logo


Ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής εν τη γενέσει του παρουσίασαν οι πέντε δήμαρχοι που συγκροτούν την Πρωτοβουλία των 5 (Δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου, Ιωαννιτών) στη διημερίδα που συγκάλεσαν στο δημαρχείο του Βόλου.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Βόλου και οικοδεσπότης του 1ου κύκλου εργασιών της Πρωτοβουλίας των 5 Π. Σκοτινιώτης μετά τη λήξη των εργασιών, οι συνθήκες ανάγκασαν τους Δημάρχους να δράσουν στο πλαίσιο που διέπει την καθημερινότητα. Έτσι, οι ιδέες μετατράπηκαν σε δράσεις και γεννήθηκαν προτάσεις που σε συνεργασία με εθελοντές επιστήμονες διαμόρφωσαν ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που απευθύνεται στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Ας σημειωθεί πως η παραπάνω, είναι η πρώτη από τις 5 συνολικά Ημερίδες που θα διοργανωθούν, από μία στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων. Τα θέματα στις υπόλοιπες θα είναι:

*Ανάπτυξη/θέσεις εργασίας, στη Θεσσαλονίκη.

*Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τον δημότη, στην Πάτρα.

*Συμμετοχή του πολίτη/κοινωνία πολιτών, στα Ιωάννινα.

*Μεταρρύθμιση στην Τ.Α.: Οικονομική/διοικητική αυτοτέλεια, στην Αθήνα.

Η Πρωτοβουλία των 5 ουσιαστικά αποτελεί ένα αυτοδιοικητικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα που θέτει ως προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες.