logo


Οι πιέσεις των τριών Δημάρχων Διονύσου- Κηφισιάς- Ωρωπού, που εκπροσωπούν πάνω από 100.000 κατοίκους στην Ανατολική και την Βορειοανατολική Αττική, καθώς και το κίνημα αντίστασης στα διόδια, που κορυφώθηκε με τη συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στο σταθμό διοδίων στα Κιούρκα, φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα:

Κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο και δεν θα αυξηθούν οι τιμές, εμφανίστηκε ο υπουργός  Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης τόσο κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείτο το νομοσχέδιο «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων» όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του, με τους Δημάρχους Κηφισιάς και Ωρωπού Ν. Χιωτάκη και Γ. Οικονομάκο, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στη Βουλή.

Βέβαια η δέσμευση αυτή του υπουργού δεν ήταν άνευ ετέρου, μια που ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχει ένα μεγάλο άδικο που εντοπίζεται στη Βορειοανατολική και στην Νοτιοδυτική Αττική που έχει σχέση με τους συχνούς χρήστες. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα πριν λύσουμε αυτά τα θέματα των παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρομών και το θέμα των εκπτώσεων ή του αναλογικού συστήματος. Δεν θα γίνει τίποτα εάν πρώτα δεν λυθούν αυτά τα ζητήματα. Είναι δική μου απόφαση και θα εφαρμοστεί». Για το θέμα των αυξήσεων των τιμών των διοδίων ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι: «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση διοδίων» και ξεκαθάρισε ότι η μόνη προσθήκη είναι η διάταξη για την αναλογικότητα, με την οποία υποχρεώνονται οι παραχωρησιούχοι να εγκατασταθεί, μέσα σε ρητή ημερομηνία, ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης και διαχείρισης διοδίων, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα λογιστικής καταγραφής για κάθε μία κατηγορία διοδίων και οχημάτων.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Κηφισιάς, οι κύριοι Χιωτάκης και Οικονομάκος, καθώς και ο δ.σ. Κηφισιάς Σπ. Μούρκος, συναντήθηκαν στη Βουλή και με το βουλευτή Περιφέρεις Αττικής και Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Βλάχο, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνεί με την απόφαση του υπουργού.

Είχε προηγηθεί  μια ακόμη συνάντηση των τριών Δημάρχων με τον υπουργό τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην οποία τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που θα προκύψουν στις πόλεις τους από την τοποθέτηση νέων διοδίων και την αύξηση στην τιμή των παλιών. Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια και αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί ο ίδιος προσωπικά τους τρεις Δήμους για να εξετάσει επί τόπου τα προβλήματα που του παρουσίασαν οι Δήμαρχοι.