logo


Εκδόθηκε η απόφαση επί της αγωγής που 127 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου του Δήμου Διονύσου, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, είχαν ασκήσει κατά του Δήμου, με το αίτημα να αναγνωριστούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου, μια που με την εργασία τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Σύμφωνα με την απόφαση 271/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο προήδρευε η Ειρ. Κατινιώτη, πρόεδρος Πρωτοδικών, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ενάγοντες συμβασιούχοι συνδέονται με το Δήμο με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συνεπώς υποχρεώνει το Δήμο να αποδέχεται προσωρινά την προσφερόμενη εργασία τους, στη θέση και με την ειδικότητα με την οποία αυτοί απασχολούνταν, με την ταυτόχρονη καταβολή των νόμιμων αποδοχών τους, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση για την αγωγή.

Μετά και την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται πως ο Δήμος Διονύσου θα ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, σε συμμόρφωση με την πρόσφατη (129/2013) σχετική εγκύκλιο  του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, απειλούνται με πειθαρχικές ή και ποινικές κυρώσεις όσοι Δήμαρχοι και νομικοί σύμβουλοι ΟΤΑ δεν εξαντλούν τις ένδικες δυνατότητες αντίδρασης, στις υποθέσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται πως προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κοτζαμάνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν βάση καταγγελίες σχετικά με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.