει όποια καταγγελία επιθυμεί, όμως όταν οι καταγγελίες γίνονται κατά συρροή και αβάσιμα, θεωρούμε ότι τα νομικά πρόσωπα πρέπει με τις διαδικασίες τους να τις σταματούν και να αποδίδουν ευθύνες, πόσο μάλλον όταν αυτές οι καταγγελίες προέρχονται από τη Γραμματέα της Σχολικής Επιτροπής, γιατί ειδάλλως  εκτίθεται δημόσια το νομικό πρόσωπο αλλά και ο καθένας σας προσωπικά .

Στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή συμμετέχουν  μέλη  που είναι νομικοί στο επάγγελμα (όπως η πρόεδρος και η γραμματέας ) αλλά υπάρχει και η νομική υπηρεσία του Δήμου που οφείλετε να  συμβουλεύεστε πριν εισηγηθείτε τα θέματα.                                                                                                                         Η Ένωση Γονέων σεβόμενη τα χρήματα των γονέων δεν πρόκειται για να αποδεικνύει κάθε φορά τα αυτονόητα και να τρέχει σε νομικούς συμβούλους  για γνωματεύσεις .

Πρέπει η διαφορετική άποψη να γίνεται σεβαστή και όχι να διώκεται.                                                                                   Περιμένουμε σαν Σχολική Επιτροπή  να πάρετε  μέτρα ώστε να σταματήσουν οι κατά συρροή καταγγελίες για τη νομιμότητα της Ένωσης.

Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί  η  επιστολή  σε  όλα τα μέλη των   Σχολικών   Επιτροπών   και να διαβαστεί στη πρώτη συνεδρίαση και των δύο επιτροπών.

ΤΟ ΔΣ

Πρόεδρος: Παπαϊωάννου Βάσω, Αντιπρόεδρος: Μπουγιούκος Βασίλης                                                                                                                              Γραμματέας : Μαγκλάρα Λένα, Ταμίας : Χαροκόπου Όλγα    Αναπληρωτής Γραμματέας: Κοτρώτσος Σεραφείμ                              Μέλη: Λιακέα Βάνα, Ζερβουλάκου Χαρά, Χατζηαθανασίου Αντιγόνη

 

 

ΕΝΧαρ