logo


Η τρίτη πρόσκληση για τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το 2014 δεν αποδείχτηκε και η… καλή, μια που ούτε χτες Κυριακή 15 Δεκεμβρίου δεν κατόρθωσε η Διοίκηση να πετύχει την πολυπόθητη απαρτία για την ψήφισή του: Όσοι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν προσέλθει παρέμειναν έξω από την αίθουσα, με την εξαίρεση του Γρ. Ίσσαρη από τη μείζονα μειοψηφία, ο οποίος όμως έχει εδώ και πολύ καιρό προσχωρήσει ατύπως στη Διοίκηση. Από την άλλη πλευρά, εντός αιθούσης η Δημοτική Αρχή μετρούσε 16 δημοτικούς συμβούλους- επί συνόλου 19 σήμερα, αφού μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί ή διαγραφεί συνολικά έξι μέλη της- μια που η Σ. Μαγγίνα, Σ. Κατσίγιαννη και Θ. Λίτσας δεν προσήλθαν καθόλου.

Την παραπάνω εικόνα του Συμβουλίου αλλά και την αδυναμία του Δήμου να ψηφίσει Προϋπολογισμό, στηλίτευσε με τοποθέτησή του ο κ. Ίσσαρης: «Ντρέπομαι που είμαι σύμβουλος σ’ αυτόν τον Δήμο. Απ’ όσο ξέρω, είμαστε ο μοναδικός Δήμος της Αττικής , που δεν έχουμε ακόμη ψηφίσει Προϋπολογισμό. Ακόμη και στο Μενίδι, που ο Δήμαρχος ο Ντούρος έχει χάσει την πλειοψηφία, οι μειοψηφίες ψήφισαν τον Προϋπολογισμό. Τι θα βγούμε να πούμε τώρα στους δημότες, ότι μπορούμε να πληρώσουμε μόνο τους μισθούς και την καθαριότητα;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλής αφού συνεχάρη τους παρόντες συναδέλφους του «επειδή τιμήσατε το ρόλο σας του δημοτικού συμβούλου», προχώρησε στη λύση της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως ο Προϋπολογισμός είχε αρχικά καταψηφισθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και η Διοίκηση του Δήμου τον έφερε και πάλι προς συζήτηση (σ.σ. ίδιο και απαράλλαχτο) την Κυριακή 8/12, μια μόλις ώρα πριν τη μεγάλη συγκέντρωση στα Κιούρκα για τα διόδια, οπότε- με τις μειοψηφίες να απέχουν διαμαρτυρόμενες- δεν είχε επιτευχθεί απαρτία. Ακριβώς το ίδιο κείμενο κλήθηκαν χτες να συζητήσουν και πάλι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οπότε και δεν επιτεύχθηκε απαρτία.

Τι γίνεται τώρα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, στόχος της Διοίκησης και του Δημάρχου είναι «να φέρνει για συζήτηση τον Προϋπολογισμό μέχρι να τον περάσει». Αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη -4η– φορά: Σύμφωνα με τον Κώδικα, αν σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα δεν επιτευχθεί απαρτία, τότε το θέμα αυτό μπορεί να περάσει με το 1/3 του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Με λίγα λόγια, η παρουσία 14 δημοτικών συμβούλων (επί συνόλου 41)  μπορεί να οδηγήσει στην ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με το Δ. Ζαμάνη, σύμβουλο σήμερα της μείζονος (ΑΔΚ) και επικεφαλής της νέας κίνησης «Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες» έχει και μια άλλη διάσταση: Μπορεί με την παραπάνω λύση ο προϋπολογισμός να περάσει, θα έχει ψηφισθεί όμως με το έτσι θέλω, χωρίς καμία διάθεση για συνεργασία με τις μειοψηφίες και με τα προβλήματα που είχαν τεθεί στην πρώτη συζήτηση  και βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα. «Δεν έχουν απαντηθεί ακόμη τα ερωτήματά μας για τους ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου, που τους πληρώνει ο Δήμος, οι πολίτες, χωρίς κανείς να ξέρει πώς, με ποιο έργο, επιστρέφουν τα χρήματα αυτά στην πόλη. Αγνοήθηκαν επίσης οι επισημάνσεις μας για τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό την πρώτη φορά, με την ελπίδα να διορθωθεί ή να αλλάξει κάτι. Αλλά μάταια», δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο κ. Ζαμάνης.

Ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις του ο ανεξάρτητος Γ. Ζυγούνας τόνισε πως από την πλευρά του θα ασκηθεί σκληρή κριτική στη Διοίκηση και στη νοοτροπία που τη διέπει: «Είναι απαράδεκτο να επιμένει η Δημοτική Αρχή να ορίζει πεισματικά και με επιμονή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις Κυριακές, κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του  Δ.Σ.».