logo


Ποιο Αύριο για τον Διόνυσο των ανοιχτών οριζόντων;

του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου                                                                              Συμβούλου Επικοινωνίας

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον Διόνυσο. Η ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής να διοικήσει είναι εμφανής στην κοινωνία αλλά και στους εμπλεκόμενους στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, η παρούσα δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει προ πολλού το πολιτικό της κεφάλαιο και δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα θετικό στο υπόλοιπο της θητείας της.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2014, πρέπει να απορρίψουμε αφετηριακά λογικές και πρακτικές, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί είτε εξάρτημα του κεντρικού κράτους, είτε το μακρύ χέρι των κομμάτων στην προσπάθεια τους για την κατάληψη της εξουσίας. Τα κόμματα επιτελούν, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα μας, έναν σημαντικό, κομβικό ρόλο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τίποτε πέραν αυτού.

Το πρόβλημα μιας νέας δημοτικής αρχής δεν είναι να εισπράξει απλά τη δυσαρέσκεια των δημοτών απέναντι στη σημερινό σύστημα εξουσίας. Αλλά να αποδείξει, απέναντι στην προχειρότητα και τις τσαπατσουλιές της σημερινής δημοτικής αρχής, ότι διαθέτει πλήρες, ρεαλιστικό, ιεραρχημένο  και κοστολογημένο πρόγραμμα διοίκησης του δήμου για την επόμενη πενταετία, που θα διαρκέσει η δημαρχιακή θητεία.

Να αποδείξει ότι,

είναι αξιόπιστη κι έτσι να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών

είναι ικανή να συνθέτει δημιουργικά

διαθέτει μια επαρκή συλλογική ηγεσία, που μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης

Από το καλοκαίρι του 2011 υποστηρίζω σταθερά ότι,                                                    η εναλλακτική λύση για μια νέα αρχή στον Δήμο Διονύσου, απέναντι στο σημερινό σύστημα εξουσίας της παρακμής,                                                                είναι η Συνεργασία των επιμέρους παρατάξεων, κινήσεων και ανέντακτων πολιτών,                                                                                                                                                        μέσα από ένα ενιαίο σχήμα, διατηρώντας η κάθε δύναμη την αυτονομία της, ισότιμα, χωρίς ηγεμονισμούς, μικρο-μεγαλισμούς και αποκλεισμούς.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Μαΐου 2014,

η Συνεργασία αυτή αναδεικνύεται σε μονόδρομο,

αφού ούτε η απερχόμενη δημοτική αρχή,

ούτε οι μονο-παραταξιακές, κομματικές λογικές και σχήματα

εγγυώνται μια νέα προοπτική για τον Διόνυσο.

Γιατί το διακύβευμα των εκλογών είναι

Ανανέωση ή επιστροφή στο παρελθόν;

Ανάπτυξη  ή διαιώνιση της στασιμότητας;

Κοινωνική προστασία κι αλληλεγγύη ή δημόσιες σχέσεις;

Συνέπεια ή διάσταση λόγων και έργων;

Διαφάνεια ή συνέχιση του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος;

Αξιοκρατία ή πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια;

Διαβούλευση ή περιφρόνηση των θεσμών;

Συμμετοχή ή περιθωριοποίηση των πολιτών και των συλλογικών τους εκφράσεων;

Αποκέντρωση ή ενός ανδρός αρχή;

Οι καιροί ου μενετοί!

                                                                                                                   Νοέμβριος  2013