logo


Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από τις δράσεις στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε ο Δήμος Διονύσου. Στο επταήμερο των εκδηλώσεων, από τις 13 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με το γενικό τίτλο «Συμμετέχω στο χτίσιμο μιας ανθρώπινης πόλης» ήταν οι εξής:

*Έρευνα πάνω στην Τοπική Δημοκρατία, που διήρκεσε από 9 Σεπτεμβρίου μέχρι 9 Οκτωβρίου

*Συζήτηση με την μέθοδο Open Space, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις πρώην Σχολές Καργάκου, όπου όλοι οι κάτοικοι ήταν προσκεκλημένοι να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς μπορώ να κάνω την πόλη μου πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική και πιο όμορφη»

*Η ώρα των ερωτήσεων, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο gingeradio.gr: Ο Δήμαρχος Διονύσου κλήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο ρόλο της νέας γενιάς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαντώντας στις ερωτήσεις 10 μαθητών που παρευρίσκονταν στο στούντιο του σταθμού, και άλλων περίπου 100 που επικοινωνούσαν τηλεφωνικά

*Open Day ή Ανοιχτές Πόρτες, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Γραφείο του Δημάρχου, για όλους τους πολίτες και τα θέματα που τους απασχολούν

* «Είναι ανάγκη», την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Ωφελούμενοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, ψυχολόγοι και εθελοντές συζήτησαν για το ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης στις συνθήκες κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα

* «Εγώ στην πόλη μου», την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Εκατό μαθητές του Δημοτικού από σχολεία της πόλης συνέλεξαν «στοιχεία –θησαυρούς» από τον αρχαιολογικό χώρο του βωμού Διονύσου, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της τοπικής ιστορίας με τη βοήθεια της ΜΚΟ Πευκίτες. Καλεσμένοι στην περιήγηση ήταν και 12 Λιθουανοί δάσκαλοι, που βρέθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του Προγράμματος COMMENIUS και παρακολούθησαν επιτόπου ένα σύντομο θεατρικό έργο ανεβασμένο από τα παιδιά

* «Ιστορίες από τα παλιά», 15-18 Οκτωβρίου: Μέλη του ΚΑΠΗ Κρυονερίου επισκέφτηκαν Νηπιαγωγεία της περιοχής και είπαν στα παιδιά παραμύθια και ιστορίες από τα παλιά

Εξερευνώντας την πολιτιστική ταυτότητα του Διονύσου», την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Κάτοικοι από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, ιστορικοί, αρχαιολόγοι συζήτησαν για την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Διονύσου, συνδέοντάς της με την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης. Στόχος η συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Διονύσου.

Με την τελετή λήξης, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας στο Διόνυσο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- επιστολή της συντονίστριας και ψυχής των δράσεων Σ. Χόνδρου προς τους κατοίκους του Δήμου:

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαμε για πρώτη φορά ως Δήμος μεταξύ 13-19 Οκτωβρίου, έχει για τα καλά περάσει και τώρα μένει να δούμε δυο πράγματα. Αφενός, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική δημοκρατία στην καθημερινότητά μας, και αφετέρου πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις που ακούστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας, ώστε να παράξουμε νέους, ωφέλιμους για όλους καρπούς.

Σας επισυνάπτουμε λοιπόν, τα αποτελέσματα των συζητήσεων και σας παραπέμπουμε στα ακόλουθα links https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85/617870081568944, όπου θα βρείτε αναρτημένο περισσότερο φωτογραφικό υλικό, πιο πλήρη περιγραφή των δράσεων (http://www.dionysos.gr/?q=node/2572)   και την ανακοίνωση της συμμετοχής μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (http://sedl.alnetis.fr/en/325-dionysos/.) 

Η ανταπόκριση είναι ουσιαστική παράμετρος, ικανή να  χτίζει εμπιστοσύνη ή απογοήτευση και δυσπιστία. Επικουρικά με την προφανή διάθεση του Δήμου Διονύσου να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας και να τα συμπεριλάβει στον σχεδιασμό και τη χάραξη των επόμενων βημάτων, η ενεργός συμμετοχή όλων των συμπολιτών, κρίνεται άκρως απαραίτητη.  

Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία αλλά ωστόσο έχει την περιέργεια να μάθει τι ακούστηκε και τι συνέβη, μπορεί να μιλήσει απ’ ευθείας μαζί μου, στο 2132030603.  

Με εκτίμηση,

Σεβαστή Χόνδρου

Και μια σημείωση της Οδού Διονύσου: Οι εκδηλώσεις που περιεγράφησαν παραπάνω, συγκέντρωσαν από ελάχιστη μέχρι σχετικά ικανοποιητική συμμετοχή, που κατά τους διοργανωτές είναι μια καλή αρχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένουμε από πλευράς Δήμου την εφαρμογή των όποιων αποτελεσμάτων «στο σχεδιασμό και τη χάραξη των επόμενων βημάτων», που θα δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή κατανόησε πως υπάρχει έλλειμμα συμμετοχής της κοινωνίας στις αποφάσεις που την αφορούν και πως αφουγκράστηκε την ανάγκη του πολίτη να συμμετέχει ενεργά στο γίγνεσθαι της πόλης του.