logo


Τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην πόλη μας είναι γνωστά και πολλαπλασιάζονται καθημερινά: Καταργήσεις 3 Νηπιαγωγείων, ουσιαστική υποβάθμιση των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων με την αντικατάσταση των δασκάλων από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων  που αδυνατούν να βοηθήσουν τους μαθητές  στην προετοιμασία της επόμενης μέρας, συγχωνεύσεις τμημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια,  κενά σε εκπαιδευτικούς, και μάλιστα σε κρίσιμα μαθήματα. Η σοβαρή αυτή κατάσταση για την αντιμετώπισή της απαιτεί τη δυναμική συστράτευση όλης της εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Αντί γι’ αυτό όμως, στα παραπάνω προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η κλιμακούμενη κρίση στο δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων Γονέων Διονύσου, την Ένωση Γονέων: Εκεί, εκτός από την πρόσφατη αποχώρηση του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Άνοιξης (και την πιθανολογούμενη αποχώρηση- αύριο κιόλας- και του Συλλόγου Δημοτικού της ίδιας περιοχής), υπήρξε χτες επίσημη καταγγελία εκ μέρους του Προέδρου του Συλλόγου Γυμνασίου και μέλους του Δ.Σ. του Δημοτικού Άνοιξης Μ. Λουκάτου  προς το Δήμο, με την οποία ισχυρίζεται πως οι εκπρόσωποι της Ένωσης στις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου είναι παράνομα ορισμένοι από το Δ.Σ., και όχι από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όπως το καταστατικό ορίζει.

Πολύμηνες εντάσεις

Ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Άνοιξης, με Πρόεδρο τον κ. Λουκάτο, ήταν από τον Οκτώβριο του 2012 μέλος της Ένωσης, ενώ το Μάρτιο του 2013 στις εκλογές της Ένωσης για Δ.Σ. και εκπροσώπους στο Δήμο, ο κ. Λουκάτος έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος, δεν εξελέγη και παρέμεινε ως μέλος του Δ.Σ.

Με την ιδιότητά του αυτή, νομιμοποίησε τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων της Ένωσης στις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου. Αυτή τη διαδικασία που τότε καθόλου δεν την προσέβαλε με ένσταση, τώρα- 8 μήνες μετά- την καταγγέλλει ως παράνομη και καταχρηστική.

Εξάλλου σήμερα η Ένωση Γονέων με επιστολή της ενημερώνει τους γονείς του Δημοτικού της Άνοιξης (σ.σ. που αύριο σε Γενική Συνέλευση αποφασίζουν αν και ο δικός τους Σύλλογος θα φύγει από την Ένωση) ότι «από την πρώτη μέρα της σύστασης του νέου ΔΣ  της Ένωσης ο κ. Λουκάτος με τη στάση του μέσα στο ΔΣ υποβάθμιζε το ρόλο του οργάνου, δεν βοηθούσε να παίρνονται   αποφάσεις κωλυσιεργώντας και μετά αποχωρούσε, δεν βοήθησε στην υλοποίηση ούτε μιας απόφασης  του ΔΣ απέχοντας από παντού, με επιστολές του σε site και εφημερίδες παραπληροφορούσε και συκοφαντούσε συνειδητά…  Την ίδια τακτική ακολούθησε και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση  της Ένωσης στις 16 Ιουνίου, όπου αφού δεν έπεισε την πλειοψηφία των αντιπροσώπων για τη ματαίωσή της, αποχώρησε με την ομάδα του».

Στις 21 Οκτωβρίου σημειώνεται ακόμη μια αποχώρηση: Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων στο Γυμνάσιο της Άνοιξης, με εισήγηση του Προέδρου κ. Λουκάτου, αποφασίζει (με ψήφους 39 υπέρ και 23 κατά, σε σύνολο 400 περίπου γονιών) την αποχώρηση του Συλλόγου από την Ένωση, για λόγους ηθικής τάξεως, δεοντολογίας και παραβίασης του καταστατικού.

Η Ένωση, στην ίδια πιο πάνω επιστολή της, δεχόμενη το αυτοδιάθετο των Συλλόγων, εντούτοις αφήνει αιχμές για τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε σ’ αυτή τη Γενική Συνέλευση, στην οποία όχι μόνο δεν προσκλήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης αλλά και η πρόταση γονιών και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, να προσκληθεί η Ένωση και το θέμα της αποχώρησης να συζητηθεί σε επόμενη Συνέλευση απορρίφθηκε.

Επιπλέον η Ένωση  καταγγέλλει πως ο κ. Λουκάτος μεθοδεύει αντίστοιχη απόφαση και σε άλλα σχολεία της περιοχής (σ.σ. πληθαίνουν ήδη οι φήμες για αντίστοιχη στάση των Συλλόγων στα σχολεία της Σταμάτας και της Ροδόπολης).

Παράλληλα στην ίδια επιστολή κατηγορείται «ο κ. Λουκάτος και η παρέα του πως ονειρεύονται ένα άλλο σχολείο, το σχολείο των χορηγών, των διαφοροποιημένων προγραμμάτων, αυτοί που έχουν αντιλήψεις να βάζουν τους γονείς να πληρώνουν από τα λίγα απομείναντα ψίχουλα, για το σχολείο του παιδιού τους, αδιαφορώντας για τα παιδιά των άλλων,  αυτοί που βρίσκουν το σχολείο ως μέσον για την προσωπική τους ανάδειξη, παρατρεχάμενοι σε site και εφημερίδες. Αυτοί που προσπαθούν να εφαρμόσουν το «Νέο Σχολείο του Υπουργείου» βάζοντας  από το παράθυρο τους ιδιώτες και τα μαγαζάκια τους, που αύριο θα χρηματοδοτούν το σχολείο και θα διαμορφώνουν και το πρόγραμμα κατά το δοκούν».