logo


Με κοινοποίηση στην εκπαιδευτική κοινότητα η Ένωση Γονέων Διονύσου κάνει γνωστή τη θέση της για την παραχώρηση των σχολικών χώρων για την πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Γονέων καταγγέλλει πως κάποιοι Σύλλογοι Γονέων ζητούν τους σχολικούς χώρους όπου πραγματοποιούν δραστηριότητες, έναντι τιμήματος από τα παιδιά, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ «περί παραχώρησης και χρήσης σχολικών χώρων Φ3/158/Γ1/210.20-2-98». Μάλιστα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Β. Παπαϊωάννου, προγραματίζεται συνάντηση με το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την παραχώρηση σχολικών χώρων δωρεάν από το Δήμο, αλλά και τον προγραμματισμό από φέτος των καλοκαιρινών δράσεων για τα παιδιά των σχολείων του Δήμου το 2014.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει το παραπάνω θέμα στον Δήμο μας και επειδή τα αιτήματα των φορέων είναι ασυνήθιστα υπερβολικά μεγάλα, τόσο σε αριθμό αιτημάτων όσο και σε αριθμό και είδος αιτούμενων δραστηριοτήτων, η Ένωση Γονέων Δημοσίων Σχολείων του Δήμου μας θεωρεί υποχρέωσή της να σας υπενθυμίσει την εκφρασμένη από τους αντιπροσώπους της στα αρμόδια όργανα του Δήμου θέση της για το θέμα.

Η θέση αυτή υπερψηφίστηκε από τα μέλη μας στην Τακτική Γενική Συνέλευση στις 9 Ιουνίου 2013.

Θέση Ένωσης Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου

                                        για την Παραχώρηση Σχολικών Χώρων

Η Χρήση των Σχολικών Χώρων καθορίζεται κύρια από το Θεσμικό πλαίσιο:     «παραχώρηση και χρήση σχολικών χώρων Φ3/158/Γ1/210.20-2-98 ΥΠΕΠΘ».

Σύμφωνα με αυτή, τα σχολικά κτήρια, τα προαύλια των σχολείων αλλά και  τα σχολικά γυμναστήρια μπορούν να δοθούν για εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και φορέων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην παραχώρηση των σχολικών χώρων εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολικών μονάδων ώστε να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία  του σχολείου.

Κύρια σημεία της εγκυκλίου αποτελούν:

1.    Η εναρμόνιση του προγράμματος με τους βασικούς σκοπούς και τις αρχές του εκπαιδευτικού συστήματος.

2.    Η ανάθεση του προγράμματος σε εκπαιδευτικό προσωπικό (από τον πίνακα αδιόριστων)

3.    Η μη παραχώρηση των σχολικών χώρων σε προγράμματα τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών με κριτήρια κοινωνικοοικονομικά  και αποκλείουν άλλους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Στις μέρες μας στα  προγράμματα αυτά που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για πολλές οικογένειες της περιοχής μας, δραστηριοποιούνται φορείς και ορισμένοι σύλλογοι γονέων.

Κανένας, όπως είναι φυσικό, δεν αναλαμβάνει τέτοιες δραστηριότητες χωρίς οικονομικό αντίτιμο και τις περισσότερες φορές χωρίς οικονομικό όφελος.

Κάποιοι Σύλλογοι για να ξεπεράσουν το θέμα της οικονομικής εισφοράς που ρητά απαγορεύεται  στην εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ προβαίνουν σε μια σειρά παρατυπίες σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα το ποσό που καταβάλλουν, και μάλιστα προκαταβολικά, το ονομάζουν «έκτακτη εισφορά» και αποκρύπτουν από τους γονείς,  την δέσμευσή τους από την σχολική επιτροπή για ελεύθερη συμμετοχή όλων των μαθητών που το επιθυμούν, χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο, ανεξάρτητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της οικογένειας. 

Ισχυρίζονται ότι το ποσό είναι μικρό και δεν επιβαρύνονται οι οικογένειες των μαθητών.

Έχουμε όμως αναλογιστεί τι αξία έχει για την οικογένεια του κάθε μαθητή το φαινομενικά μικρό ποσό που καλούνται να καταβάλλουν;

Όταν η κάθε οικογένεια περιορίζει κάθε μορφή παροχής, ακόμα και αυτή της διατροφής, στο ελάχιστο, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα σε πολλούς μαθητές να συμμετέχουν σε εκμάθηση ξένων γλωσσών, σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες, όταν τα χαράτσια, οι φόροι και η ανεργία  πιέζουν ασφυκτικά τις ζωές όλων μας, τότε το κάθε ποσό είναι σημαντικό και πολύτιμο.

Η Ένωση γονέων κατανοεί ότι αυτά τα προγράμματα έρχονται να καλύψουν υπαρκτή ανάγκη των γονέων που επιθυμούν να προσφέρουν στα παιδιά τους Αφενός μεν επιπλέον δραστηριότητες και αφετέρου δεν ξέρουν πού να τα αφήσουν το καλοκαίρι που τα σχολεία κλείνουν.

Τα προγράμματα αυτά πρέπει να γίνονται κάτω από την αιγίδα του Δήμου, διασφαλίζοντας την καλύτερη οργάνωσή τους, τήρηση  κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και να δίνεται η δυνατότητα να  συμμετέχει όποιος μαθητής του Δήμου μας επιθυμεί  χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων  αυτών πρέπει να πραγματοποιείται  με   κονδύλια του Δήμου που είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα 200.000 ευρώ  που επιστράφηκαν πέρσι από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣ.

Στο πρόγραμμα δράσης της Ένωσης Γονέων  η διεκδίκηση αυτή θα είναι μόνιμη και από την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς για να έχει αποτέλεσμα.

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Δημόσιων Σχολείων Δήμου Διονύσου

enosigoneondionisou@gmail.com   

www.enosigoneondionisou.gr

Στην παραπάνω ανακοίνωση- καταγγελία, «φωτογραφίζεται» σαφώς ο Σύλλογος Άνοιξης, ο οποίος οργανώνει δραστηριότητες εντός σχολείου με αντίτιμο, αλλά και Σύλλογοι από τη Ροδόπολη και το Κρυονέρι.