logo


Το ηχηρό ΟΧΙ της δημοτικής συμβούλου της Διοίκησης  Σ. Μαγγίνα αποδείχθηκε τελικώς το κρίσιμο μέγεθος στη χθεσινή καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2014 ύψους 51 εκατ. ευρώ περίπου, του τελευταίου για την παρούσα Διοίκηση,  με 21 συνολικώς αρνητικές έναντι 19 ψήφων. Προβάλλοντας κυρίως πολιτικές ενστάσεις, μια που κατά γενική ομολογία το σχέδιο του Προϋπολογισμού τεχνικώς ήταν άρτιο χάρη στη δουλειά των οικονομικών Υπηρεσιών με την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Πέππα ενώ είχε εγκριθεί και από το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ, σύσσωμες  οι μειοψηφίες τον καταψήφισαν, σε μια συνεδρίαση που είχε έντονο, εντονότατο, προεκλογικό χρώμα και διήρκεσε μόλις δύο ώρες.

Η Διοίκηση

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης συνόψισε τα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού: «Είναι ειλικρινής, παραστατικός, σηματοδοτεί την ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους δημότες, ενώ λαμβάνει υπόψη την κρίση που βιώνουμε. Επιπλέον έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις του Παρατηρητηρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και  τούτο αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της αυτοτέλειάς της, και απεικονίζει τις προσπάθειες που τρία χρόνια τώρα καταβάλλουμε για το σημερινό, κυρίως κοινωνικό, πρόσωπο του Δήμου», ήταν κάποια από τα σημεία της τοποθέτησής του. Προσέθεσε επίσης πως ο περυσινός Προϋπολογισμός έχει ήδη εκτελεσθεί κατά 70%, που αναμένεται να αγγίξει το 80% μέχρι τέλους του έτους, και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να τον υπερψηφίσουν, ακόμη κι αν έχουν διαφορετική προσέγγιση, γιατί έτσι δυναμώνει ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους συμπολίτες.

Για τον τελευταίο Προϋπολογισμό της παρούσας Διοίκησης, που αν και όχι ο πιο δύσκολος ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και γόνιμου διαλόγου στην προσπάθεια για οικονομική ευρωστία στα πλαίσιο της νομιμότητας, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Πέππας. Ο κ. Πέππας, εντούτοις δήλωσε (σ.σ. και δημιούργησε ερωτηματικά…) εν μέρει υπεύθυνος για την κατάρτισή του: «Δεν είχα την απόλυτη ευθύνη εγώ για τον Προϋπολογισμό, ιδιαιτέρως για τα έσοδα και τις προμήθειες. Κατά τα λοιπά, προβλέψαμε σωστά και διαχειριστήκαμε σωστά, σε πείσμα όσων θεωρούν την Αυτοδιοίκηση σπάταλη.  Εύχομαι όσοι ξαναβρεθούμε εδώ μέσα να δουλέψουμε με αποτελεσματικότητα και ευσυνειδησία για έναν καλύτερο Διόνυσο» τόνισε χαρακτηριστικά.

… Και οι μειοψηφίες

Τα παραπάνω λόγια δεν έπεισαν τις μειοψηφίες, που εντούτοις δεν είχαν όλες τις ίδιες ενστάσεις:

Η μείζων μειοψηφία (ΑΔΚ) με τον Δ. Ζαμάνη υποστήριξε πως μια που ο Προϋπολογισμός συνίσταται στην έγκριση ή την απόρριψη της πολιτικής που ακολουθείται από τη Διοίκηση, τότε ευνόητα η παράταξή του τον καταψηφίζει διαφωνώντας «με την πολιτική της υποτυπώδους και μίζερης διαχείρισης της καθημερινότητας, με την πολιτική των απευθείας αναθέσεων και του βολέματος ημετέρων, με την πολιτική των μικρό -εξυπηρετήσεων, με την πολιτική που δεν στοχεύει σε μόνιμες και βέβαιες λύσεις των προβλημάτων, αλλά σε πασάλειμμα και κουκούλωμα. Επί τρία χρόνια στο Δήμο Διονύσου δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, καμία ιεράρχηση προβλημάτων και καμία προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι πόροι του Δήμου, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης, κατά προτεραιότητα, των σημαντικών αναγκών των πολιτών».

Επιπλέον ο κ. Ζαμάνης ανέδειξε την αναντιστοιχία ανάμεσα στον Προϋπολογισμό που το Δ.Σ. κλήθηκε να ψηφίσει χτες, και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2014 που ψηφίστηκε προ ημερών (σ.σ. το Πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνεται εξολοκλήρου στον Π/Υ, διαφορετικά ό, τι δεν περιλαμβάνεται δεν υλοποιείται) και επεσήμανε χαρακτηριστικά: Η πρακτική της παρούσας διοίκησης όταν είναι στριμωγμένη, είναι ένα ατέρμονο ΘΑ, μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία μέχρι να κάνει τη δουλειά της, και  μετά φτου κι από την αρχή, έτσι κι αλλιώς όλοι τουμπάρονται».

