logo


Με λένε Μαρία. Και το Σάββατο το βράδυ στη Δροσιά παρακολούθησα μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις στη ζωή μου. Γιατί ήταν αληθινή. Και δεν φοβήθηκε το ξεγύμνωμα.

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ στη Δροσιά οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι παρουσίασαν στους ελάχιστους- δυστυχώς- καλεσμένους τους το πρόγραμμά τους, τη φιλοσοφία τους, τα πιστεύω τους. Και κάποιοι απ’ αυτούς παρουσίασαν και την ψυχή τους.

Τι έμαθα: Πως το πιο σημαντικό είναι πρώτα η απόφαση  να ξεκόψεις από τα ναρκωτικά και μετά η ομάδα σου που κάθε στιγμή σε στηρίζει και σε αγκαλιάζει (κυριολεκτικά) καμαρώνοντάς σε. Πως υπάρχει τρόπος να βγεις από τη μαύρη τρύπα  των ναρκωτικών, φτάνει να το θέλεις- και αφού συνήθως φτάσεις στον πάτο. Πως βασικό γνώρισμα των Ναρκομανών Ανώνυμων είναι η Ανωνυμία- που γι’ αυτούς σημαίνει ισότητα. Πως  αυτή η ισότητα μεταφράζεται σε ίδια βοήθεια για όποιον αποφασίσει να τη ζητήσει- χωρίς διακρίσεις θρησκευτικές, φυλετικές, ή άλλες. Πως η ομάδα των ΝΑ μαζεύεται κάθε Τρίτη στο Πολιτιστικό της Δροσιάς και ανανεώνει την απόφασή της να μείνει «καθαρή» μια μέρα  τη φορά. Πως κάθε τελευταία Τρίτη του μήνα η συγκέντρωση των ΝΑ είναι ανοιχτή για όποιον θα ήθελε να παρακολουθήσει τη δουλειά τους.

Με λένε Μαρία. Και το Σάββατο το βράδυ στην εκδήλωση των Ναρκομανών Ανώνυμων θαύμασα τη δύναμη, το κουράγιο και τη ζεστασιά.

Για όποιον θα ήθελε παραπάνω πληροφορίες: Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι (Narcotics Anonymous), ιδρύθηκαν στην Αμερική τη δεκαετία του ’50 σαν παρακλάδι των (πιο γνωστών) Αλκοολικών Ανώνυμων. Πρόκειται για αδελφότητες ανδρών και γυναικών που συναντιούνται τακτικά και βοηθούν ο ένας τον άλλο να μείνουν «καθαροί», με πλήρη αποχή από όλα τα ναρκωτικά, του αλκοόλ συμπεριλαμβανομένου. Στην Ελλάδα ήρθαν στη δεκαετία του ’80, και σήμερα έχουν στήσει ομάδες σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της  χώρας, με τις περισσότερες βέβαια στην Αθήνα όπου λειτουργούν επίσης μία αγγλόφωνη και μια περσόφωνη. Τις αποτελούν ναρκομανείς σε ανάρρωση και δουλεύουν με τα 12 Βήματα και τις 12 Παραδόσεις, που ουσιαστικά αποτελούν ολοκληρωμένο  τρόπο ζωής.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες: www.na-greece.gr . Τηλέφωνο βοήθειας και επικοινωνίας 210 3474777.