logo


Ενδιαφέρουσα προμηνύεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 5.30 το απόγευμα. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η λήψη απόφασης για την αγορά ακινήτου για τη δημιουργία Νέου Κοιμητηρίου στον Άγ. Στέφανο, καθώς και η εκ νέου συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, μια που στην τελευταία συνεδρίαση, στις 20 Σεπτεμβρίου, η εισήγηση της Διοίκησης είχε απορριφθεί. Αυτή τη φορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα που θα υποβληθεί προς έγκριση, περιλαμβάνονται οι προτάσεις των δημοτικών συμβούλων, όπως είχαν υποβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί  η εξέλιξη στο θέμα με την αγορά ακινήτου για το Νεκροταφείο στον Άγ. Στέφανο. Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου σε σχετικό ρεπορτάζ, ο Δήμος Αγ. Στεφάνου το 1996 είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τριών ιδιοκτησιών για την επέκταση του Κοιμητηρίου του, στο οποίο από τότε παρατηρείτο κορεσμός.  Η απαλλοτρίωση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου, θέλοντας να προχωρήσει την απαλλοτρίωση, ζήτησε από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών  τιμή μονάδας για κάθε μια από τις τρεις αυτές ιδιοκτησίες, η οποία ορίσθηκε στα 24 ευρώ/τ.μ. Σε συμφωνία με το Δήμο προχώρησε μόνο ο ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες, που κατέχει 6 στρέμματα, έκταση που κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής: Αν μόνο για το Δήμο Αγ. Στεφάνου και για την επέκταση του Κοιμητηρίου της περιοχής απαιτούντο ήδη από το ‘96 συνολικά 21 στρέμματα, πώς είναι δυνατόν σε συνθήκες Καλλικρατικού Δήμου, μόνο 6 στρέμματα να είναι αρκετά;

Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσαν επιτακτικά σύμβουλοι της μειοψηφίας όταν το θέμα είχε και πάλι συζητηθεί τον περασμένο Μάιο, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το ζήτημα της νόμιμης ή όχι χωροθέτησης του νέου Κοιμητηρίου, στη συγκεκριμένη θέση «Μπισμπίρι», καθώς και αν μετά από 16 χρόνια η απαλλοτρίωση έχει αρθεί ή όχι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε τότε υπερψηφίσει την αγορά της μιας μόνο έκτασης των 6 στρεμμάτων με 21 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 5 λευκές. Είχε επιπλέον ψηφίσει, μια που επρόκειτο για τοπικό θέμα, και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό του Σώματος στους 42. Κατά της απόφασης αυτής ο επικεφαλής  της μείζονος μειοψηφίας ΑΔΚ Α. Πασιπουλαρίδης είχε ασκήσει  προσφυγή, υποστηρίζοντας πως η πλειοψηφία που απαιτείτο έπρεπε πλέον να είναι ευρύτερη- 22, και όχι 21 ψήφοι- ισχυρισμό που δέχτηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και γι’ αυτό επαναλαμβάνεται η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.