logo


Φαίνεται πως όλα τα σοβαρά θέματα στο Δήμο Διονύσου είθισται να συζητούνται δυο και τρεις φορές πριν καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάποια απόφαση –η οποία με τη σειρά της μπορεί και να καταπέσει, όπως η εμπειρία των δυόμιση τελευταίων  χρόνων έχει δείξει… Έτσι συμβαίνει και με την απογραφή έναρξης και  οικονομικών καταστάσεων του Δήμου για το 2011, που συζητείται αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου το βράδυ για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο: Τις άλλες δυο φορές αναβλήθηκε με κύρια αιτία την υπόθεση των Οικοδομικών Τετραγώνων ΑΛΦΑ στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, αλλά και την εκ παραδρομής συμπερίληψη ακινήτων ως δημοτικών καθώς και τις ασάφειες που εντοπίστηκαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ακινήτων του Δήμου.

Ουσιαστικά το θέμα αφορά στον υπολογισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου και έχει περάσει από… σαράντα κύματα: Να αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά πως  στην πρώτη απογραφή η ακίνητη περιουσία του Δήμου υπολογίσθηκε λίγο παραπάνω από 243.000.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη, μετά από υποδείξεις των παρατάξεων της μειοψηφίας και καλύτερο…  ψάξιμο, η περιουσία αυτή έπεσε στα 56.000.000 ευρώ! «Ένοχη» για την τεράστια αυτή απόκλιση είναι κυρίως η Δ.Κ. Διονύσου: Στην πρώτη απόπειρα απογραφής τής περιουσίας του Δήμου, τα εκεί Τετράγωνα  ΑΛΦΑ συλλήβδην θεωρήθηκαν κοινόχρηστα και άρα δημοτικά, κάτι που διορθώθηκε στη δεύτερη απογραφή, μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. Η εν λόγω απόφαση είναι η εξής: Ο Δήμος Διονύσου αποφασίζει να ανακαλέσει ανά ΚΑΕΚ όλες τις δηλώσεις του στο Κτηματολόγιο που αφορούν σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, οι οποίοι τις απέκτησαν νόμιμα μέχρι 31/10/2010 από την Εταιρεία Μαρμάρων, την Εθνική Τράπεζα και τον Οικ. Συνεταιρισμό «Ν. Αιολίς», στα Οικοδομικά Τετράγωνα 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 67Α, 34Α και 41Α. Παράλληλα δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του και δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του για όσες ιδιοκτησίες στα Οικοδομικά Τετράγωνα  ΑΛΦΑ ανήκουν στα παραπάνω τρία Νομικά Πρόσωπα. Η απόφαση αυτή θα περιληφθεί στην απογραφή της περιουσίας του Δήμου).

Πάντως η αυριανή ειδική συνεδρίαση δεν αναμένεται να κυλήσει εύκολα: Από τη μια πλευρά ο τοπικός Εξωραϊστικός  Σύλλογος έχει υποβάλει ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ., ενώ από την άλλη η Αντιδήμαρχος Θ. Σαραντάκη αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Λίτσας, Διονυσιώτες και οι δύο, συνεχίζουν να μιλούν για «ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας», στο οποίο, όπως υποστηρίζουν,  οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν αντιδρούν, σε αντίθεση φερ’ ειπείν με την δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στη Σταμάτα για το αντλιοστάσιο, για την οποία  οι περισσότεροι κόπτονται.

Υπενθυμίζεται, τέλος,  εδώ πως δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιδιοκτήτες σε ΑΛΦΑ: Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Γ. Κανατσούλης στη Ροδόπολη και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Στάικος στο Διόνυσο. Μονάχα ο δεύτερος όμως -μαζί με μερικές δεκάδες ακόμη οικογενειών- παλεύουν να αποδείξουν πως δεν είναι καταπατητές δημοτικής περιουσίας αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες.