logo


«Ποιος Δήμαρχος που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα, ασχολείται σκοπίμως με τα οικονομικά του Δήμου, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει αρμόδιος, εμπειρότατος, οικονομολόγος  Αντιδήμαρχος Οικονομικών;» Αυτή ήταν η ρητορική ερώτηση που έθεσε προς προβληματισμό και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιοtτης Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου ο Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία (ΑΔΚ), με αφορμή την επιλογή της Τράπεζας στην οποία ο Δήμος θα καταθέσει τα διαθέσιμα υπόλοιπά του, με εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο προσωπικά(!) να διαχειρίζεται την κατάθεση αυτή.

«Δήμαρχος σε ρόλο χρηματιστή»!

Στη διάρκεια της σχετικής σκληρής αντιπαράθεσης προέκυψε πως:

-ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τον εξουσιοδοτήσει, ώστε να διαχειρίζεται ο ίδιος την προθεσμιακή κατάθεση του Δήμου! Στο σημείο αυτό ο κ. Ζαμάνης επικαλέστηκε σωρεία παρόμοιων εισηγήσεων και αποφάσεων από άλλα Δημοτικά Συμβούλια, στις  οποίες τέτοιου είδους προσθήκη δεν έχει τολμήσει να βάλει κανείς! «Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι ο Κος Δήμαρχος έξω από κάθε θεσμική διαδικασία έχει αναλάβει ρόλο χρηματιστή στο Δήμο και ο ίδιος και μόνο διαπραγματεύεται με τις τράπεζες σαν να διαχειρίζεται την προσωπική του περιουσία. Αυτό μας ζητάει σήμερα να του το επικυρώσουμε με την ψήφο μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

-η Διοίκηση του Δήμου δεν είχε εξαντλήσει τα περιθώρια έρευνας ανάμεσα στις Τράπεζες- ακόμα και στις λεγόμενες «συστημικές»- ώστε να εξευρεθεί το συμφερότερο για τα δημοτικά χρήματα επιτόκιο. Όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον δυο Τράπεζες προσέφεραν μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που προέκρινε η Δημοτική Αρχή και το οποίο θα απέφερε ζημία 100.00 ευρώ ετησίως στο Δήμο

-η τριμελής Επιτροπή από έμπειρους τραπεζικούς- δημοτικούς συμβούλους που, μετά από παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ., θα συνέλεγε και θα αξιολογούσε σχετικές προσφορές από τραπεζικά ιδρύματα, ουδέποτε λειτούργησε

Στα δύο τελευταία σημεία συμφώνησε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλής, τραπεζικός ο ίδιος, ενώ σύσσωμη η μειοψηφία ζητούσε την αναβολή του θέματος και τη σύσταση νέας Επιτροπής για τη συλλογή και αξιολόγηση τραπεζικών προσφορών για την κατάθεση του Δήμου. Να σημειώσουμε εδώ πως πρόκειται για ένα ποσόν της τάξεως των 12-13 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο μάλιστα η Λ. Παπαπαναγιώτου ζήτησε να διατεθεί για έργα «και όχι να σκοτωνόμαστε πού θα τα τοποθετήσουμε».

Τελικώς, υπό την πίεση των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και με δεδομένη τη μη ύπαρξη πλειοψηφίας (σ.σ. και αυτή τη φορά απουσίαζαν αρκετοί σύμβουλοι της Διοίκησης) το θέμα αναβλήθηκε, ώστε πενταμελής αυτή τη φορά Επιτροπή να αναζητήσει καλύτερες προσφορές. Η Επιτροπή αποτελείται από το Ν. Πέππα Αντιδήμαρχο Οικονομικών ως Πρόεδρο και τους Δ. Σακελλαρίου, Τ. Καρασαρλή, Θ. Στάικο και Θ. Κυριακόπουλο ως μέλη.

Επί δυόμιση χρόνια!

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο τομέας των καταθετικών λογαριασμών και της υπογραφής των επιταγών, παρόλο που είναι αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, ασκούνται εντούτοις από τις αρχές του 2011 μόνο από το Δήμαρχο Διονύσου και όχι από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Έτσι ερμηνεύονται και οι αποστάσεις που θέλησε να πάρει ο τελευταίος κατά τη συζήτηση για τις Τράπεζες, μια που ούτε ο ίδιος υπογράφει την εισήγηση ούτε και τοποθετήθηκε σχετικώς.