logo


Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα σήμερα και αντί άλλου αφιερώματος η Οδός Διονύσου δημοσιεύει την επιστολή- καταγγελία της  Μ. Χουλιάρα, μέλους του Φιλοζωικού Συλλόγου Διονύσου, αλλά και τις υποχρεώσεις, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, του Δήμου για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου»

Με τα αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηρίασης των αδέσποτων όλο και να αυξάνονται στο Διόνυσο- μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα 14(!) αδέσποτα ζώα βρέθηκαν νεκρά από φόλα- ιδιαιτέρως επίκαιρη είναι η επιστολή της Μ. Χουλιάρα, κατοίκου της πόλης μας και μέλους του Φιλοζωικού Συλλόγου Διονύσου. Η κ. Χουλιάρα στην επιστολή της προς την Οδό Διονύσου κάνει λόγο για «αποτρόπαιο σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων σκύλων στο Διόνυσο» ενώ αφήνει σκληρές αιχμές και για όσους «μάχονται δήθεν για το καλό του Διονύσου, άλλοτε ξεσπιτώνοντας νοικοκυραίους ανθρώπους από τον μόχθο τους μιας ζωής, και άλλοτε σπέρνοντας φρικτό θάνατο σ’ ανυπεράσπιστα ζώα».

Όταν προ 32 χρόνων βρέθηκα στο Διόνυσο, για πρώτη φορά, μαγεύτηκα από το απαράμιλλο κάλλος του. Δεν το φαντάστηκα τότε πως μπορεί ποτέ να ζήσω σε αυτό τον παράδεισο. Και  όμως η τύχη το ‘φερε και ζω εδώ 22 χρόνια.

Και έχω ζήσει όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα πράγματα αλλάζουν και όχι προς το καλύτερο.

Η αρμονία ανθρώπων-φύσης-ζώων έχει διαταραχθεί.

Δεν ξέρω πλέον τι κόσμος κυκλοφορεί γύρω μας, και αν διέπεται από ανθρώπινα συναισθήματα. Θεωρώ πως κυκλοφορούν και ζουν ανάμεσά μας διαταραγμένες προσωπικότητες, νοσηροί εγκέφαλοι αποκλίνοντες κατά πολύ από το φυσιολογικό που δήθεν μάχονται για το καλό του Διονύσου, άλλοτε προσπαθώντας να ξεσπιτώσουν νοικοκυραίους ανθρώπους από τον μόχθο τους μιας ζωής, και άλλοτε σπέρνοντας φρικτό θάνατο σ’ ανυπεράσπιστα ζώα.

Αλλά ας αφήσουμε τους «αυτοδιοικητικούς άρχοντες» στην άκρη για μια άλλη φορά και ας επικεντρωθούμε στους «άλλους».

Εδώ και δύο μήνες έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτρόπαιο σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων σκύλων του Διονύσου.

Πανέμορφα ζώα (θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού) παρατημένα στους δρόμους και που με κατάθεση ψυχής φροντίζει και περιθάλπει επί χρόνια η εξαίρετη κα Γώγου, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Διονύσου, βρίσκονται πλέον φωλιασμένα, νεκρά στους δρόμους.

Δεν γνωρίζω από πού εκπορεύεται το σχέδιο αυτό (γιατί μοιάζει καλοστημένο) και αν ο η οι δολοφόνοι είναι απλά εκτελεστικά όργανα.

Αυτό θα ήταν καθήκον της πολιτείας να το βρει, αν υπήρχε. Δυστυχώς επειδή αυτό δεν συμβαίνει, εναπόκειται σε εμάς τους κατοίκους να διαλευκάνουμε την υπόθεση και να βρούμε από πού ξεκινάει «ο μίτος της Αριάδνης»

Τελειώνοντας εκφράζω τον αποτροπιασμό μου γι’ αυτά τα κατά συρροή εγκλήματα και εκλιπαρώ όποιον γνωρίζει κάτι να το καταγγείλει, ώστε να βρεθούν οι δολοφόνοι, να δικασθούν- αν όχι απ’ τη δικαιοσύνη- στις συνειδήσεις μας και αν υπάρξει θεία δίκη να γευθούν την κόλαση σ’ αυτή τη ζωή, ώστε να απαλλαγεί ο Διόνυσος απ’ τη βρωμερή παρουσία τους.

Φροντίδα και μέριμνα για τα αδέσποτα

Ο Δήμος Διονύσου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έχει τη φροντίδα και τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και να προσφέρει την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, συνεργάζεται με συμβεβλημένο κτηνίατρο της περιοχής για τις παρακάτω δράσεις:
α) Την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων μετά από υπόδειξη του υπεύθυνου εκπροσώπου του Δήμου μας και επαναφορά στο σημείο που τα περισυνέλεξε μετά από τις απαιτούμενες κτηνιατρικές ενέργειες.
β) Την στείρωσή τους με ωοθηκοστερικτομή ή ορχιοκτομή αναλόγως του φύλλου του ζώου με γενική αναισθησία και συρραφή τους με απορροφήσιμα ράμματα.
γ) Την παραμονή τους για μετεγχειρητική νοσηλεία, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο
δ) Τον εμβολιασμό των ζώων.
ε) Την εμφύτευση τσιπ, όπου θα είναι καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό του ζώου και θα διαπιστώνεται η ταυτότητα του.
στ) Τη θεραπεία αποπαρασίτωσης, ερλιχίωσης, σαρκοοπτικής ψώρας, αφροδισίων νοσημάτων καθώς και την εξέταση καλαζάρ και παρακολούθηση ζώου υπόπτου για λύσσα.

Για κάθε σχετικό θέμα ή αίτημα ο Δήμος θέτει στη διάθεσή σας τα τηλέφωνα: 213 20 30 620 – 213 20 30 664

σ.σ. Ας σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στο παραπάνω έργο παίζει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου, που με προσωπική δουλειά και έξοδα εδώ και χρόνια συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη αδέσποτων και ανθρώπων στο Διόνυσο.