logo


Στις πέντε έχουν φθάσει πλέον οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος Διονύσου και η Δημοτική Επιχείρηση ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε., μέσω των αναπτυξιακών συμπράξεων με άλλους Δήμους και φορείς. Τα αποτελέσματα των συμπράξεων αλλά και η προοπτική σύνδεσης των Επιχειρήσεων αυτών με την αγορά ανακοινώθηκαν σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας, παρουσία αρκετών δημοτών και αιρετών. Στόχος της εκδήλωσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος της αναπτυξιακής σύμπραξης «Τοπικό Δίκτυο για την Παραγωγή, Μεταποίηση και Προώθηση Οπωροκηπευτικών –Βιολογικών Γεωργικών Προϊόντων και Ειδών Ανθοκομίας» με διακριτικό τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ».

Ο Πρόεδρος της ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε. και Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, επισήμανε ότι ο Δήμος Διονύσου μέσα από την «Εβδομάδα Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» που σχεδιάζει (σ.σ. αμέσως μετά το Πάσχα), κάνει το δεύτερο βήμα της προσπάθειας που είναι η διασύνδεση της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων με την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ άλλων ο κ.Καλαφατέλης, σημείωσε:

«Μετά την προετοιμασία  ενός πεδίου υγιούς τοπικής επιχειρηματικότητας και την παροχή απασχόλησης σε νέους ανθρώπους που παρά τις αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζουν το μέλλον δυναμικά, ως Δήμος, μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και την διοργάνωση δράσεων, προσπαθούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα στήριξης και εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας.

Ένα από αυτά τα βήματα, είναι να πετύχουμε την διασύνδεση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την αγορά αλλά και την υπόλοιπη τοπική επιχειρηματικότητα.

Ο Δήμος Διονύσου έχει αρχίσει να οργανώνει την «Εβδομάδα Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας», όπου πέρα από την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών θα τεθεί και το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και θα αναζητηθούν τρόποι απορρόφησης των παραγόμενων ή μεταποιημένων προϊόντων.

Βέβαια προσπάθειες θα γίνουν και στην κατεύθυνση της σύναψης συνεργασιών με συνεταιριστικούς φορείς άλλων περιοχών και γενικά για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ανάδειξης και στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.  

Ήδη έχουν αρχίσει οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Πεντελικό», ενώ αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και για τη συμμετοχή στα προγράμματα των Αναπτυξιακών Συμπράξεων: Τετράπολις, Ζέα Αττικής, και Κηφισός, που αναπτύχτηκαν μεταξύ του Δήμου μας και των Δήμων, Αχαρνών, Μαραθώνα, Ωρωπού, Κηφισιάς, Ραφήνας και Μεταμόρφωσης».

Επιπλέον, ειδική αναφορά σε κάθε μία από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ξεχωριστά και τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗ Κ. Μεταξάς.

Οι  Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο ιδρύσεώς τους, είναι οι εξής:

*ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΣ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτικών-ανθοκομικών προϊόντων.

*ΚΑΡΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση-μεταποίηση-εμπορία ελαίου και πάσης φύσεως αγροτικών προϊόντων.
*ΔΙΚΤΥΟ που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί σε υπηρεσίες προώθησης και προβολής.

*ΑΜΥΛΙΑΝΘΗ για την παραγωγή-εμπορία-προώθηση παραδοσιακών χειροποίητων ζυμαρικών

Σε διαδικασία ίδρυσης βρίσκεται και μια 5η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για τον Πολιτισμό.

Μέλη των παραπάνω Επιχειρήσεων, ωφελούμενοι του προγράμματος, πήραν τον λόγο και αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των προσπαθειών, ευχαριστώντας τον Δήμο και την «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» για τις δυνατότητες που τους έδωσαν να συνεταιριστούν και να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας δημιουργικός και πολύ ενδιαφέρων διάλογος. Μάλιστα παρουσίασαν στην εκδήλωση και φυτώρια, που έχουν καλλιεργήσει οι ίδιοι. 

Στο πλαίσιο, τέλος, της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία προσέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλής.