logo


Με  153 ψήφους  υπέρ και 140 κατά στα επίμαχα δέκα άρθρα αλλά και 152 -141 στο άρθρο 81 για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών (κατά ο Π. Κουκουλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της ΚΕΔΕ) υπερψηφίστηκε χτες τα μεσάνυχτα το Πολυνομοσχέδιο,  στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την ένταξη σε διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών.

Έξω από τη Βουλή, όπου συζητείτο το Πολυνομοσχέδιο, συγκεντρώθηκαν και δήμαρχοι που πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος με προορισμό την πλατεία Συντάγματος, συνοδευόμενοι από δημοτικά αυτοκίνητα και μηχανές.

Η επιλογή της πλατείας ως τόπος συνάντησης υπήρξε συμβολική, όπως σημειώθηκε από παρισταμένους, αφού πριν το 1909 εκεί συγκεντρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ήταν μόνιμοι και με κλαυθμούς παρακαλούσαν να τους επαναπροσλάβουν.

Έτσι άκαρπη υπήρξε η σχεδόν 4ωρη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι ύστατες προσπάθειες της ΚΕΔΕ να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τα τρία καίρια θέματα για την Αυτοδιοίκηση – το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων – δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη θα συνεδριάσουν όλες οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων στη χώρα και την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η αντιπροσωπεία τόνισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις κτυπιέται η Αυτοδιοίκηση και ο βασικός πυρήνας της λειτουργίας της. Και πρόσθεσε:

«Όλοι αποδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από τις καταργήσεις των φορέων και ότι παραβιάζεται η αυτοτέλεια των δήμων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να μας παίρνουν αρμοδιότητες».

 Πηγές: aftodioikisi.gr, ota.gr