logo


Αλληλογραφία υπήρξε ανάμεσα στο Δήμο Διονύσου και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΑΔΜΗΕ) με θέμα την υπογειοποίηση γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διέρχονται από τον οικιστικό ιστό της πόλης.

Πρόκειται για τις δύο εναέριες γραμμές Γ.Μ. 400 kV διπλού κυκλώματος, που διέρχονται των Δ.Ε. Κρυονερίου, Δροσιάς, Άνοιξης, Εκάλης (Δήμος Κηφισιάς) και μία εναέρια Γ.Μ. 150 kV μονού κυκλώματος η οποία διέρχεται τις Δ.Ε. Κρυονερίου, Άνοιξης, Σταμάτας.

Ειδικότερα σε επιστολή του προς την ΑΔΜΗΕ ο Δήμος Διονύσου παρακαλεί την υπηρεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο «εκπόνησης μελέτης για την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης που διέρχονται από την επιβαρυμένη αισθητικά και περιβαλλοντικά πόλη μας»

Η απάντηση του ΑΔΜΗΕ ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική:

Για την εκπόνηση μελέτης υπογειοποίησης απαιτούνται 14.000 ευρώ. Ενώ η οριστική μελέτη κατασκευής του έργου θα κοστίσει 144.000 ευρώ.

Για να προχωρήσει κατ’ αρχάς ο Διαχειριστής  στην προμελέτη, θα πρέπει ο Δήμος να καταβάλει το 30% του ποσού με την αποδοχή έναρξης εκπόνησής της, και το υπόλοιπο 70% με την ολοκλήρωσή της. Πάντως, και σύμφωνα με την επιστολή του ΑΔΜΗΕ, η εκπόνηση της μελέτης δεν αποτελεί δέσμευση για ένταξη του έργου της υπογειοποίησης στο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Εταιρείας.

Και μια ερώτηση: Με βάση τα στοιχεία από την αλληλογραφία που παρατίθενται παραπάνω, πώς και από πού ακριβώς συνάγεται το συμπέρασμα της ανακοίνωσης του Δήμου Διονύσου περί  θετικής απάντησης του ΑΔΜΗΕ στο αίτημα για την υπογειοποίηση των γραμμών;