logo


Κατά 25% οριζόντια μείωση σε όλα τα πρόστιμα που προβλέπονταν στη αρχική εισήγηση της Διοίκησης για τις παραβάσεις του Κανονισμού Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Επιπλέον αυτόματη μείωση κατά 50% αποφασίσθηκε, εφόσον τα πρόστιμα εξοφληθούν από τους παραβάτες, μέσα σε 10 ημέρες από την επομένη της βεβαίωσης της παράβασης. Από την ανωτέρω μείωση εξαιρείται μόνον η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον οικιστικό και δομημένο ιστό: Για τη συγκεκριμένη παράβαση, και σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο διατηρείται στις 10.000 ευρώ.

Η μείωση των προστίμων αναγνωρίσθηκε ως ανάγκη στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης, από όλες τις πλευρές.  Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) και μέλος της Επιτροπής Α. Πασιπουλαρίδης:  «Τα πρόστιμα είναι εξόχως επιβαρυντικά. Κατά  συνέπεια, αν δεν μειωθούν  δραστικά, θα βεβαιώνονται αλλά δεν θα εισπράττονται, και έτσι δεν θα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος».

«Τα χαμηλότερα πρόστιμα από όσα πρότειναν οι 7 Δημοτικές Κοινότητες επιλέχθηκαν για την πρότασή μας», υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος Διοκητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου, ο οποίος επιπλέον τόνισε πως τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται από το Δήμο στη λογική της είσπραξης, αλλά της διαμόρφωσης συνειδήσεων. Συνήνεσε εντούτοις, όπως και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Πέππας, στη μείωσή τους. Επιπλέον ο κ. Πέππας έθιξε το θέμα αδυναμίας στελέχωσης ενός μηχανισμού επιβολής, ελέγχου και είσπραξης των προστίμων, ώστε ο Κανονισμός Περιβάλλοντος να γίνεται σεβαστός  από τους πολίτες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το χαμηλότερο πρόστιμο αφορά στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, πλατειών κ.λπ. (0,75ευρώ/τ.μ.) και το υψηλότερο στην κεραία κινητής τηλεφωνίας (10.000 ευρώ).

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για περαιτέρω διαμόρφωση.