logo


Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την υγεία των παιδιών τους και τη δική τους, ήρθαν πάνω από 60 κάτοικοι του Κρυονερίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 29 Οκτωβρίου. Εκεί ζήτησαν από το Σώμα να πάρει άμεσα την απόφαση απομάκρυνσης της κεραίας WIND που από τον περασμένο Φεβρουάριο λειτουργεί σε απόσταση μόλις 25(!) μέτρων από το Γυμνάσιο- Λύκειο της περιοχής, όπου φοιτούν  345 μαθητές. Παράλληλα αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γυμνάσιο της περιοχής και απέναντι από το σπίτι, όπου βρίσκεται η κεραία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.

Εκ μέρους των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους είχαν έρθει στο Δ.Σ.με τα παιδιά τους, μίλησε ο Παντελής Βαλλιάνος  Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου, ο οποίος υπενθύμισε πως η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τους πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ επικαλέστηκε αναφορές  του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους κινδύνους από τη μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία.

«Θέλουμε να μας δώσετε σαφή απάντηση πότε θα κατέβει η κεραία. Δεν απειλούμε κανέναν ούτε θέλουμε να εμπλέξουμε τα παιδιά. Το μόνο που ζητούμε είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου» (σ.σ. που λέει «όχι κεραίες  στο δομημένο ιστό της πόλης»), τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλλιάνος.

Την απόφαση του Δήμου για τη μη εγκατάσταση κεραιών στο δομημένο ιστό της πόλης, καθώς και την απομάκρυνση αυτών που ήδη λειτουργούν, επαναβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, με το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη να προσθέτει πως η σχετική απαγόρευση περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος (σ.σ. ο οποίος ήταν θέμα της Ημερήσιας Διάταξης την ίδια ημέρα και υπερψηφίσθηκε από το Σώμα), ενώ σύντομα η Οικονομική Επιτροπή θα προσδιορίσει και τα, εξοντωτικά όπως είπε, πρόστιμα στους παραβάτες.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόστιμα»

«Η απόφαση του Δ.Σ. μακάρι να υλοποιηθεί άμεσα και να μη μείνει μόνο ευχή. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας νοιάζονται για το κέρδος τους. Έτσι, αντί να βάλουν τις κεραίες τους στο βουνό, όπου το κόστος τοποθέτησης είναι τεράστιο, έρχονται μέσα στις πόλεις και τις βάζουν στα σπίτια. Και προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα, παρά να κάνουν ακριβές επενδύσεις», σημείωσε από την πλευρά της η Ζ. Σώκου (Λαϊκή Συσπείρωση), ενώ ο ανεξάρτητος συνάδελφός της Γ. Ζυγούνας πρότεινε «να κάνουμε και στο Κρυονέρι, ό, τι κάναμε και στη Σταμάτα» (σ.σ. μετά από αλλεπάλληλες επαφές με τον ιδιοκτήτη και την COSMOTE, και επειδή η περιβαλλοντική μελέτη της εκεί κεραίας έβριθε ανακριβειών και ψευδών δηλώσεων, η κεραία στη Σταμάτα τελικά απομακρύνθηκε).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γ. Κανατσούλης αφού δεσμεύθηκε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενημέρωσε τους συμβούλους και τους κατοίκους πως ήδη ο Δήμος έχει αρνηθεί να παραχωρήσει στον ιδιοκτήτη της οικίας πιστοποιητικό ηλεκτροδότησης για τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει η εγκατάσταση της κεραίας, συνεπώς η κεραία- παρόλο που διαθέτει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά- λειτουργεί παράνομα.

Να σημειώσουμε εδώ πως η εν λόγω κεραία-όπως έχει αναλυτικά καταγράψει η Οδός Διονύσου-  άρχισε να απασχολεί έντονα το Κρυονέρι από τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπήρξε μαζική κινητοποίηση των κατοίκων, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επιστολές προς τοπικούς βουλευτές, αλλά και ομόφωνη απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο για την άμεση απομάκρυνση της κεραίας, καθώς και εντονότατες διαμαρτυρίες από την Ένωση Γονέων. Επιπλέον το θέμα τότε είχε φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Μ. Λινάρδος, ώστε να υπάρξει ενημέρωση των συμβούλων.