logo


Σε συνεργασία με την εταιρεία RECYCOM προχώρησε, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Διονύσου, με στόχο την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος 1 χρόνου, ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και διαχείρισης μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Κ. Κοντάκη αλλά και τη σελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο, η ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων, μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, και έτσι εξοικονομούνται πόροι και ενέργεια, ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον.

Τα παλιά ρούχα και τα παπούτσια συλλέγονται σε ειδικούς κόκκινους κάδους με το σήμα της εταιρείας και τίθενται και πάλι σε κυκλοφορία με σύγχρονο τρόπο- είτε μέσω αγορών μεταχειρισμένων ειδών, είτε μέσω τοπικών φορέων που τα διαθέτουν σε μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού, είτε για την κατασκευή υλικών ηχομόνωσης- θερμομόνωσης, καθαρισμού κ.λπ.

Η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με τους Δήμους Ραφήνας- Πικερμίου, Παλλήνης- Γέρακα- Ανθούσας, Πεντέλης, Κηφισιάς, όπου μάλιστα έχει ήδη εγκαταστήσει κάδο έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, επί της Λεωφ. Θησέως.

Στο Δήμο Διονύσου η RECYCOM  τοποθέτησε ήδη 15 κάδους, κατ’ αρχάς στα εξής σημεία:

Δ.Ε. Αγίου Στεφάνου: Parking ΟΣΕ (2 κάδοι), Αμαξοστάσιο (1), Πλατεία Μαρίνου Αντύπα (1)

Δ.Ε. Άνοιξης: Δημοτικό Κατάστημα (1) και Εμπορικό κατάστημα «Διάφανο»  (1)

Δ.Ε. Δροσιάς: Πλατεία Δροσιάς (1), Δημοτικό κατάστημα (1), Σούπερ Μάρκετ «Α-Β» (1)

Δ.Ε. Διονύσου: Δημοτικό κατάστημα (2)

Δ.Ε. Κρυονερίου: Πλατεία Κρυονερίου (1)

Δ.Ε. Ροδόπολης: Πλατεία Ροδόπολης (1)

Δ.Ε. Σταμάτας: Πλατεία Σταμάτας (2)

Τι μπαίνει στους κάδους: Όσοι θέλουν να συμβάλλουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, θα πρέπει να γνωρίζουν πως στους κάδους μπαίνουν μόνο Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, Λευκά είδη όπως κουρτίνες και σεντόνια, Τσάντες, Ζώνες και δεν μπαίνουν: Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, Χαλιά, Αποκόμματα υφασμάτων, Αζευγάρωτα παπούτσια.

Όσον αφορά στο τι κερδίζει από την προσπάθεια αυτή ο Δήμος, σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Τα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο, πέρα από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, θα είναι τα σχετικά καινούργια είδη ένδυσης που θα διατεθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και τα τρόφιμα που θα δοθούν από την εταιρεία για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η επιλογή των σημείων τοποθέτησης των κάδων, έγινε σε συνεργασία με την διεύθυνση Περιβάλλοντος και με γνώμονα την κεντρικότητα του σημείου και την εύκολη πρόσβαση των αυτοκινήτων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν τέσσερις νέοι κόκκινοι κάδοι και σε άλλα σημεία του Δήμου.