logo


Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και την άμεση αφαίρεση όσων είναι ήδη εγκατεστημένες, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου στη χθεσινή, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασή της.

Παρόλο που σχετική απόφαση είχε ληφθεί και παλαιότερα από το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την αποξήλωση της κεραίας COSMOTE στη Σταμάτα, εντούτοις κρίθηκε απαραίτητη η λήψη νέας απόφασης με ισχυρότερη τεκμηρίωση, μια που  από τις αρχές του καλοκαιριού- όπως είχε αναδείξει η Οδός Διονύσου- ξεκίνησε νέος αγώνας με προσφυγή του Δήμου Διονύσου, για την απομάκρυνση της κεραίας της WIND  στο Κρυονέρι αυτή τη φορά, που επιπλέον έχει πλήρη αδειοδότηση.

Το σκεπτικό της συζήτησης στην ΕΠΖ, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρός της Αντιδήμαρχος Γ. Κανατσούλης, στηρίχθηκε σε αντίστοιχο ψήφισμα του Δήμου Γλυφάδας, όπου αναδεικνύεται ανάγλυφα  η σύγκρουση μεταξύ  των οικονομικών συμφερόντων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από τη μια πλευρά και των συμφερόντων υγιεινής και ασφάλειας της κοινωνίας από την άλλη, με το πολιτικό πρόβλημα να είναι «ποια συμφέροντα προτάσσονται». Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, τονίζει το σκεπτικό, «ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι 6000 παράνομες από τις 7500 υπάρχουσες κεραίες, αφού δίνεται περιθώριο δύο ετών στις εταιρείες να τις νομιμοποιήσουν. Εδώ αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι οι κεραίες είναι καμουφλαρισμένες και δείχνει την προσπάθεια απόκρυψης του τι πραγματικά είναι».

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κατά γενική ομολογία πληρέστερη και σαφέστερη από τις προηγούμενες, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

Να απαγορευθεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Διονύσου . Αυτό αφορά στις νόμιμες και στις «παράνομες», τις εγκατεστημένες και τις υπό εγκατάσταση κεραίες.

Επίσης ζητάμε:

Α) Την άμεση τροποποίηση των νόμων 4053 και 4070 του 2012, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών και μετά την κατάθεση δικαιολογητικών εντός 18μήνου. Οι νόμοι αυτοί προφυλάσσουν το μονοπωλιακό κέρδος και δεν υπολογίζουν την υγεία των πολιτών.

Α) Την άμεση αφαίρεση των κεραιών που είναι εγκατεστημένες εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου.