logo


Τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με σκοπό τη συζήτηση των λεπτομερειών του νέου εκλογικού νόμου που προορίζεται να εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ. 

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να οδηγήσει στο ακηδεμόνευτο των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι «να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή να μπορεί ο δημότης να εκλέξει εκείνον που κρίνει ικανό και άξιο να διαχειριστεί τα κοινά. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες ότι έχουν και την κρίση και την ικανότητα να διαλέξουν εκείνους που θα μπορέσουν να τους λύσουν τα προβλήματα στις περιοχές τους. Για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από πλευράς του ο Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εντάσσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σε μια γενικότερη ατζέντα, που αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο βίο και ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Όπως χαρακτηριστικά είπε «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου ακούσαμε τις προτάσεις του Υπουργού. Πρέπει να τονίσουμε ότι για μας δεν μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο θέμα αλλά θα πρέπει να αποτελέσει την ατζέντα ενός συνολικού θέματος που θα αφορά τον ρόλο και την σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να συζητήσουμε μόνο για το εκλογικό σύστημα χωρίς να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση του ρόλου και του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Πηγή: aftodioikisi.gr