logo


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου το βράδυ, στα Αρσάκεια Σχολεία εκδήλωση για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ικαρίας Αττικής. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, του Δήμου Διονύσου και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, για την ανάδειξη και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ΘΕΣΠΙ και το ΔΙΑΖΩΜΑ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Β. Λαμπρινουδάκης, μέλος του ΘΕΣΠΙ και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Γ.Γ. του Διαζώματος. Ο κ. Λαμπρινουδάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του αρχαίου θεάτρου που απεικονίζει τον πολιτισμό, δηλαδή τις συνήθειες ζωής των ανθρώπων και της εποχής τους, αλλά και το ρόλο του στην ελεύθερη έκφραση  γνώμης, που το κάνει στυλοβάτη της δημοκρατίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου- παραστάσεις, συναυλίες, επισκέψεις κ.λπ.- είτε με αφορμή θεατρικά κείμενα. Τέλος απαρίθμησε στις σχεδιαζόμενες από δω και πέρα δράσεις, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα αναδείξουν τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό που έχουμε στην πόλη μας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Γ. Μαθές με το συγκρότημά του, ενώ παιδιά από το Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου έκαναν ζωντανή πρόβα στη θεατρική παράσταση Αμφιάραος (σε κείμενο του φιλόλογου στο Διόνυσο Γ. Κωβαίου) που ετοιμάζουν.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε και μία πρώτη παρουσίαση της έκδοσης «Ο Αρχαίος Δήμος Ικαρίας Ικάριον και το ιερό του στο σημερινό Δήμο Διονύσου», στο οποίο ομάδα επιστημόνων- υπό την καθοδήγηση του Β. Γεωργιάδη– έχει καταγράψει όλα τα ιστορικά στοιχεία του αρχαίου Δήμου Ικαρίας.

Εντούτοις

Έκπληξη περιμένει όποιον θέλει  να μάθει από πρώτο χέρι λεπτομέρειες αναφορικά με τις ενέργειες του Διαζώματος, περιηγούμενος την επίσημη ιστοσελίδα τού Σωματείου:

Οι πληροφορίες που δίδονται για το αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής (του Διονύσου, δηλαδή) είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου για δράσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει.

Για παράδειγμα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για το θέατρο στο κεφάλαιο Χορηγικοί Φάκελοι, που είναι τα στοιχεία «για τη σημερινή εικόνα του κάθε θεάτρου, ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε συγκεκριμένης φάσης εργασιών (έρευνα, ανασκαφές, ανασκαφικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, μελέτες και εργασίες αναστήλωσης κ.λπ.) Το υλικό αυτό μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες κάθε μνημείου, τις επεμβάσεις  που απαιτούνται μαζί με τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του. Έτσι συγκροτείται ένας αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας με τους υποψήφιους χορηγούς (επιχειρήσεις και πολίτες)».

Επιπλέον, και στο κεφάλαιο Οι κουμπαράδες μέχρι σήμερα, το ποσόν που φέρεται να έχει συγκεντρωθεί, από τα 50.000 που έχουν προϋπολογισθεί, ανέρχεται στα 1575 ευρώ. Από αυτά, 1300 έχει προσφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Διονύσου, 100 ευρώ το Διάζωμα, 70 ευρώ το 3ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης και τα υπόλοιπα ιδιώτες. Όσοι όμως επισκέφτηκαν την εκδήλωση του Σαββάτου στα Αρσάκεια γνωρίζουν ότι το βιβλίο για το αρχαίο θέατρο διετίθετο έναντι συμβολικού ποσού 5 ευρώ για την ενίσχυση του κουμπαρά- και ήσαν κάμποσοι αυτοί που το διέθεσαν. Πουθενά όμως δεν αναγράφεται το ποσόν που τελικώς συγκεντρώθηκε, ενώ και απόδειξη δεν δόθηκε καμιά και σε κανέναν.

Τέλος, πουθενά και σε κανένα κεφάλαιο της ιστοσελίδας του Σωματείου, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ή ανακοίνωση της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, η οποία εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών εκδηλώσεων για την προβολή του αρχαίου θεάτρου που έχει «διεθνή(σ.σ. !!!) ενδιαφέρον», όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.