Διαφορετική εντελώς ήταν η προσέγγιση της Συμμαχίας για τον Πολίτη: Η επικεφαλής της παράταξης Λ. Παπαπαναγιώτου, αφού συνεχάρη τις Υπηρεσίες του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για το έργο τους, σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη ψήφισης του Προϋπολογισμού μια που ο Δήμος μπορεί και χωρίς αυτόν να λειτουργήσει για τους επόμενους 5 μήνες μέχρι τις εκλογές. «Γιατί να δεσμεύσουμε τον επόμενο Δήμαρχο της πόλης με έναν Προϋπολογισμό που εκφράζει μια συγκεκριμένη πολιτική, και να μην τον αφήσουμε ελεύθερο να καταρτίσει τη δική του;», αναρωτήθηκε, δηλώνοντας πως η Συμμαχία θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Για ακόμη έναν αντιδραστικό, αντιλαϊκό Προϋπολογισμό λιτότητας, που ακολουθεί πιστά την πολιτική της Τρόικας και των μνημονίων, έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ζ. Σώκου, υπογραμμίζοντας πως σ’ αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια η Διοίκηση του Δήμου από τη μια πλευρά έχει δεχτεί αλλεπάλληλες μειώσεις στη χρηματοδότησή της από την πολιτεία, και από την άλλη έχει αυξήσει την ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών της προς τους δημότες: «Παίρνετε τα χρήματα των κατοίκων για τις δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού, και τα δίνετε για να συντηρείτε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου», είπε η κ. Σώκου.

Το έντονο προεκλογικό χρώμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήρθε, λίγο αργότερα, από την τοποθέτηση του Γ. Ζυγούνα. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος επιτέθηκε λάβρος στο Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ και στους υποστηρικτές του, που ακυρώνουν την κατακτημένη με πολύχρονους αγώνες αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Έπρεπε να είναι προσεκτικός και νοικοκυρεμένος ο Προϋπολογισμός, και να μην βαυκαλίζεται η Διοίκηση με λόγια περί χρηστής διαχείρισης, μια που τρία χρόνια τώρα διαχειρίζεται αποθεματικά των προηγούμενων διοικήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. Και υποσχέθηκε: «Θα προσπαθήσουμε αυτή τη φορά οι δημότες να μην παγιδευτούν από τα μεγάλα λόγια. Θυμίζω πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν έτοιμο ήδη επί Αντιδημαρχίας Σπηλιώτη και έκανε 8 μήνες να λειτουργήσει, ενώ στο Δημοτικό Πολυϊατρείο δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν ούτε γάζες».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης που καυτηρίασε την έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης στη διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού, ενώ επεσήμανε με τη σειρά του την αναντιστοιχία ανάμεσα στο Σχέδιο Προϋπολογισμού και το Τεχνικό Πρόγραμμα. «Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποια κονδύλια που αφορούν για παράδειγμα στη μισθοδοσία, αλλά η Διοίκηση του Δήμου, σε έναν ιδιότυπο εκβιασμό, απαιτεί ή όλα ή τίποτα. Συνεπώς θα καταψηφίσουμε κι εμείς τον Προϋπολογισμό», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης, τέλος, ήταν οι πολλές και έντονες προσωπικές αψιμαχίες ανάμεσα σε μέλη της Διοίκησης και συμβούλους των μειοψηφιών, προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα ζήσουμε όσο οι εκλογές πλησιάζουν.

Ηχηρό ΟΧΙ!

Την έκπληξη έκανε, όπως αναφέραμε στην αρχή, η δημοτική σύμβουλος της Διοίκησης  Σ. Μαγγίνα, η οποία χωρίς άλλη εξήγηση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, με την ψήφο της να αποδεικνύεται καθοριστική για το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κ. Μαγγίνα, όπως είναι γνωστό, εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη Δημοτική Αρχή και παραμένει σταθερά αποστασιοποιημένη το τελευταίο διάστημα. Η χθεσινή της κίνηση, που προκάλεσε μια μεγάλη ήττα στη Δημοτική Αρχή, έχει αρκετές αναγνώσεις: Είτε η νεαρή σύμβουλος ήθελε να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στη Διοίκηση να μην την υπολογίζει άνευ ετέρου στο δυναμικό της, είτε διαφωνούσε ξεκάθαρα με την πολιτική διάσταση του Προϋπολογισμού είτε είναι στα πρόθυρα παραίτησης. Πάντως, αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το Δήμο ή από την ίδια, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η κ. Μαγγίνα να εξακολουθήσει να αποτελεί κομμάτι της πάλαι ποτέ κραταιάς Ενωτικής Πρωτοβουλίας.