logo


Εμμένει στη θέση της η ΚΕΔΕ για απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη Δημοτική Αστυνομία, τους Σχολικούς Φύλακες και το Παρατηρητήριο  (σ.σ. εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα όσων δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων έχουν διδακτορικούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, αφαιρούνται από το Οικονομικό παρατηρητήριο τα περί αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των δημάρχων που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους, το ΠΔ για την αξιολόγηση των δημοτικών αστυνομικών αντικαθίσταται από Κοινή Υπουργική Απόφαση κ.λπ.)

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση τονίζει ότι «οι όποιες μικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σε ό, τι αφορά στο Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

«Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για απόσυρση των παραπάνω διατάξεων και καλεί τα μέλη της, σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή«, καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Αντιδρούν και οι Περιφέρειες

Εντωμεταξύ και οι περιφερειάρχες συντάσσονται, πλέον, στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Με μία σκληρή της ανακοίνωση η Ένωση Περιφερειών χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο η Ένωση Περιφερειών, επικαλούμενη και τη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Η ΕΝΠΕ αφού κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση», προσθέτει με έμφαση: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν».