logo


Λίγες ημέρες απαιτούνται πλέον για τη μεταστέγαση του ΙΕΚ από το Λύκειο Αγ. Στεφάνου, όπου στεγάζεται σήμερα, στο κτήριο Καργάκου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Γ. Σώκο, αλλά και τους Αντιδημάρχους Γ. Κανατσούλη και Ν. Παππά, η διαδικασία της μεταφοράς θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 8 το πρωί και αναμένεται να δώσει ανάσα- έστω και βραχυπρόθεσμη- στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγ. Στεφάνου. Το χρονικό της μεταστέγασης που κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίχθηκε, δίνει σε αναλυτική επιστολή του προς την Οδό Διονύσου ο κ. Σώκος:

«Γεφύρι της Άρτας» κατάντησε  τελικά η μεταστέγαση του ΙΕΚ Αγίου Στεφάνου από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Αγ. Στεφάνου, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι (Δημοτική Αρχή, Δ/ντρια ΙΕΚ, Δ/ντές Λυκείου-Γυμνασίου, Σύλλογοι Γονέων) συμφωνούν στη μεταστέγαση, την αποφασίζουν αλλά το ΙΕΚ συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα στο κτίριο Γυμνασίου-Λυκείου του Αγ. Στεφάνου. Ποιος άραγε θα δώσει λογαριασμό στους δημότες που πληρώνουν τζάμπα λεφτά από το Νοέμβρη για τους χώρους που νοικιάστηκαν στα εκπαιδευτήρια  Καργάκου για το ΙΕΚ και  στους 900 γονείς που περιμένουν άδικα την αξιοποίηση   ζωτικών χώρων στο σχολείο, για να πάρουν μια ανάσα τα παιδιά τους, έστω για δύο χρόνια;

     Στο  φύλλο Μαρτίου της εφημερίδας  Οδός  Διονύσου είχε αναφερθεί  το ιστορικό των προσπαθειών των δύο Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Γονέων Διονύσου για το θέμα αυτό.

     Να σημειώσουμε μόνο, για να φανεί πόσο… ζεστά αντιμετωπίστηκε το θέμα από την Δημοτική Αρχή, ότι ενώ οι εγκαταστάσεις  Καργάκου νοικιάστηκαν  τον  Νοέμβρη του 2012, ο Δήμος έστειλε έγγραφο  στην Δ/νση   Β’ βάθμιας  Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (και μάλιστα σε λάθος  Δ/νση), μέσα στις  διακοπές  των Χριστουγέννων, στις 28/12/12, με κοινοποίηση στο ΙΕΚ που πρωτοκολλήθηκε στις 7/1/13 για την μεταστέγασή του στις 8 Ιανουαρίου 2013 !!!

Μετά την ανοικτή επιστολή των δύο Συλλόγων Γονέων,  πραγματοποιήσαμε στις 3/4/13 στην πρώτη διδακτική ώρα, κοινή συγκέντρωση  διαμαρτυρίας  γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και με πορεία γονέων και των 15μελών των μαθητών επιδώσαμε ψήφισμα στο γραφείο του Δημάρχου.

Σε νέα κοινή συνεδρίαση των δύο Συλλόγων με την Ένωση  στις 10/4/13 διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε πρόοδος στο θέμα αποφασίσαμε για τις 15/4/13 κατάληψη του σχολείου κατά τις  απογευματινές  ώρες λειτουργίας του ΙΕΚ .

Δυο μέρες μετά την απόφαση της κατάληψης και αφού ενημερώθηκε η Γραμματεία δια Βίου Μάθησης από την πρόεδρο της  Ένωσης για την απόφασή μας αυτή, έστειλε  έγγραφο με αρ. πρωτ. 3427/12.4.13 προς το ΙΕΚ, όπου ενέκρινε την μεταστέγαση του ΙΕΚ μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Το έγγραφο αυτό μας γνωστοποιήθηκε άτυπα την Δευτέρα 15/4/13 κατά τη διάρκεια της κατάληψης.

Στην συνεδρίαση των δύο Συλλόγων την ίδια μέρα αποφασίσαμε, και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Δ/ντρια του ΙΕΚ, την αναστολή των κινητοποιήσεων, καθότι διαπιστώσαμε ότι όλοι συμφωνούσαν  στη μεταστέγαση μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Παρότι  ξεκίνησε η μεταφορά κάποιου εξοπλισμού, με ευθύνη του Δήμου δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα το ΙΕΚ να συνεχίζει μετά το Πάσχα να λειτουργεί στο σχολείο μας.

Σεβόμενοι και μόνο το μόχθο των εργαζόμενων μαθητών του ΙΕΚ που αγωνίζονται  να πάρουν ένα πτυχίο, δεν προβήκαμε σε κινητοποιήσεις  μιας και ακολουθούσε περίοδος εξετάσεων.

Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους αρμοδίους αντιδημάρχους  κα  Θ. Σαραντάκη και κ. Κ. Κοντάκη αποφασίσαμε η μεταφορά του ΙΕΚ να γίνει μέχρι τις 6/7/2013 και ο Δήμος να εξασφαλίσει την ετοιμότητα των χώρων που θα απελευθερωθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης θέσαμε και πάλι το αίτημά μας  ότι  στην αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ πρέπει  να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε  και σχολείο Β’ βάθμιας.

Να τονίσω εδώ  την άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ν. Παππά  μόλις του παρέδωσα το έγγραφο με την απόφαση των Δ/ντών και των Συλλόγων του Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Στεφάνου  για την αξιοποίηση των χώρων, τόσο για την διενέργεια άμεσα αυτοψίας με την αρμόδια μηχανικό για την εκτίμηση των εργασιών (παρά την απροθυμία της Δ/ντριας του ΙΕΚ να διευκολύνει σε πρωινό ωράριο), όσο και για τη μελέτη και τη χρηματοδότηση ώστε οι χώροι να είναι έτοιμοι αρχές Σεπτέμβρη του 2013.

Ευελπιστώ  ότι η «Οδύσσεια» αυτή θα λάβει τέλος ώστε τουλάχιστον το τέταρτο τμήμα της  Α΄ Γυμνασίου να μη κάνει μάθημα στο προαύλιο και το μάθημα της Τεχνολογίας  να σταματήσει να γίνεται στην αποθήκη του σχολείου .

Πιστεύω ότι στη  σχολική χρονιά που μας έρχεται  με τα τόσα προβλήματα στην Παιδεία, και όχι μόνο, από την πολιτική της Συγκυβέρνησης,  που πρόκειται  να αντιμετωπίσουμε γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές όπως υποχρηματοδότηση  σχολείων, κενά εκπαιδευτικών, συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών να μην έχουμε και το πρόβλημα αυτό.

     Γιάννης Σώκος    

      Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων

Λυκείου Αγ. Στεφάνου