logo


Η νέα χρονιά που μετράει τις πρώτες ημέρες της, θα φέρει – όπως ανακοινώνεται συνεχώς- και άλλους φόρους, ίσως μια δειλή ανάπτυξη, σίγουρα συνεχιζόμενη ανασφάλεια, αλλά  και τις πολυθρύλητες δημοτικές εκλογές, που είτε μόνες τους ή σε συνδυασμό με τις βουλευτικές (όπως διαρρέεται από δημοσιογραφικά κέντρα του εξωτερικού) θα φέρουν τη χώρα σε περίοδο παρατεταμένης εκλογολογίας και αναμέτρησης δυνάμεων.

Όσον αφορά στην πόλη μας, το δημοτικό σκηνικό -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι πλούσιο σε δεδομένα και κινητικότητα.

Αρχίζοντας ανάποδα- από την ελάσσονα μειοψηφία- σίγουρη θεωρείται η αυτόνομη κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η παράταξη, που στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τη Ζ. Σώκου και τον Π. Λουκάτο και υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα η πλέον συνεπής στις εξαγγελίες και τις θέσεις της, έχοντας μάλιστα προβλέψει πολλές από τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν βρει απροετοίμαστη τη Δημοτική Αρχή. Υπενθυμίζουμε, για παράδειγμα, την κατάργηση του Γυμνασίου Ροδόπολης: Όταν η Συσπείρωση προειδοποιούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι υπόλοιπες παρατάξεις κώφευαν χαρακτηριστικά. Μέχρι που το σχολείο έκλεισε. Σταθερά αντιμνημονιακή η Λαϊκή Συσπείρωση, συνδέει τον αντιπολιτευτικό της λόγο προς τη Διοίκηση του Δήμου με την κυβερνητική πολιτική, της οποίας ο Δήμος είναι απλό φερέφωνο.

Η άλλη παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, η Συμμαχία για τον Πολίτη, έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια από τα σαράντα κύματα. Υπενθυμίζεται πως την επομένη των εκλογών του 2010 παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Π. Βορριάς από δημοτικός σύμβουλος, στη θέση του πέρασε  ο Π. Μπιτάκος, που παραιτήθηκε κι αυτός για να έρθει στη θέση του η Κ. Τσαλτούμη, ενώ η παράταξη τραυματίστηκε σοβαρά  πέρυσι την άνοιξη με την αποχώρηση πολλών στελεχών της, ιδιαιτέρως τοπικών συμβούλων. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Συμμαχία, με επικεφαλής της και πάλι τον κ. Βορριά ετοιμάζεται να συζητήσει για τα αποτελέσματα που είχαν οι επαφές διαλόγου με τις υπόλοιπες παρατάξεις, σε μια προοπτική συνεργασίας, καθώς και την πορεία της στις εκλογές του Μαΐου. Κατά πληροφορίες, πάντως, αυτές οι επαφές δεν απέδωσαν αποτελέσματα και συζητείται σοβαρά, ακόμη και η απόφαση για τη μη συμμετοχή της παράταξης στην εκλογική διαδικασία.

Για να έρθουμε στη μείζονα μειοψηφία, την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση, που με το όνομα αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, ο δημοτικός σύμβουλός της Δ. Ζαμάνης, ηγείται ως υποψήφιος δήμαρχος νέας παράταξης με την ονομασία Διόνυσος- Ανοιχτοί Ορίζοντες.  Στις τάξεις των Ανοιχτών Οριζόντων έχει ενταχθεί η πλειονότητα των συμβούλων της ΑΔΚ, αλλά και κάποιες μεταγραφές από άλλες παρατάξεις, ενώ δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με κινήσεις είτε με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται με αναγνωρισιμότητα στο δημοτικό σκηνικό. Στα πρώτα  της δημοσιεύματα, ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλει με το σύνθημα «Ανανέωση στην Πράξη», που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Ακόμη μια νέα δημοτική παράταξη, η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου (ΔΑΔΙ) γεννήθηκε πριν από λίγο καιρό, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις από τους συμβούλους που έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής (Γ. Ζυγούνας, Σπ. Σπηλιώτης, Λ. Φέρμελη, Β. Κοροβέση). Επικεφαλής της Ανατροπής και υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου ορίσθηκε από την ιδρυτική συνέλευση ο κ. Ζυγούνας, ενώ πολλά στελέχη και μέλη της παράταξης ανήκουν κομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη και η ΔΑΔΙ βρίσκεται σε φάση διερεύνησης πιθανής συνεργασίας με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης.

Στο δημοτικό σκηνικό, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχει κάνει την εμφάνισή της και η δημοτική κίνηση Ο Διόνυσος Αύριο, που αρχικά φάνηκε πως θα συσπείρωνε ένα αρκετά μεγάλο εύρος πολιτών απέναντι στο καθεστώς της σημερινής Δημοτικής Αρχής, κινούμενη μάλιστα σε τελείως διαφορετική αντίληψη περί συνεργασίας και συμφωνιών. Στην παρούσα φάση φαίνεται αδρανής, ενώ κατά πληροφορίες ετοιμάζεται επανεμφάνισή της στα δημοτικά πράγματα με συντονισμένες κινήσεις και παρεμβάσεις. Και Ο Διόνυσος Αύριο πάντως, συζητεί την περίπτωση συνεργασίας με άλλους δημοτικούς εταίρους.

Αφήνουμε για το τέλος τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να ξαναδιεκδικεί την ψήφο της πόλης στις εκλογές του Μαΐου, επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Παρόλο που τίποτα σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη,  θεωρείται απολύτως βέβαιο πως ο κ. Καλαφατέλης επιθυμεί διακαώς να παρατείνει την παραμονή του στο τιμόνι του Διονύσου. Μετά από 16 συναπτά έτη ενασχόλησής του με τα κοινά (που στοχεύει να τα κάνει 21) ο πρώην Κοινοτάρχης Κρυονερίου, ετών 48 σήμερα, επαξίως μπορεί να συμπεριληφθεί στους «ισόβιους επαγγελματίες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας και σύνταξη!

Βέβαια η Διοίκησή του σημαδεύτηκε από αυθαιρεσίες, από λογικές ακροβασίες, από διαμόρφωση αποφάσεων από εξωθεσμικούς παράγοντες, από ακυρώσεις αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για απόπειρα οικονομικών ατασθαλιών και θεσμικών ατοπημάτων, και από ελάχιστα έργα. Στην παρούσα φάση πάντως, έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι, όντας Δήμαρχος με τους μηχανισμούς του Δήμου στη διάθεσή του.

Σ’ αυτό το μαχαίρι και το καρπούζι, οι υπόλοιποι παίχτες του δημοτικού σκηνικού θα πρέπει να προσέξουν τι θα αντιπαραθέσουν: Την καταμέτρηση δυνάμεων και «γαία πυρί μιχθήτω», ή την πραγματική διάθεση για συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου. Μια συνεργασία  που όλοι επαγγέλλονται, αλλά που ουδείς μέχρι στιγμής έχει κάνει ουσιαστική πράξη.