logo


Επιστολή – ερώτηση προς τους Αντιδημάρχους Χωροταξίας-Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Κανατσούλη και Κ. Κοντάκη αντιστοίχως, κατέθεσαν στα μέσα Νοεμβρίου 33 κάτοικοι του Κρυονερίου προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά με τη χρήση μεγάλης έκτασης γης γύρω από το Κρυονέρι, στα τ. Βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στο Γραφείο Δημάρχου, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στην Πολεοδομία Καπανδριτίου και στο Συνήγορο του πολίτη, τονίζουν ότι «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή». Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ .κ. Αντιδήμαρχοι

Είμαστε κάτοικοι στην περιοχή Κρυονερίου καθώς και Δημότες του Δήμου Διονύσου. Στην περιοχή Αγ. Δημητρίου και στα όρια της κοινότητας Κρυονερίου (οδοί Παραδείσου, Δάφνης και Φτέρης,), καλλιεργούνται εντατικά μεγάλες εκτάσεις γης –πλέον των 230 στρεμ.- από ορισμένους –κατά πληροφορίες- ιδιώτες.  Επιπλέον εντός της ίδιας έκτασης η οποία μάλιστα προσφάτως περιφράχτηκε σχεδόν στο σύνολό της, υπάρχουν: ποιμνιοστάσια, πρόχειρα παραπήγματα – ορνιθοτροφεία,  αυτοσχέδια κυνοτροφεία, και τέλος αυτοσχέδιες κατασκευές μεγάλης έκτασης αγνώστου προορισμού και χρήσης.

Δια της παρούσης αιτούμεθα να μας γνωρίσετε τα ακόλουθα:

  1. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο διέπει τις συγκεκριμένες εκτάσεις;
  2. Εάν και από ποιες ελεγκτικές αρχές ή φορείς ελέγχονται οι δραστηριότητες αυτές σε όλα τα στάδιά τους (φύτευση, χρήση φυτοφαρμάκων, άρδευση, διακίνηση, εκτροφή ποιμνίων και πουλερικών κ.λπ.)
  3. Ποιες είναι οι κατά νόμον αποστάσεις εντατικών αγροτικών καλλιεργειών, όπως οι προαναφερθείσες, από το νόμιμα υφιστάμενο οικισμό και το σχέδιο πόλης της Δ.Κ Κρυονερίου.
  4. Εάν και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί έως σήμερα ο Δ. Διονύσου, σχετικά με τα ανωτέρω καθώς και τα ενδεχόμενα αποτελέσματα αυτών.
  5. Εάν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις υγειονομικής νομοθεσίας όσον αφορά στην ίδρυση και λειτουργία δραστηριοτήτων όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.

 Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των αιτούντων διαμένουμε «σε απόσταση αναπνοής» από τις προαναφερόμενες εκτάσεις γης και επειδή είναι εύλογες οι ανησυχίες μας σχετικά με το εάν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες  δημιουργούν επιβάρυνση στον περιβάλλοντα χώρο, στον υδροφόρο ορίζοντα,  τη γειτνιάζουσα δασική βλάστηση και εν γένει την ποιότητα ζωής όλων μας, αναμένουμε την έγγραφη απάντησή σας.