logo


Συζητήθηκε – και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία- στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 25 Ιουνίου η έγκριση του Προϋπολογισμού και του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΘΕΣΠΙ για το 2013. Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν αναμονή των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάνω σε προσφυγές  που η μείζων μειοψηφία έχει ασκήσει κατά αποφάσεων του Δ.Σ. σχετικά με τη νομιμότητα εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και του ΘΕΣΠΙ και της ΕΣΤΙΑΣ. Σημειωτέον ότι το ίδιο θέμα – έγκριση Προϋπολογισμού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΘΕΣΠΙ-είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και παλαιότερα. Όμως, όπως είναι πια γνωστό, τα τότε Προεδρεία των Νομικών Προσώπων  ακυρώθηκαν μετά από σχετική προσφυγή, και πάλι της ΑΔΚ, με αποτέλεσμα το νέο Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ να επανέλθει επικυρώνοντας την απόφαση του προκατόχου του, η οποία όμως έπρεπε να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Παρανομία στην παρανομία»

Για αλυσίδα παρανομιών και παρατυπιών μίλησε στην τοποθέτησή του ο δ.σ. της ΑΔΚ Δ. Ζαμάνης: « Ένα παράνομο Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε έναν παράνομο Προϋπολογισμό μετά από παράνομη σύγκληση. Και καλούμαστε να επικυρώσουμε σήμερα μια παράνομη διαδικασία; Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για τη διαδικασία που ακολούθησε η Διοίκηση, αν και της υποδείχθηκε πως είναι παράνομη. Παρόλ’ αυτά ακολούθησε το δρόμο της από νταηλίκι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην τεράστια και αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για το γεγονός ότι εδώ και 6 μήνες υπάρχει η εκκρεμότητα με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τις Διοικήσεις τους, αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος δ.σ. Γ. Ζυγούνας, ενώ ο συνάδελφός του, επίσης ανεξάρτητος, Σπ. Σπηλιώτης κατήγγειλε πως τα Νομικά Πρόσωπα έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια της Διοίκησης για την προώθηση προσωπικών ή παραταξιακών συμφερόντων.

Μιαν άλλη παράμετρο προσέθεσε στη συζήτηση η δ.σ. της Συμμαχίας για τον Πολίτη Λ. Παπαπαναγιώτου, που υπενθύμισε ότι όσο συνεχίζεται η εκκρεμότητα, υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι, κάποιοι και επί 8 μήνες. Έτσι παρόλο που παραδέχθηκε πως οι συνάδελφοί της μπορεί να έχουν δίκιο στις ενστάσεις τους, εντούτοις ζήτησε την έγκριση Προϋπολογισμού και Επιχειρησιακού Σχεδίου για να λειτουργήσει επιτέλους ο ΘΕΣΠΙΣ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, από την πλευρά της, καυτηρίασε τη συζήτηση που περιστρέφεται μόνο γύρω από τα νούμερα του Προϋπολογισμού και όχι στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του ΘΕΣΠΙ ενώ «κανείς από τη Διοίκηση δεν τόλμησε να πει πως η ακύρωση του Προϋπολογισμού ήταν δικό σας λάθος. Και κανείς δεν έχει το θάρρος να πει πως ο Δήμος μπορεί να καλύψει την ανταποδοτικότητα και να μην χρειάζεται οι χρήστες των υπηρεσιών των Νομικών Προσώπων να τις πληρώνουν, αλλιώς μένουν απ’ έξω», όπως σημείωσε ο Π. Λουκάτος.

Την πεποίθησή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ με την παρούσα σύνθεσή του (σ.σ. στην οποία ο ίδιος είναι Πρόεδρος) μπορεί να επικυρώσει απόφαση του Δ.Σ. με την προηγούμενη σύνθεση, εξέφρασε ο δ.σ. Ν. Καρυστινός, ενώ ο συνάδελφός του Αντιδήμαρχος Δ. Σακελλαρίου τόνισε πως η πολιτική του Δήμου σε σχέση με τα Νομικά Πρόσωπα καμιά σχέση δεν έχει με κέρδη και χρήματα αλλά μονάχα με την εξυπηρέτηση των δημοτών, συνεπώς η «παρούσα συζήτηση γίνεται σήμερα με άλλες σκοπιμότητες», κατέληξε.

Οι προσφυγές

Για την ιστορία να επισημανθεί εδώ πως οι προσφυγές που η Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση έχει ασκήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφορούν στη διαδικασία εκλογής των Προέδρου, Αντιπροέδρου και τακτικών μελών και στα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΑΔΚ Α. Πασιπουλαρίδης στις ενστάσεις του σημειώνει πως, σύμφωνα με το νόμο, δημοτικός σύμβουλος που έχει ηθικό ή υλικό συμφέρον από μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλου γνωμοδοτικού οργάνου του Δήμου, δεν μπορεί να συμμετάσχει με την ψήφο του στη λήψη της απόφασης αυτής .

Έτσι πρέπει, κατά τον κ. Πασιπουλαρίδη, να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες:

1)Οι Ν. Καρυστινός, Κ. Παλιγγίνης και Η. Χιώτης ψήφισαν τον εαυτό τους για Πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ (ο πρώτος) και για τακτικά μέλη οι άλλοι δύο, αν και είχαν και ηθικό και υλικό συμφέρον, μια που οι  θέσεις είναι αμειβόμενες)

2)Οι Μ. Γαρεφαλάκης, Γρ. Ίσσαρης και  Α. Τζανετή ψήφισαν και αυτοί τον εαυτό τους για τη θέση Προέδρου, Αντιπροέδρου και τακτικού μέλος  της ΕΣΤΙΑΣ, παρόλο που είχαν και ηθικό αλλά και υλικό συμφέρον

Ότι θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, αν δικαιωθούν αυτές οι προσφυγές, «υποσχέθηκε» ο δ.σ. της Δημοτικής Αρχής Ηλ. Παπαχαροφύλης: «Θα φτάσω μέχρι και στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αν πάρουμε το ασυμβίβαστο με την ευρεία έννοια, τότε θα πρέπει να ακυρωθούν τα Προεδρεία σε όλα τα όργανα του Δήμου- και στην Οικονομική Επιτροπή, και στην Ποιότητας Ζωής, και στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.