logo


Ογδόντα δύο δήμοι, από το σύνολο των 325 στη χώρα, συγκρότησαν τα Τοπικά Συμβούλια Καταπολέμησης Εγκληματικότητας, τα οποία θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 16 του Ν.2713/1999 και ιδρύθηκαν το 2010.
Την παραπάνω επισήμανση διατυπώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), Γ. Δημητρακόπουλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Οργανισμού, η οποία εστιάζει στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.
O Οργανισμός (που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ στα θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού) επέλεξε να εστιάσει την έρευνά του στα δύο κράτη, διότι «παρουσιάζουν το μοναδικό φαινόμενο στην ΕΕ αντιπροσώπευσης στα εθνικά τους κοινοβούλια δύο κομμάτων με εξτρεμιστική ρητορική, τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα που στοχεύει κυρίως κατά των παράτυπων μεταναστών και την Κίνηση για μια Καλύτερη Ουγγαρία (Γιόμπικ) στην Ουγγαρία που στρέφεται κυρίως κατά των Ρομά και των Εβραίων».
Ο ίδιος τονίζει ότι, στην πραγματικότητα τα Τοπικά Συμβούλια Καταπολέμησης Εγκληματικότητας λειτούργησαν ελάχιστα. Κι αυτό διότι – όπως εξηγεί – είναι απαραίτητη η συμμετοχή φορέων που δεν βρίσκονται στη δικαιοδοσία του δήμου, όπως η αστυνομία και το σχολείο και πολύ συχνά οι φορείς αυτοί δεν επεδείκνυαν την απαραίτητη προθυμία συμμετοχής.

πηγή: ota.gr