logo


Πυλώνας της Αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας είναι οι Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις

Toυ Βασίλη Δαρδαμάνη*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  αποτελεί τον περισσότερο  άμεσο  θεσμό έκφρασης της Εξουσίας, στον οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι κοινωνικές – ιδεολογικές δυνάμεις.

Η ανταλλαγή ιδεών και η συνεργασία μεταξύ τους με σκοπό την λύση των τοπικών προβλημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποτελεί  προτεραιότητα.

Τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερο σύνθετα και η ρύθμισή τους απαιτεί συγκλίσεις και συνθέσεις των διαφορετικών απόψεων. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, δεν αποτελεί λύση ούτε η προέκταση της κεντρικής πολιτικής  εξουσίας στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε οι πρακτικές διαμαρτυρίας, ούτε οι «Μεσσίες Δήμαρχοι».

Απαραίτητο είναι να  προκύψουν φορείς με συστατικά τους στοιχεία  την κοινωνική συμμετοχή, την Δημοκρατία, την διαφάνεια, την οικονομική πρόοδο, οι οποίοι θα ενεργοποιήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών.

Αυτονόητο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η αναγκαιότητα να καταργηθούν στην πράξη τα στεγανά στην άσκηση της δημοτικής εξουσίας και τα φαινόμενα αδιαφάνειας.

Οι σημερινοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και οι ενεργοί πολίτες, οφείλουν να εξετάσουν τις ιδεολογικές τους αφετηρίες, να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους, να σχεδιάσουν και να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση για την δημοτική διοίκηση  με δίκαιη κατανομή των πόρων, με σαφές πρόγραμμα και όραμα, με ανθρώπους ικανούς, έντιμους, αξιόπιστους ώστε να μπορούν να διοικήσουν δημοκρατικά με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Η επανεξέταση, ο επανασχεδιασμός στους βασικούς τομείς όπως Αθλητισμός –Πολιτισμός- Ποιότητα ζωής-Παιδεία κ.ά. είναι πλέον αναγκαιότητα.

Η συμμετοχική δημοκρατία, η ανεξαρτησία από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, η ισονομία, η διαφάνεια, η ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, η αξιοκρατία, η αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, η αξιοποίηση της Νεολαίας είναι μερικές από τις αρχές τις οποίες  θα πρέπει να έχει ένα νέο αυτοδιοικητικό ρεύμα που θα διεκδικήσει τον Δήμο.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πυλώνας της Αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας είναι οι Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις. Τα ανεξάρτητα –αδέσμευτα σχήματα που θα εκφράσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις  και θα λειτουργούν με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες πέρα από τα κόμματα, τα οποία μας έχουν οδηγήσει στην σημερινή  κατάσταση. Τα κόμματα είναι πυλώνες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και πρέπει να περιοριστούν στο Κοινοβουλευτικό τους έργο.

Η αντίληψη του «αποφασίζω και διατάζω» του εκάστοτε Δημάρχου, η οποία τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στους περισσότερους Δήμους της χώρας μας, έχει φτάσει στο τέλος της.

Η σύνθεση των διαφορετικών αντιλήψεων, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ενεργών πολιτών, η συμμετοχή και συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων είναι πλέον μονόδρομος, έτσι ώστε ο  Δήμος Διονύσου να γίνει τόπος δημιουργίας, ελεύθερης έκφρασης και ανάπτυξης.

Στόχος ενός ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού ρεύματος είναι να δημιουργήσει μια ενιαία ισχυρή κοινωνία, με κοινωνική συνοχή και  διαφάνεια, να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς . Η αυτοδιοικητική παράταξη η οποία θα καταφέρει να πείσει ότι αυτό μπορεί να το καταφέρει, θα είναι ο νικητής των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών.

Οι πολίτες-Δημότες που συμμετέχουν με την δράση ή την ψήφο τους καλούνται να επαναξιολογήσουν και να επανακαθορίσουν τους στόχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οφείλουν  να  δώσουν  ένα  ισχυρό  μήνυμα  στην  κεντρική  εξουσία στηρίζοντας αυτοδιοικητικά ρεύματα ανεξάρτητα από κόμματα, υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους των οποίων συστατικό στοιχείο θα είναι η δυνατότητα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων προς όφελος του Δήμου. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν και οι ίδιοι τις ευθύνες τους.

*Ο  Βασίλης Δαρδαμάνης είναι Χειρουργός Οδοντίατρος