logo


Στο σωστό μέρος (στα σχολεία της Σταμάτας) για το σωστό λόγο (ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της πόλης μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας) ήταν αυτοί που έπρεπε να είναι, χτες Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα.  Αλλά αυτοί ήταν πολύ λίγοι.

Μόλις 43 άνθρωποι συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση με τη μέθοδο Open Space για να απαντήσουν στο ερώτημα «τι μπορώ να κάνω για να γίνει η πόλη μου πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική και όμορφη». Από αυτούς οι 4 ήταν δημοτικοί σύμβουλοι, τρεις ήταν μέλη  Τοπικών Συμβουλίων, τουλάχιστον έξι είχαν επαγγελματική σχέση με το Δήμο, ένας και μοναδικός ήταν ο εκπρόσωπος του τοπικού Τύπου (σ.σ. μόνο η Οδός Διονύσου συμμετείχε στο χτίσιμο μιας πιο ανθρώπινης πόλης…), δύο οι συντονίστριες, η οικογένεια του Δημάρχου και ελάχιστοι πολίτες.

Εντούτοις και αυτοί οι λίγοι, που αδιαφόρησαν για την απίστευτη οκτωβριάτικη ημέρα και προτίμησαν αντί για την παραλία  την αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων των πρώην Εκπαιδευτηρίων Καργάκου, σχημάτισαν ομάδες και συζήτησαν θέματα που από πριν είχαν θέσει και που, μεταξύ άλλων, επικεντρώνονταν στη συμμετοχή- ή όχι…- του πολίτη, στην ενημέρωση, στην ανάληψη ευθύνης, στη διαφάνεια, στη γλώσσα και στον εθελοντισμό.

Υπεύθυνη της εκδήλωσης και της καθοδήγησης των συμμετεχόντων στη μέθοδο Open Space (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση, Στρογγυλή Τράπεζα) η Σ. Χόνδρου, που κάνει το διδακτορικό της πάνω στα καινοτόμα εργαλεία συμμετοχής, βοηθούμενη από την Ειρ. Κουρδάκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό με χρόνια εμπειρίας στον ακτιβισμό.

Να σημειώσουμε πως ο νεαρότερος εισηγητής, ετών μόλις 12,5(!), ήταν ο Δημήτρης Κουριδάκης, γιος του δημοτικού συμβούλου Κ. Κουριδάκη, ο οποίος και έβαλε το ζήτημα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη. Ενώ ο νεαρότερος συμμετέχων ήταν ο τρίτος γιος του ίδιου δημοτικού συμβούλου, μόλις σαράντα ημερών!

Τα σχόλια και οι αναρτήσεις που εμφανίζονται από το πρωί στο facebook σχετικά με την παραπάνω εκδήλωση, είναι μοιρασμένα: Κάποιοι δηλώνουν απογοητευμένοι

Συμπέρασμα: Η Τοπική Δημοκρατία δεν ευδοκίμησε χτες στο Δήμο Διονύσου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Οι εκδηλώσεις μιας εβδομάδας, όσο καλά κι αν είναι οργανωμένες, δεν φτάνουν για να καλύψουν το κενό τοπικής δημοκρατίας που παρατηρείται επί σειρά ετών, και ιδιαιτέρως τα τελευταία τρία χρόνια: Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Τοπικά Συμβούλια είναι μόνο τρεις από τους θεσμούς που κάνουν πράξη την τοπική δημοκρατία, και τους οποίους έχει πλήρως απαξιώσει η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου.  Πρακτικές εφαρμογής τοπικής δημοκρατίας δεν έχουμε δει στο Διόνυσο,  με αποτέλεσμα να αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας αλλά και της χτεσινής εκδήλωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα τα αξιοποιήσει η Δημοτική Αρχή.

Τα σχόλια και οι αναρτήσεις, τέλος, που εμφανίζονται από το πρωί στο facebook σχετικά με την παραπάνω εκδήλωση, είναι μοιρασμένα: Κάποιοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τη μικρή συμμετοχή που φωτογραφίζει κατευθείαν την αδιαφορία των πολιτών, ενώ κάποιοι άλλοι αισιοδοξούν πως από τους χτεσινούς ελάχιστους μπορεί η σοδειά των σπόρων, η «συγκομιδή», να είναι μεγάλη και αρκετή και για τους  απόντες.