logo


Προκλητική, στα όρια της εγκληματικής, αδιαφορία καταλογίζει η Κίνηση Πολιτών Κρυονερίου στη Δημοτική Αρχή της πόλης, που στα αγωνιώδη αιτήματά τους για την παράνομη κατοχή και χρήση εκτάσεων μέσα στο κτήμα Τατοΐου, χρειάστηκε δυο ολόκληρους μήνες για να απαντήσει- στα μισά μόνο από τα ερωτήματα των κατοίκων, και μάλιστα απάντηση δόθηκε μόνο από ένα εκ των δύο αρμοδίων Αντιδημάρχων!

Πιο συγκεκριμένα, με την επιστολή τους πριν από δυο μήνες πολίτες από το Κρυονέρι, βλέποντας εκτάσεις μέσα στο κτήμα Τατοΐου να μετατρέπονται σε χώρους γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ζητούσαν να μάθουν:

1) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις συγκεκριμένες εκτάσεις

2) Εάν και από ποιες ελεγκτικές αρχές ή φορείς ελέγχονται οι δραστηριότητες αυτές σε όλα τα στάδιά τους (φύτευση, χρήση φυτοφαρμάκων, άρδευση, διακίνηση, εκτροφή ποιμνίων και πουλερικών κ.λπ.)

3) Ποιες είναι οι νόμιμες αποστάσεις εντατικών αγροτικών καλλιεργειών από το νόμιμα υφιστάμενο οικισμό και το σχέδιο πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου.

4)  Εάν και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί έως σήμερα ο Δήμος, σχετικά με παραπάνω καθώς και τα ενδεχόμενα αποτελέσματά τους.

5) Εάν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις υγειονομικής νομοθεσίας όσον αφορά στην ίδρυση και λειτουργία τέτοιων δραστηριοτήτων

Στα παραπάνω ερωτήματα, τα οποία αφορούν και σε πολεοδομικά θέματα αλλά και σε ζητήματα δημόσιας υγείας και καθαριότητας, απάντησε μόνο  Αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής Γ. Κανατσούλης, όχι όμως και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Κ. Κοντάκης, προς τον οποίο επίσης κοινοποιείτο η επιστολή.

Αλλά και η απάντηση του κ. Κανατσούλη ήταν… λιτή, απέριττη και άκρως περιεκτική:

«Σε συνέχεια του υπ. Αρ.39256/26-11-2013 εγγράφου σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Ως προς το πρώτο ερώτημά σας που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι περιοχές αυτές ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ως προς το δεύτερο και το τρίτο ερώτημά σας, αρμόδιες Υπηρεσίες είναι το Υπουργείο Γεωργίας και η Δ/νση Γεωργίας της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες είναι αρμόδιες και για τις ενέργειες που αναφέρεστε στο τέταρτο και πέμπτο ερώτημά σας».

Συνεπώς, τονίζει σε σχετική ανάρτησή της η Κίνηση Πολιτών στο facebook, ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή- Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδρος Κοινότητας- απεμπολεί την «υποχρέωσή της να προστατεύει, να αναπτύσσει και να βελτιώνει συνεχώς τα συμφέροντα και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας» (άρθρο 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων),  παραπέμπει τους πολίτες στην αρμόδια κρατική Διεύθυνση Γεωργίας και αδιαφορεί για τα όσα γίνονται μέσα στα όρια της πόλης που κλήθηκε να διοικήσει, και τα οποία υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο ζωής της.

Η Κίνηση Πολιτών Κρυονερίου απευθύνει κάλεσμα στους συνδημότες για μαζική και δυναμική αντίδραση σ’ αυτήν την υποβάθμιση, ενώ προειδοποιούν πως «τον λόγο τώρα τον έχουν φορείς αρμοδιότεροι του Δήμου Διονύσου (!) οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αποφανθούν και για το αν και κατά πόσο αναρμόδιος είναι ο Δήμος για τα αίσχη που καταγγέλλουμε εδώ και μήνες».