logo


Διπλό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουμε σύντομα οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου στις μετακινήσεις αλλά και στην τσέπη μας! Ο λόγος βέβαια και για τη δημιουργία διοδίων στον Άγ. Στέφανο και Βαρυμπόμπη που εξαγγέλθηκε προσφάτως, με την παράλληλη επέκταση του δικτύου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων μέχρι την Ερυθραία, με αποτέλεσμα ο Δήμος Διονύσου να μένει εκτός μέσων σταθερής τροχιάς, διατηρώντας μόνο το υπεραστικό τρένο και τα λεωφορεία.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη αλλά και δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, απ’ ό, τι φαίνεται, πολύ σύντομα -ακόμα και από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013- ίσως δούμε πλευρικούς σταθμούς διοδίων της Νέας Οδού σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη! Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τους 4 αυτοκινητόδρομους, ώστε να συμβεί επιτέλους η θρυλική «επανεκκίνηση» των έργων. Όμως μεταξύ άλλων, η εφημερίδα έχει πληροφορίες και για άμεσες αλλαγές όσον αφορά στα διόδια, με πιο χτυπητούς στο μάτι τους νέους σταθμούς διοδίων σε Άγ. Στέφανο και Βαρυμπόμπη, για τους οποίους μάλιστα οι τιμές θα διαμορφωθούν σε 0,90 και 0,60 ευρώ αντιστοίχως. Έτσι το ταξίδι ενός οδηγού μέχρι τη Λαμία με επιστροφή θα κοστίζει 26 ευρώ και μέχρι Θεσσαλονίκη 55 ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή ακουμπά όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους της πόλης μας, αλλά και τους εργαζόμενους που έρχονται από όλη την Αττική, ενώ αναμένεται να προκαλέσει και τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, μια που παράδρομοι στο Δήμο μας που να εξυπηρετούν με ασφάλεια τις μετακινήσεις, δεν υπάρχουν. Ήδη στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους οργισμένες δηλώσεις χρηστών της Εθνικής Οδού, ενώ για γενικευμένες κινητοποιήσεις προειδοποιεί το κίνημα Δεν Πληρώνω.

Από την άλλη πλευρά, εκτός σχεδιασμού των ΗΣΑΠ φαίνεται να μένει ο Δήμος Διονύσου, μια που το δίκτυο σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού, θα φτάσει μέχρι τη Ν. Ερυθραία- με άγνωστη ακόμη την τοποθεσία του τερματικού σταθμού (σ.σ. από παλιά συζητείτο είτε η έκταση του ΤΑΠ-ΟΤΕ δίπλα στη Λ. Θησέως είτε το super market AB στην Εθνική Οδό).

Σχετική επισήμανση έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) Α. Πασιπουλαρίδης. Ο κ. Πασιπουλαρίδης κατηγόρησε το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη ότι περιδιαβαίνει το Δήμο προς άγρα ψήφων ενόψει των προσεχών εκλογών, έχοντας αφήσει την πόλη έρμαιο, με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν οι επεκτάσεις του Ηλεκτρικού σε διάφορους Δήμους, αλλά όχι και στον δικό μας. Προσέθεσε μάλιστα ο κ. Πασιπουλαρίδης πως «αν δεν κυνηγήσουμε τώρα το έργο, το χάσαμε».

Γεγονός παραμένει πως κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, στα άκρα της Αττικής, ωθούνται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους εκτός πόλης, μια που τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξυπηρετούν εν μέρει μόνο τις σχετικές ανάγκες. Επιπλέον ας μη λησμονούμε πως μόνο τα αξιόπιστα ΜΜΜ μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα- με διπλό όφελος: Και την ελάττωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στους ακατάλληλους δρόμους της πόλης και την προστασία του περιβάλλοντος.