logo


Σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε την Τρίτη 29 και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι 30 Οκτωβρίου, φηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Διονύσου για το 2014, ύψους συνολικά 50,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και εκείνη την ημέρα αυτός που επεσήμανε τα στραβά και στην ουσία του Τεχνικού Προγράμματος αλλά και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου μέχρι το Πρόγραμμα να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Ηλ. Παπαχαρτοφύλης, δημοτικός σύμβουλος προερχόμενος από τα σπλάχνα της Δημοτικής Αρχής.

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ο κ. Παπαχαροφύλης ότι ο λόγος του δεν θα είναι αντιπολιτευτικός, εντούτοις είχε το θάρρος σε μια τοποθέτηση- ποταμό να πει τα πράγματά με το όνομά τους:

–>Το Τεχνικό Πρόγραμμα, στην ουσία του,  πρέπει να είναι προϊόν ευρύτερης συναίνεσης και σύνθεση περισσότερων απόψεων: «Κάτι τέτοιο αντιθέτως δεν έγινε, δεν προηγήθηκε διάλογος και βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος». Ενώ μιλώντας για το περιεχόμενο, ο κ. Παπαχαρτοφύλης σημείωσε πως  «υπάρχει κατακερματισμός των μελετών αντί για επιλογή και εν συνεχεία ιεράρχηση». Το ίδιο αλαλούμ, συνέχισε, εντοπίζεται και στα έργα αποχέτευσης και οδικού δικτύου που εκτελούνται στις Δημοτικές Κοινότητες, τα οποία έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων: Έπρεπε να εντοπισθούν οι ανάγκες, να ιεραρχηθούν και να γίνει επιλογή. Επιπλέον υπενθύμισε πως προτεινόμενες μελέτες εκπονούνται μεν, αλλά ποτέ δεν εκτελούνται. Για παράδειγμα ανέφερε τη μελέτη για το δρόμο παραπλεύρως των γραμμών του ΟΣΕ, στον Άγ. Στέφανο, η οποία έγινε, στοίχισε 40.000 ευρώ και έχει μείνει στο ράφι. Τα χρήματα αυτά, υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά κάπου αλλού. Εν κατακλείδι, «παρόλο που το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι κορυφαίο όργανο δουλειάς για το Δήμο, εντούτοις είναι κατ’ ελάχιστο εκτελεστέο, χωρίς να λύνει ουσιαστικά προβλήματα», συμπλήρωσε, για να δώσει εντούτοις θετική ψήφο «αναγκαστικά, για την καλή λειτουργία του Δήμου»

«Λόγος αληθινός»

Αν ο λόγος του κ. Παπαχαρτοφύλη δεν ήταν αντιπολιτευτικός, άλλο τόσο δεν ήταν και των συμβούλων της μειοψηφίας που έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει τα ίδια ακριβώς, κατηγορούμενοι για στείρα αντιπολίτευση. Αυτό επεσήμανε ο Δ. Ζαμάνης (ΑΔΚ) τονίζοντας πως από τα λόγια του συναδέλφου του προκύπτει πως ο λόγος της αντιπολίτευσης μέχρι  τώρα είναι ειλικρινής: «Χαίρομαι για τον κ. Παπαχαρτοφύλη, γιατί επιβεβαιώνει μέσα από την καρδιά της Διοίκησης τις δικές μας καταγγελίες, αποδεικνύοντας πως ο λόγος μας είναι ειλικρινής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην κατάτμηση των μελετών που οδηγεί στις απ’ ευθείας αναθέσεις αλλά και στην απουσία πραγματικής διαβούλευσης πριν την κατάρτιση του Προγράμματος έκανε λόγο ο ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης, επισημαίνοντας πως τίποτα δεν γίνεται στο Δήμο. Απόδειξη πως χρόνο με το χρόνο οι  Δημοτικές Κοινότητες ζητούν τα ίδια πράγματα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για έκθεση ιδεών και προεκλογικό φυλλάδιο μίλησε η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα παραθέτει προτάσεις ιδανικού χαρακτήρα και αρκετά ασαφείς, που όλοι γνωρίζουμε πως δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχουν άλλα λεφτά».

Για Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς πνοή, σχεδιασμό και ευρύτερη συναίνεση έκανε λόγο η ανεξάρτητη Λ. Φέρμελη, που αναφέρθηκε ειδικότερα στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου: «Από την πρώτη χρονιά μπαίνει στο Πρόγραμμα το έργο ανάπλασης της εισόδου της πόλης και η πολεοδομική μελέτη για τα Αλεξανδρέικα, το σταθερό προεκλογικό πυροτέχνημα για όλες τις παρατάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2014 περιλαμβάνει  Συνεχιζόμενα Έργα και Μελέτες, Νέα Έργα, Νέες Μελέτες και Οφειλές, που χρηματοδοτούνται είτε από ίδιους πόρους (συνολικά περίπου 675.000 ευρώ) είτε από άλλες πηγές (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Υπουργεία, ΣΑΤΑ, κ.λπ.).

Οι Οφειλές  ανέρχονται στο ποσόν των 873,5 χιλιάδων ευρώ.

Τα Συνεχιζόμενα έργα και μελέτες στο ποσόν των 13 περίπου ευρώ περίπου

Οι Νέες μελέτες έχουν προϋπολογισμό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ

Και τα Νέα έργα ανέρχονται στο ποσόν των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

«Κατ’ ελάχιστον εφαρμοστέο» (Ηλ. Παπαχαρτοφύλης- Διοίκηση)) ή «100% ανεφάρμοστο και μη υλοποιήσιμο» (Π. Ταουξή– ΑΔΚ) το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίσθηκε τελικώς κατά πλειοψηφία αποσπώντας 18 θετικές έναντι 14 αρνητικών ψήφων.

Στις αρνητικές ψήφους συγκαταλέγονται όλοι οι- παριστάμενοι- δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, ενώ θετικά ψήφισαν οι Γρ. Ίσσαρης που τυπικά θεωρείται μέλος της μείζονος, ουσιαστικά όμως έχει προ πολλού προσχωρήσει στη Διοίκηση, καθώς και ο Θ. Ροΐδης, που ανεξαρτητοποιήθηκε το καλοκαίρι, εξέπεμψε κάποιες ομοβροντίες κατά της Διοίκησης και του Δημάρχου προσωπικά, αλλά φαίνεται πως επανακάμπτει δριμύτερος.