logo


Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 27/2014 απόφασή της τη ρύθμιση του νόμου 3044/2002 κατά το μέρος εκείνο που επιτρέπει τη χρήση γενικής κατοικίας σε περιοχή της Κοινότητας Ροδόπολης (ήδη Δήμος Διονύσου) Αττικής, στην οποία προηγουμένως ίσχυε η χρήση αμιγούς κατοικίας (δηλαδή επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών).

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απασχόλησε η συνταγματικότητα και η νομιμότητα χορήγησης άδειας και λειτουργίας επαγγελματικού εργαστηρίου ραπτικής γυναικείων ενδυμάτων, επί της οδού Κολοκοτρώνη, στη Ροδόπολη.

Η δικαστική διένεξη για το θέμα αυτό έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’90, ενώ κατά τα έτη 1999 και 2001 είχαν εκδοθεί και πάλι σχετικές αποφάσεις από το ΣτΕ, ωστόσο υπήρξε τροποποίηση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης και έτσι ξεκίνησε νέος δικαστικός γύρος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη εκείνη «του άρθρου 9 του Ν. 3044/2002 κατά το μέρος ειδικώς που με αυτήν επιτρέπεται η χρήση γενικής κατοικίας στα οικοδομικά τετράγωνα της οδού 25ης Μαρτίου (δηλαδή εκεί που βρίσκεται το επίδικό εργαστήριο), είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος». Και είναι αντισυνταγματική γιατί μεταβάλλει το καθεστώς χρήσεων στην περιοχή, χωρίς να στηρίζεται στην αναγκαία ειδική προβλεπόμενη μελέτη.

Για την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Διονύσου, και πρώην Αντινομάρχης Αν. Αττικής, Ν. Πέππας προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Δυστυχώς με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (27/2014) κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση του νόμου 3044/2002 κατά το μέρος εκείνο που επιτρέπει τη χρήση γενικής κατοικίας σε περιοχή της Δ.Ε. Ροδόπολης. Με προσωπικές προσπάθειες και πιέσεις ως Αντινομάρχης Αν. Αττικής έως τις 31-12-2010 πετυχαίναμε την έκδοση οικοδομικών αδειών. Έκτοτε όχι μόνο δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες, αλλά υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ακόμα και για τον καθορισμό χρήσης γης – βασική προϋπόθεση οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει και από την 27/2014 Απόφαση του ΣτΕ. Οι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλα δεν έτυχαν της απαραίτητης πολιτικής προθυμίας ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη κινητικότητα, αλλά και «πίεση» για να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα του οικισμού της Ροδόπολης. Η μη επίλυσή του όμως, βυθίζει την περιοχή, ακόμη περισσότερο σε συνθήκες υπανάπτυξης και κρίσης επαγγελματικής και οικιστικής. Τα οξύτατα προβλήματα των οικισμών του Δήμου μας πρέπει να αντιμετωπισθούν ριζικά και ουσιαστικά και να σταματήσει η επιδερμική τους αντιμετώπιση και η ανέξοδη μικροπολιτική σκοπιμότητα των τοπικών παραγόντων που λένε «ναι σε όλα», αλλά από ουσία, μηδέν!»