logo


Τα πρώτα απτά αποτελέσματα του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ» αναδείχτηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Α.Ε.» στο Δημοτικό Κατάστημα της Σταμάτας όπου και η έδρα της ΕΞΕΛΙΞΗΣ.
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου, να αξιοποιήσει κάθε προσφερόμενο πρόγραμμα που μπορεί να συμβάλει αναπτυξιακά και δίνει τη δυνατότητα σε δοκιμαζόμενους από την κρίση συνδημότες να οργανώσουν τη δική τους συνεταιριστική επιχείρηση και να εξασφαλίσουν εισόδημα.

Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου (ως εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ) στο πρόγραμμα και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να εξασφαλιστεί αναξιοποίητη γη για την ίδρυση ενός «Πάρκου Μικροκαλλιεργητών», όπου οργανωμένα θα δημιουργηθεί μια ζώνη παραγωγής στον νευραλγικό πρωτογενή αλλά και μεταποιητικό τομέα.

Ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε ακόμη, ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Διονύσου, μεταξύ των άλλων, τίθεται ως στόχος και η ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το μέρος της εκδήλωσης, όπου συνδημότες οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και συμπολίτες που έχουν αρχίσει να επενδύουν τον κόπο και τις αποταμιεύσεις τους στην καλλιέργεια της γης, μίλησαν για τα πρώτα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της δημοτικής αναπτυξιακής εταιρίας «ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Α.Ε.» Κ. Μεταξάς, ο οποίος σε συνεργασία με τη γραμματέα της δημοτικής αναπτυξιακής εταιρίας «ΕΞΕΛΙΞΗ .Α.Ε» Κ. Σαββοπούλου, είχε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ» υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό- συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και υποστήριξης 80 μακροχρόνια ανέργων και γενικά ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ώστε να καταφέρουν να προσποριστούν από τη γη και τα συναφή με αυτή επαγγέλματα.
Ενημέρωσε ότι ήδη συστήθηκαν οι πρώτες δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις- ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, (η πρώτη για παραγωγή και η δεύτερη για μεταποίηση) με μέλη ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο κ. Μεταξάς, εξήγησε ακόμη ότι η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ» έχει τη δυνατότητα και ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, να βοηθήσει στην οργάνωση των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και να προετοιμάσει ένα πεδίο υγιούς τοπικής επιχειρηματικότητας εντός του Δήμου Διονύσου.

Εκτός του Δημάρχου Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη και του διευθύνοντος συμβούλου της δημοτικής αναπτυξιακής εταιρίας, κ. Μεταξά, στην εκδήλωση μίλησαν η Μ. Κεφαλά, Υπεύθυνη προγράμματος – “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ”, Α. Οικονόμου, εκπροσωπώντας τον διαχειριστικό φορέα του προγράμματος – “Κ.Σ.Δ.ΕΟ. ΕΔΡΑ”, ο Ηλ. Τσουτσοπλίδης, Υπεύθυνος προγράμματος – “Κ.Σ.Δ.ΕΟ. ΕΔΡΑ”, η Ανν. Δρανδάκη, υπεύθυνη προγράμματος – “Κ.Ε.Ε. ΔΗΜΗΤΡΑ”, ο Ιω. Ξανθόπουλος, πρόεδρος – “ΠΡΟΟΨΙΣ Α.Ε.” και ωφελούμενοι του προγράμματος, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους, έδωσαν το στίγμα των προσπαθειών τους, ενώ καταθέτοντας τις εμπειρίες τους πρόσθεσαν νέες θετικές πλευρές του προγράμματος.

Συμπερασματικά στην εν λόγω εκδήλωση, αναπτύχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πρόγραμμα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα λειτουργικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας στον Δήμο μας και κατ’ επέκταση σ’ ολόκληρη την χώρα.
Η «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» δείχνει να είναι μία αξιόλογη πρόταση για τους, έχοντες και μη, εργασία, καθώς μέσα από τη συνένωση προσώπων, γνώσεων και δυνάμεων, μπορεί να προέλθει επιχειρηματική ανάπτυξη και προσπορισμός.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης οι κ.κ. Καλαφατέλης και Μεταξάς, έκαναν αναφορά στα τέσσερα επόμενα προγράμματα, στα οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Διονύσου, καθιστώντας τον εξαιρετικά ενεργό στη διεκδίκηση και εξασφάλιση Ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη.