logo


Με στόχο να αναγνωρίσει θεσμικά κενά στην προαγωγή της τοπικής δημοκρατίας και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες αλλά και να ενσωματώσει στο μελλοντικό σχεδιασμό τα οράματα των πολιτών, ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει με μία σειρά από δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από 13 έως 19 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε.Τ.Δ. είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, αφιερωμένος στην προώθηση της ιδέας της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο και την ενδυνάμωση της τοπικής Δημοκρατίας. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υλοποιείται μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει την 15η Οκτώβρη, ημερομηνία ορόσημο για την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική πρόσκληση: «Ευθύνη των Τοπικών Αρχών είναι η καλλιέργεια της τοπικής δημοκρατίας, μέσα από την ενίσχυση της διαφάνειας των τοπικών διαδικασιών λήψεως αποφάσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών και εργαλείων που διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.  Η Τοπική Δημοκρατία είναι η βάση επί της οποίας δομείται η δημοκρατία σε όλα τα ανώτερα διοικητικά επίπεδα».

Σκοποί- Ομάδες- Στόχοι:

*Ευαισθητοποίηση ευρωπαίων πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και ενημέρωση για τις παρεχόμενες ευκαιρίες συμμετοχής στη λήψη τοπικών αποφάσεων.

*Ευαισθητοποίηση δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων για την τοπική δημοκρατία.

*Εστιάζει στους νέους και τις περισσότερο αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο Δήμος μας, μεταξύ άλλων δράσεων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον 7ο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας, που έχει θέμα: «Ενεργοί πολίτες: Ψηφίζω, μοιράζομαι, συμμετέχω» διεξάγει έρευνα από 9 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, με θέμα: «Δήμος Διονύσου: ‘Συμμετέχω στο χτίσιμο μιας ανθρώπινης πόλης’».

Πώς μπορώ να συμετέχω;

– Φιλοξενώντας και διοργανώνοντας κάποια από τις προτεινόμενες δράσεις (αφορά σε Σχολεία, Δημοτικές Κοινότητες, Συλλόγους, Δημόσιες Υπηρεσίες).

– Συμμετέχοντας στις δημόσιες συζητήσεις και δράσεις.

– Ως βοηθός συντονιστή στις δημόσιες συζητήσεις.

– Ως χορηγός ή υποστηρικτής.

Κάποιες από τις προτεινόμενες δράσεις είναι οι επισκέψεις δημοτικών συμβούλων στα ΚΑΠΗ («Φέρε το σύμβουλο στο ΚΑΠΗ»), εικαστικές δημιουργίες από μαθητές που θα αναφέρονται στην τοπική δημοκρατία, πρόταση από μαθητές για συζήτηση θεμάτων σε άτυπο Δημοτικό Συμβούλιο («Είναι ανάγκη»), ενημέρωση για την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έρευνες γνώμης και κύκλοι συζητήσεων κ.ά.

– Το ερωτηματολόγιο για την έρευνα του Δήμου με θέμα «Δήμος Διονύσου: ‘Συμμετέχω στο χτίσιμο μιας ανθρώπινης πόλης’» μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (www.dimosdionysou.gr), δυστυχώς όχι στην πρώτη σελίδα- παρόλο που πρόκειται για διαβούλευση, αφορά σε όλους τους πολίτες  και θα έπρεπε να είναι αμέσως επισκέψιμη- αλλά στην κατηγορία Ενημέρωση και την υποκατηγορία Ανακοινώσεις Δημάρχου.

Και μια επισήμανση της Οδού Διονύσου: Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί -μετά και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας- κατά πόσον ο Δήμος θα ενσωματώσει τα οράματα των πολιτών περί συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Γιατί αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα μηδενική ανταπόκρισή του στα οράματα των Τοπικών Συμβουλίων, από την ανύπαρκτη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών που θα ξαναβγάλει Προεδρείο πριν καλά καλά συνεδριάσει το προηγούμενο, θα πρέπει όχι μία αλλά πολλές εβδομάδες Τοπικής Δημοκρατίας να πραγματοποιηθούν στο Δήμο Διονύσου…