logo


Μνήμες του 2011, όταν με κυβερνητική απόφαση έκλεισε το Γυμνάσιο της Ροδόπολης, ζωντάνεψε η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει αιφνιδιαστικά μέσα στο κατακαλόκαιρο δύο Νηπιαγωγεία του Δήμου Διονύσου, από τα οποία το ένα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από το φετινό Σεπτέμβριο, αφήνοντας έτσι εκτός εκπαίδευσης ως υπεράριθμα 90 προνήπια. Ειδικότερα η απόφαση του Υπουργείου αφορά στην κατάργηση όσων δομών ήταν μέχρι σήμερα ανενεργές και ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 1ης Αυγούστου. Επιπλέον ο κ. Καλαφατέλης έφερε προς συζήτηση και ψήφιση σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:

Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την κατάργηση δύο σχολικών δομών του Δήμου μας, ανεξάρτητα από το εάν ήταν ανενεργές μέχρι σήμερα. Το 3ο διθέσιο Νηπιαγωγείο Διονύσου και το 3ο διθέσιο Νηπιαγωγείο Άνοιξης.
Καταδικάζουμε και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία μας, για την πολιτική των αποφάσεων που λαμβάνονται εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά, στο όνομα της αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και του δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το τίμημα γονείς και μαθητές.
Η κατάργηση Σχολείων αποτελεί οδυνηρό πλήγμα στην εκπαίδευση και την ποιότητα της γνώσης.
Η εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται δίχως να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα και μελέτη κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, δίχως την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν τέλει της ίδιας της Κοινωνίας.
Επειδή οι υφιστάμενες δομές του Δήμου μας, δεν καλύπτουν τις ανάγκες που είναι διαρκώς αυξανόμενες (σημειωτέον αυτή την στιγμή υπάρχουν πλέον των 90 παιδιών, που ενώ επιλέχθηκαν μένουν εκτός), ζητάμε να αρθεί άμεσα η απόφαση για την κατάργηση των παραπάνω διθέσιων Νηπιαγωγείων του Δήμου Διονύσου, για τη λειτουργία των οποίων έχουμε ήδη προχωρήσει στην ενοικίαση χώρου στις σχολικές εγκαταστάσεις «Καργάκου» και έχουμε ενημερώσει την Α΄ βάθμια Εκπαίδευση για τη στελέχωσή τους.
Το Δ.Σ. του Δήμου Διονύσου, ζητάει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, να άρουν άμεσα την απόφαση για την κατάργηση των δύο σχολικών δομών του Δήμου μας και προτείνει στην ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για τη λειτουργία των διθέσιων Νηπιαγωγείων, αλλά και να μην εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο.
Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί στον Υπουργό Παιδείας, αναπληρωτή Υπουργό και στη Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής».

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η ίδρυση των δύο Νηπιαγωγείων- του 3ου στην Άνοιξη και του 3ου στο Διόνυσο- είχε εγκριθεί από το 2010. Επειδή οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων στα δημόσια σχολεία ολοένα και αυξανόταν, είχε αποφασισθεί από τη Διοίκηση του καλλικρατικού Δήμου το ένα Νηπιαγωγείο- το 3ο της Άνοιξης- να λειτουργήσει κανονικά από το φετινό Σεπτέμβριο, και μάλιστα στο κτήριο Καργάκου, που ως γνωστόν νοικιάζει ο Δήμος για τη στέγαση σχολείων.

Πάντως, και μετά τις ισχυρές αντιδράσεις από όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση (σ.σ. με την απόφαση καταργούνται πανελλαδικά 83 δομές που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία) η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ και να προσβάλει ως αντισυνταγματική την απόφαση που αφορά και στην κατάργηση των δομών αλλά και στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενδιαφέρουσες παράλληλα ήταν οι τοποθετήσεις κάποιων από τους δημοτικούς συμβούλους, αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο Δήμος απέναντι στην υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Νηπιαγωγείου από το Δήμο, υποκαθιστώντας έτσι το Κράτος και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή του για την παροχή εκπαίδευσης, όπως σωστά επεσήμανε ο ανεξάρτητος Γ. Ζυγούνας.

Ενώ ο Π. Λουκάτος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρώντας το ψήφισμα κοροϊδία, ζήτησε δυναμικότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις από το Δήμο αλλά και από το γονεϊκό κίνημα του Διονύσου, «ώστε να μη χάσουμε κι άλλο σχολείο, μετά το Γυμνάσιο της Ροδόπολης». Παράλληλα ζήτησε τη σύσταση Επιτροπής αποτελούμενης από γονείς, φορείς και εκπροσώπους του Δήμου, η οποία θα επιδώσει το ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό: «Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια επίδοσης του χαρτιού αυτού, εμείς θα την καταγγείλουμε ως υπονόμευση του στόχου που έχει αυτή η επιστολή και της προσπάθειας», κατέληξε χαρακτηριστικά.