logo


Με κατηγορίες ένθεν κακείθεν, με οξείς τόνους εντός και εκτός Συμβουλίου και με ένα ακόμη ατόπημα του Προέδρου του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλή, ψηφίστηκε επιτέλους, μετά από τριες συνεδριάσεις σε διάστημα 15 μηνών, η απογραφή έναρξης των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου για το 2011. Αυτή η έγκριση, κατά τον ορκωτό  λογιστή Αρ. Παναγιωτόπουλο που παρουσίασε τα στοιχεία αλλά και τον Χρ. Παπαβασιλείου από τη Διοίκηση, θα αποτελέσει τη βάση ώστε: Αφενός να μπορεί ο Δήμος Διονύσου να προχωρήσει στη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεών του για το 2011, και αφετέρου να συνεχίσει ο έλεγχος για τυχόν λάθη, παραλείψεις ή και αστοχίες στη μέχρι τώρα καταγραφή της περιουσίας του. Για το τελευταίο μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως με νεότερη έρευνα προέκυψε ιδιοκτησία του Δήμου σε δύο ακίνητα στην Άνοιξη, τα οποία εν καιρώ θα προστεθούν στην απογραφή.

Πρωταγωνιστές τα… ΑΛΦΑ!

Στη δίωρη και πλέον συζήτηση για την απογραφή, κυρίαρχη θέση- όπως είχε ήδη εκτιμήσει η Οδός Διονύσου- κατείχε το θέμα με τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ στη Δημοτική κοινότητα Διονύσου. Η ερώτηση που κυριαρχούσε στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών ήταν: Γιατί η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγο καιρό, τασσόμενο υπέρ των ιδιοκτητών στις επίμαχες εκτάσεις, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στο Κτηματολόγιο; «Συνεπώς, μια που δεν έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της εν λόγω απόφασης, τότε τι ψηφίζουμε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Π. Ταουξή από την ΑΔΚ.

«Η απόφαση άρσης των δικαιωμάτων του Δήμου από την περιουσία μας θα ήταν αρκετή, αλλά η Διοίκηση πατάει σε δυο βάρκες , μια που θέλει να ικανοποιήσει δυο συμβούλους της (σ.σ. Θ. Σαραντάκη και Θ. Λίτσα, που δηλώνουν σταθερά αντίθετοι με τέτοια απόφαση) κοροϊδεύοντας τους υπόλοιπους», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και ιδιοκτήτης σε ΑΛΦΑ Θ. Στάικος, προσθέτοντας ότι θα είχε λήξει το θέμα εδώ και 15 μήνες αν είχε κατατεθεί στο Κτηματολόγιο η σχετική τότε απόφαση του Δήμου. Η κωλυσιεργία αυτή, κατά τον κ. Στάικο,  αν και δεν επηρεάζει τις περιουσίες των ιδιοκτητών στα ΑΛΦΑ, τους αναγκάζει όμως εν καιρώ κρίσης σε οικονομική αιμορραγία, λόγω δικαστικών και λοιπών εξόδων, αλλά και σε διασυρμό, μια που τους φωτογραφίζει ως καταπατητές.

«Καθαρή εικόνα»

Πλήρη στοιχεία για ξεκάθαρη εικόνα περί ιδιοκτησιών του Δήμου, του Δημοσίου, των ιδιωτών  και τυχόν αμφισβητούμενων ή καταπατήσεων, ζήτησε από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση, διατυπώνοντας παράλληλα την ευχή, αυτή η απογραφή, που πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών, να μην είναι άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των Δήμων: «Σ’ αυτό το σενάριο, που θέλει τους ΟΤΑ να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους, θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους, δήλωσε η επικεφαλής Ζ. Σώκου.

«Να ακούσουμε τι θα πουν οι υπόλοιπες παρατάξεις και θα ψηφίσουμε ανάλογα», είπε από την πλευρά της Συμμαχίας για τον Πολίτη η Λ. Παπαπαναγιώτου εστιάζοντας  περισσότερο στο δασικό πρόβλημα, που έχει θέσει σε ομηρία τους οικισμούς στο Δήμο Διονύσου και φωτογραφίζοντας- χωρίς όμως και να κατονομάσει- παράγοντες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  που εκμεταλλεύτηκαν το πρόβλημα για να γλυτώσουν την πληρωμή ΤΑΠ στο Δήμο.

Ένα ατόπημα και μια παραδοχή

Και ενώ η ψηφοφορία για την απογραφή είχε ολοκληρωθεί, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλής προέβη σε ένα ακόμη ατόπημα: Διάβασε επιστολή της  απούσας από τη συνεδρίαση Αντιδημάρχου Θ. Σαραντάκη,  με την οποία τοποθετείτο αρνητικά στο θέμα των ΑΛΦΑ, γεγονός το οποίο καταδικάστηκε έντονα και από τους συμβούλους της μειοψηφίας αλλά και από συναδέλφους της Διοίκησης. Οι τελευταίοι μάλιστα, στο περιθώριο της συνεδρίασης, μιλούσαν για «χοντρό λάθος» του Προέδρου, που φάνηκε πως περίμενε την έκβαση της ψηφοφορίας για να διαβάσει την επιστολή Σαραντάκη. Για την ιστορία να αναφέρουμε εδώ πως η απογραφή ενεκρίθη κατά πλειοψηφία με 19 συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ της εισήγησης , 14 να καταψηφίζουν και 2 να ψηφίζουν λευκό. Ανάμεσα στις αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του κ. Λίτσα ο οποίος εξ αρχής είχε δηλώσει τη διαφωνία του για το χειρισμό της Διοίκησης αναφορικά με τα Ο.Τ. ΑΛΦΑ.

Εντύπωση τέλος προκάλεσε η δήλωση- παραδοχή του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στη διάρκεια της συζήτησης για τα ΑΛΦΑ: «Πληρώνουμε λάθη και αμαρτίες των προηγούμενων Διοικήσεων», η οποία στρέφεται ουσιαστικά κατά των χειρισμών της Διοίκησης Δαρδαμάνη όσον αφορά στις επίμαχες εκτάσεις, χειρισμών που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν Δήμο και δημότες.