logo


Μόνο η κάλπη θα μείνει η ίδια! Αυτό συμπεραίνεται από τα δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το πρωί το φως της δημοσιότητας και αφορούν στον τρόπο εκλογής Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που δρομολογείται από κυβερνητικά επιτελεία και που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις προσεχείς κιόλας δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα- και στην εφημερίδα Καθημερινή, και στον αυτοδιοικητικό ιστότοπο aftodioikisi.gr αλλά και στο facebook- στις επόμενες τοπικές εκλογές θα υπάρχουν μόνο δύο ενιαία ψηφοδέλτια:

Ένα για όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, και ένα αντίστοιχο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Οι μεν δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ενώ για τους Δημάρχους επαναφέρεται για την εκλογική τους νίκη το ποσοστό του 42%, αν το συγκεντρώσουν από την πρώτη Κυριακή, διαφορετικά οι δύο πρώτοι σε ψήφους θα πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο. Τέλος προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίου δημάρχου και του συνδυασμού του στο Δημοτικό  Συμβούλιο είναι να έχει συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο τουλάχιστον το 5%.

Οι παραπάνω αλλαγές, που συζητήθηκαν σε συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, εκτιμάται πως στοχεύουν στον απεγκλωβισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών από κομματικούς εναγκαλισμούς. Ιδιαιτέρως αποσκοπούν στην ανατροπή της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, αλλά και στο να ανακόψουν τις ψήφους διαμαρτυρίας προς τη Χρυσή Αυγή.

Δημιουργούν, όμως, και μια σειρά προβλημάτων που θα είναι πολύ δύσκολο να λυθούν στην πράξη. Το κυριότερο βέβαια είναι κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί διοίκηση και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας Δήμος, όταν υπάρχει διάσταση αντιλήψεων, πρακτικών και πολιτικών ανάμεσα στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις περισσότερες αντιδράσεις να αναμένονται, όπως είναι φυσικό, από τους υποψηφίους Δημάρχους.