logo


Αυτό ζήτησαν πάνω από 150 κάτοικοι του Κρυονερίου που την Κυριακή 3 Νοεμβρίου δήλωσαν παρόντες στο προσκλητήριο, με στόχο να κατέβει το συντομότερο δυνατόν η κεραία κινητής τηλεφωνίας της WIND, που βρίσκεται σε σπίτι απέναντι ακριβώς από το Γυμνάσιο της περιοχής, όπου φοιτούν 340 παιδιά. Το ραντεβού τους είχε κανονιστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πραγματοποίησαν δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ζητώντας την υλοποίηση της απόφασης του Δήμου: «Όχι κεραίες στο δομημένο ιστό της πόλης».

Στη συγκέντρωση της Κυριακής, όπου παραβρέθηκαν και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζ. Σώκου (Λαϊκή Συσπείρωση) και Σπ. Σπηλιώτης (ανεξάρτητος), καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Διονύσου και κάτοικοι από τη Σταμάτα και τη Ροδόπολη, υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση για το θέμα και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γυμνασίου Π. Βαλλιάνο αλλά και από κατοίκους, που είχαν έρθει διαβασμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου καταπέλτης ήταν η φράση του καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λ. Μαργαρίτη, ο οποίος- σύμφωνα με τον κ. Βαλλιάνο -αφού εκτίμησε τα δεδομένα της συγκεκριμένης κεραίας, είπε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά σας ψήνονται»!!!

Να σημειώσουμε πως η εν λόγω κεραία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από το προαύλιο του σχολείου και συγκεντρώνει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά για την εγκατάστασή της- όχι όμως και για τη λειτουργία της:  Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για να λειτουργήσει μια κεραία απαιτείται η παροχή πιστοποιητικού ηλεκτροδότησης από το Δήμο για την εγκατάσταση ξεχωριστού ρολογιού. Τέτοιο πιστοποιητικό ο Δήμος Διονύσου έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να χορηγήσει, με αποτέλεσμα η κεραία να λειτουργεί παράνομα, αντλώντας ρεύμα από το οικιακό ρολόι. Αυτό το γεγονός μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στη νομική διαδικασία που πιθανόν να ακολουθηθεί.

Δίπλα στο σχολείο η κεραία κινητής, καμουφλαρισμένη σε καμινάδα

Παράλληλα οι κάτοικοι- ανάμεσά τους και μαθητές του Γυμνασίου, που εξέπληξαν ακόμη μια φορά με την ωριμότητα και την αποφασιστικότητά τους- αποφάσισαν συγκεκριμένες  κινήσεις- βήματα για να κατεβάσουν την κεραία:

*Συστήθηκε Επιτροπή από κατοίκους- και όχι μόνο του Κρυονερίου- που θα παρακολουθούν και θα συντονίζουν τις προσπάθειες και τις κινήσεις για την απομάκρυνση της κεραίας

*Επιτόπου μάζεψαν- και θα συνεχίσουν να μαζεύουν- υπογραφές από Διονυσιώτες και όχι μόνο, τις οποίες θα αποστείλουν στη WIND με την προειδοποίηση διακοπής του συμβολαίου τους, αν δεν απομακρυνθεί άμεσα η κεραία

*Ο Δήμος Διονύσου θα καταγγείλει στη ΔΕΗ τη μη ύπαρξη ξεχωριστού ρολογιού για την κεραία

*Οι μαθητές του Γυμνασίου θα ζητήσουν τη σύγκληση  του 15μελούς, ώστε να φέρουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση των μαθητών. Παράλληλα θα ζητηθεί σύγκληση και του Σχολικού Συμβουλίου, με σκοπό τη συζήτηση του θέματος

*Θα ζητηθεί από τον καθηγητή κ. Μαργαρίτη επίσημη επιστημονική άποψη για τις μετρήσεις στην ακτινοβολία, και θα γίνει προσπάθεια να διοργανωθεί Ημερίδα με ομιλητή τον ίδιο

*Θα υπάρξει επικοινωνία με δυο περιοχές της Αττικής (Κηφισιά και Ελληνικό) όπου οι κάτοικοι μετά από πολύχρονους αγώνες κατάφεραν να διώξουν κεραία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και με δικηγόρο, ώστε να μεθοδευθεί και νομική αντιμετώπιση του θέματος.

*Τέλος, αρκετές φορές αναφέρθηκε και η αυτοδικία, αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν: Πριν από κάμποσα χρόνια, στο Δήμο Αγ. Στεφάνου επί Δημαρχίας  Δ. Σακελλαρίου, την ημέρα του αγιασμού και υπό την πίεση των οργισμένων γονιών, γερανοφόρο του Δήμου κατέβασε κεραία από σπίτι απέναντι από σχολείο της πόλης. Αυτό υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους την περασμένη Κυριακή η Β. Παπαϊωάννου από την Ένωση Γονέων, προσθέτοντας και την ανησυχητική πληροφορία: Υπάρχουν φήμες πως δυο ακόμη κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα  τοποθετηθούν στα όρια του Δήμου Διονύσου- αλλά κανείς δεν ξέρει πού.

Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα, όπως αναλυτικά είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, κεραία κινητής της COSMOTE είχε απομακρυνθεί από οικία της Σταμάτας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των κατοίκων και με πρωτεργάτη το Σύλλογο Γονέων της περιοχής.

Εξάλλου, σήμερα αναρτήθηκε στο facebook, και στη σελίδα Κρυονέρι Κίνηση Πολιτών η επιστολή του Συλλόγου Γονέων προς τη WIND, η οποία ανακοινώνει τη συλλογή υπογραφών από συνδρομητές της εταιρείας και προειδοποιεί για τη διακοπή συμβολαίων, αν η κεραία δεν απομακρυνθεί σε διάστημα δυο μηνών:

Προς
Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας
WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ, Λ.Κηφισίας 66, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα (Τμήμα Εταιρικής Ευθύνης και Δημοσίων Σχέσεων)

Δια της παρούσης δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας σχετικά με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί επί της οδού Ολυμπιονικών 18Β – Κρυονέρι και η οποία ευρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρυονερίου.

Κατόπιν τούτων σας ενημερώνουμε ότι:
Εάν η κεραία δεν απομακρυνθεί από το εν λόγω σημείο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της παρούσης θα διακόψουμε την πάσης φύσεως αγορά και διατήρηση υπηρεσιών από την Εταιρεία σας απευθυνόμενοι σε άλλες Εταιρείες αντίστοιχων υπηρεσιών. “

Η ηλεκτρονική διεύθυνση  συλλογής υπογραφών θα κοινοποιηθεί εντός των ημερών.