logo


Για 126 εργαζόμενους στο Δήμο Διονύσου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον τομέα της καθαριότητας, η αυριανή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα είναι καθοριστική για το μέλλον τους: Τότε εκδικάζεται  η κύρια αγωγή τους προς το Δήμο Διονύσου, με την οποία ζητούν να μετατραπούν σε εργαζόμενους αορίστου  χρόνου, από συμβασιούχοι που είναι σήμερα. Ζητούν με λίγα λόγια να αναγνωρίσει το Δικαστήριο πως, δουλεύοντας στην καθαριότητα, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  του Δήμου. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι όσες αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων δεν εκδικαστούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αυτό σημαίνει για τους ενδιαφερόμενους άμεση απόλυση.

Το αίτημα αυτό οι εργαζόμενοι επανέλαβαν δια στόματος του Προέδρου τους Β. Πετρόπουλου, και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, όταν της ζήτησαν να ορίσει δικηγόρο του Δήμου στην αυριανή δικάσιμο το νομικό σύμβουλο Γ. Βασιλείου: Αυτός ως νομικός εκπρόσωπος του Δήμου θα δηλώσει πως οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και πως ο Δήμος αποδέχεται την αγωγή των εργαζομένων στη νομική και ιστορική της βάση. Υπενθυμίζουμε πως παρόμοιες αποφάσεις λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο από το Μάρτιο του 2011, όταν κατά πλειοψηφία είχε δεχτεί πως πράγματι οι εν λόγω εργαζόμενοι, συμβασιούχοι με διαφόρων μορφών συμβάσεις, απασχολούνται στο Δήμο για την κάλυψη όχι εποχιακών αλλά πάγιων και διαρκών αναγκών, και θεωρούσε πως «συντρέχει περίπτωση μετατροπής και αναγνώρισης των συμβάσεων αυτών σε αόριστης διάρκειας».

Ερωτήματα

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα από τους Αντιδημάρχους  Διοικητικών Δ. Σακελλαρίου και Οικονομικής Υπηρεσίας Ν. Πέππα. Σημειωτέον πως και οι δύο είχαν τότε, το 201, μειοψηφήσει στη σχετική  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίου  αναρωτήθηκε τι θα προσέθετε μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ., το οποίο εξάλλου είναι και το ανώτατο όργανο του Δήμου. Επιπλέον καταδίκασε τις πολιτικές των κυβερνήσεων που διαιωνίζουν το πρόβλημα, απαγορεύοντας τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, παρόλο που αυτοί εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες των Δήμων. Και παρά τη διαφωνία του με τη λογική των επαναλαμβανόμενων 8μηνων συμβάσεων, υπερψήφισε το αίτημα των εργαζομένων, «μια που η Διοίκηση πιστεύει πως η καλή λειτουργία του Δήμου περνάει μέσα από την αποδοχή του αιτήματος αυτού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνάδελφός του Αντιδήμαρχος των Οικονομικών, που ως Πρόεδρος επιπλέον της Οικ. Επιτροπής υπενθύμισε πως δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της η καθοδήγηση του δικηγόρου, αλλά μόνο ο διορισμός του. Καυτηρίασε εξάλλου με τη σειρά του τις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε κατάσταση ομηρίας τους συμβασιούχους εργαζόμενους: «Κάποια στιγμή οι εμπνευστές των πολιτικών αυτών θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Δηλώνοντας τέλος, τη συμπαράσταση και την πλήρη κατανόησή του για τη δεινή θέση των εργαζομένων, ψήφισε όπως και παλαιότερα για το ίδιο θέμα «παρών».

Τη στήριξή του, τέλος, στους εργαζομένους, δήλωσε και ο παριστάμενος ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ. Ζυγούνας, που υπενθύμισε στους συναδέλφους του πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η δεξαμενή για τις 12.000 απολύσεις που επιβάλλει η Τρόικα στην κυβέρνηση.

Τα σενάρια

Η απόφαση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι ευνοϊκή για τους 126 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Διονύσου. Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και εξασφαλίζει πόρους σε δεκάδες εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, μια απορριπτική απόφαση, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο των εργαζομένων, θα έχει πολλαπλές συνέπειες για τους ίδιους, το Δήμο και τους δημότες:

*Χάνουν τη δουλειά τους 126 εργαζόμενοι στο Δήμο, όλοι Διονυσιώτες, γιατί όταν προσλήφθηκαν- μέσω ΑΣΕΠ- ίσχυε ακόμη το κριτήριο της εντοπιότητας, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στην πόλη μας.

*Οργιάζουν οι  φήμες πως έξω από την πόρτα του Δήμου υπάρχει εργολάβος έτοιμος να αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων, αύριο κιόλας, με απευθείας μάλιστα ανάθεση, τουλάχιστον  για τους δυο προσεχείς μήνες.

*Αποδυναμώνεται μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας για την πόλη, που- παρ’ όλες τις δυσλειτουργίες και τις οργανωτικές της αδυναμίες- βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία.