logo


Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού αναφορικά με το θέμα της «λευκής εβδομάδας» στα σχολεία της χώρας που προτάθηκε από τους ξενοδόχους της χώρας και αφορά στην περίοδο μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Η Ό. Κεφαλογιάννη είχε την Τρίτη, συνάντηση με τον Κ. Αρβανιτόπουλο και συζήτησαν τις παραμέτρους της εφαρμογής μια τέτοιας απόφασης στους χώρους της πολιτικής τους ευθύνης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, «μελετάμε με δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το θέμα και όχι προσχηματικά στο πλαίσιο της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης».

Στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γ. Ρέτσος υπέβαλε την πλήρη πρόταση της ΠΟΞ για τη θέσπιση ολιγοήμερης περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρόταση αυτή αποσκοπεί, αφενός μεν στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής, και αφετέρου, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς, που βασίζονται στην εσωτερική τουριστική αγορά.

Όσον αφορά στις διδακτικές ώρες που θα χαθούν από την εφαρμογή του θεσμού, η ΠΟΞ προτείνει να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων, που είναι πέντε στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς είτε με την επίσπευση της έναρξης της επόμενης σχολικής περιόδου κατά δύο μέρες συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες.

Να σημειωθεί ότι μια πρώτη γεύση του θεσμού είχε πάρει η χώρα μας το 2004, όταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, τα σχολεία χρηματοδοτήθηκαν για την οργάνωση τετραήμερων και πενθήμερων ψυχαγωγικών εκδρομών σε ορεινούς προορισμούς. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΞ, Κ. Λεβέντη, τα καταλύματα του Πηλίου είχαν φιλοξενήσει 5.000 μαθητές.