logo


Ολοκληρώθηκε με μια σεμνή και εξαιρετικά φτωχή σε προσέλευση κοινού τελετή λήξης η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, στην οποία για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε ο Δήμος Διονύσου. Στην τελετή λήξης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, παρουσιάστηκαν συνοπτικά από τη συντονίστρια του προγράμματος Σ. Χόνδρου οι δράσεις της Εβδομάδας που για το Διόνυσο είχε τίτλο «Συμμετέχω στο χτίσιμο μιας ανθρώπινης πόλης», όπως πραγματοποιήθηκαν από φορείς αλλά και με τη συμμετοχή πολιτών στις επιμέρους Δημοτικές Κοινότητες. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης θεωρώντας πως το πρόσημο της δράσης ήταν θετικό αναφέρθηκε με επιμονή στην τοπική Δημοκρατία όπως εφαρμόζεται στην πόλη μας τονίζοντας πως «συνειδητή επιλογή μας, είναι η πολιτική ανοιχτών οριζόντων και εξωστρεφούς συμπεριφοράς. Προωθούμε την ιδέα της ενεργού συμμετοχής, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στοιχεία τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της προόδου του τόπου μας.

Εκτιμώ ότι μέσα από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας του Δήμου Διονύσου, αναδείχτηκαν οι αρχές και οι αξίες της Δημοκρατίας, ενώ ενισχύθηκε η αίσθηση της από κοινού ευθύνης και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα», είπε ακόμη στο χαιρετισμό του.

Και συνέχισε: «Η Δημοκρατία τολμά, αναγνωρίζει τα λάθη, τα διορθώνει και προχωράει μπροστά. Μόνο όσοι βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας δεν κάνουν λάθη. Εμείς δουλεύουμε νυχθημερόν, έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίσουμε τα όποια λάθη μας, να τα διορθώσουμε, να κάνουμε ειλικρινή και αυστηρή πολλές φορές, αυτοκριτική και να προχωρήσουμε».

Και κάποιες παρατηρήσεις από την Οδό Διονύσου:                                                        Η τελετή λήξης το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (θα) άρχιζε στις 6 το απόγευμα. Τελικά ξεκίνησε με πάνω από μισή ώρα καθυστέρηση και με την παρουσία 20 το πολύ παρευρισκομένων, ολοκληρώθηκε δε με συνοπτικές διαδικασίες στις 7 το βράδυ. Μοναδικός παρών εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς. Όσο για τον τοπικό Τύπο, αυτόν που σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου, βοήθησε και στήριξε τις εκδηλώσεις, εκκωφαντικά απών- πλην βεβαίως της Οδού Διονύσου.

Το κοινό της πόλης αντιθέτως συνέρρευσε- μαθαίνουμε- μαζικότατα στην παρουσίαση βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Άνοιξη, με συγγραφέα συγγενή του Διευθύνοντος συμβούλου της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΞΕΛΙΞΗ. Διότι προφανώς έλλειμμα τοπικής δημοκρατίας δεν υπάρχει; Ή τα όποια προβλήματα «στην αίσθηση της από κοινού ευθύνης και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» επιτέλους λύθηκαν;

Όσον αφορά τέλος στην αναγνώριση του ρόλου της Δημοκρατίας, στο «να τολμά να αναγνωρίζει λάθη, να τα διορθώνει και να προχωράει μπροστά», μία και μόνο ερώτηση: Πότε ακριβώς αυτή η Διοίκηση έχει κάνει την οιαδήποτε – έστω και όχι αυστηρή- αυτοκριτική και έχει αναγνωρίσει τα όποια λάθη της; Η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική… Η πιο πρόσφατη ευκαιρία χάθηκε όταν ο κ. Καλαφατέλης, ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, έκανε το καλοκαίρι τον απολογισμό έργου της περασμένης χρονιάς και απαρίθμησε τα όποια έργα της Διοίκησής του, αλλά παρέλειψε να απαριθμήσει και το τι δεν έκανε η Διοίκηση αυτή. Ή τα λάθη της. Ή τις αστοχίες της. Διαφορετικά οι διακηρύξεις για πολιτική ανοιχτών οριζόντων και εξωστρεφή συμπεριφορά παραμένουν λόγια του αέρα και σκέτοι βερμπαλισμοί: Χαϊδεύουν μεν τα αφτιά, σαν γνήσιοι λαϊκισμοί, αλλά με μηδενικό ουσιαστικό αντίκρισμα.